Mistä maksuhäiriömerkinnän voi saada?

Maksuhäiriömerkintä tulee maksamattomasta velasta ja se merkitään luottotietorekisteriin. Merkintä ei yleensä tule yllättäen. Tavallisimmin maksuhäiriömerkinnän saa, kun lasku on vielä perintäkirjeiden jälkeenkin maksamatta ja velkoja hakee laskulle käräjäoikeudesta maksutuomion, henkilö on todettu ulosotossa varattomaksi tai kulutusluotto, kuten osamaksu, luottokortti tai pikalaina, on ollut maksamatta vähintään 60 päivää alkuperäisestä eräpäivästä.

Mistä tiedän, onko minulla maksuhäiriömerkintää?

Maksuhäiriömerkintä ilmoitetaan luottotietorekisteriin, josta näet, onko sinulla voimassa olevia merkintöjä.

Maksuhäiriömerkintä voi estää uuden sopimuksen, kuten puhelinliittymän tai vuokrasopimuksen, solmimisen. Vanhoihin sopimuksiin merkintä ei yleensä vaikuta. Maksuhäiriömerkintä on voimassa 2–3 vuotta. Merkintä poistuu kuitenkin kuukauden kuluttua siitä, kun siihen johtanut velka on maksettu ja maksusta on ilmoitettu luottotietorekisteriin.

Maksuhäiriömerkintä voi vaikeuttaa lainan saantia

Maksuhäiriömerkintä voi vaikeuttaa lainan saantia, mutta se ei aina merkitse sitä, että lainaa ei saisi. Lainan saanti riippuu maksuhäiriön vakavuudesta ja talouden kokonaistilanteesta. Jos sinulla on maksuhäiriömerkintä, et kuitenkaan saa vakuudetonta lainaa.

Mikäli taloustilanteesi on nykyisin vakaa, mutta luottotiedoissasi on vanha maksuhäiriömerkintä, voit hakea lainaa yhdessä rinnakkaishakijan kanssa. Hän voi olla puolisosi, ystäväsi tai vaikkapa sukulaisesi, jolla on vakituinen työ ja sen myötä vakituiset tulot.

Rinnakkaishakijan ei tarvitse olla kukaan edellä mainituista, vaan riittää, että hänen taloutensa on kunnossa ja hän on luottokelpoinen. Toinen hakija on mukana turvaamassa, että lainasi takaisinmaksu hoidetaan asianmukaisesti.