Mitä kiinnityksellä tarkoitetaan?

Kiinnityksellä tarkoitetaan kiinteistöön tehtävää merkintää siitä, että sitä käytetään velan tai muun saamisen vakuutena. Jos olet ostamassa asuntoa ja ostettavaan kohteeseen kohdistuu kiinnitys, on ostajan varmistettava, että kiinnitykset ovat velattomia.

Myyjä voi vakuuttaa kiinnitysten olevan merkityksettömiä, mutta ikävien yllätysten välttämiseksi ne kannattaa selvittää perin pohjin. Kiinteistö voi olla myyjän maksamattomien lainojen vakuutena tai se voi olla panttina myös jonkun toisen henkilön lainassa.

Olemassa olevat kiinnitykset voivat lopulta kuitenkin helpottaa ostajaa, sillä ne saattavat jo itsessään riittää ostettavan kohteen, kuten asunnon, lainan vakuudeksi.

Kiinnitys toimii lainan vakuutena

Kiinteistön kiinnitystä haetaan aina Maanmittauslaitokselta. Toimenpiteen voi tehdä verkon kautta ja sen kautta saa myös kiinnitystä koskevan panttikirjan. Samaan kiinteistöön voi kohdistua myös useampia kiinnityksiä, ja niiden arvo määräytyy aina kiinteistön arvon mukaisesti.

Kiinnitys vapautuu, kun siihen kohdistuva laina suoritetaan. Kiinnitystä voi käyttää myös muun kuin ostettavan kiinteistön velan vakuutena – kiinnitystä voi hyödyntää vaikkapa veneen tai auton lainavakuutena.

Zmarta kilpailuttaa lainat puolestasi

Lainaprosessissa tulee aina lähteä liikkeelle siitä, etsitäänkö pitkäaikaista rahoitusta vai lyhytaikaista lainaa, ja onko lainalle asettaa vakuus. Vakuuden asettaminen auttaa laskemaan lainan kuluja, sillä vakuudellinen laina on yleensä vakuudellista edullisempi. Hintaero johtuu pankin pienemmästä riskistä.

Kun tiedät, millainen vakuus sinulla on (esimerkiksi ostettava asunto-osake tai lainalla rahoitettava auto) voit aloittaa lainaneuvottelut. Zmartan kautta voit rahoittaa auton, asuntovaunun, veneen tai vaikkapa pienen asunnon hankinnan. 

Tiesithän, että Zmartan lainalaskurin avulla voit vertailla eri lainasummien vaikutusta lyhennyksiin, kilpailuttaa yli 25 pankkia ja rahoituslaitosta ja hakea lainaa aina 60 000 euroon asti.