Mitä tarkoittaa luottokelpoisuus?

Luottokelpoisuus tarkoittaa, saako lainanhakija lainaa. Se perustuu luotonmyöntäjään tekemään arvioon hakijasta. Luottokelpoisuuden määritelmä koskee niin yksityishenkilöä kuin yritystäkin. 

Luottokelpoisuutta arvioidaan usein erilaisten kriteerien perusteella. Tämän takia on tärkeää täyttää lainahakemus huolella, että tiedot ovat oikein. Esimerkiksi näppäilyvirhe voi johtaa siihen, että tuloista putoaa yksi numero pois tai lainoihin merkattaviin kohtaan menee yksi ylimääräinen numero. Sen takia on hyvä vielä tarkistaa tiedot ennen lainahakemuksen lähettämistä, jottei siellä ole kirjoitusvirheitä. 

Miten yksityishenkilön luottokelpoisuus arvioidaan? 

Yksityishenkilön luottokelpoisuutta arvioidaan monin eri tavoin. Tärkeä kriteeri on esimerkiksi luottotietojen tilanne. Maksuhäiriömerkintä on yleensä este lainan saamiselle. Jos sinulla on maksuhäiriömerkintä, lainan saanti ei onnistu. Jos sinua mietityttää, onko sinulla yksi tai useampi maksuhäiriömerkintä, voit olla yhteydessä maksuhäiriömerkintöjen rekisteriä ylläpitävään tahoon. 

Luotonmyöntäjillä saattaa olla myös omia kriteereitä, joita he edellyttävät lainan saannin saamiseksi. Esimerkiksi Zmartalla edellytetään säännöllisiä palkka- tai eläketuloja lainavertailua varten eli lainaa ei voi hakea työttömänä. Lisäksi hakijan tulee olla yli 20-vuotias.  

Yrityksen luottokelpoisuus 

Yrityksen luottokelpoisuus perustuu yhtiöön tehtyyn kokonaisarvioon. Yhtiön luottoluokitus pohjautuu yleensä keskeisiin tunnuslukuihin, joiden perusteella luokittelu tehdään. Tilinpäätöksellä on merkittävä vaikutus kokonaisuuteen. Arviointiluokitus on välillä AAA-C eri tasoilla.  

Paras arvosana on AAA, kun taas C on huonoin mahdollinen ja tällaisessa tilanteessa luotonantoa ei suositella huomattavan luottoriskin takia. AAA-luokkaan on erittäin vaikea päästä ja vain muutama prosentti suomalaisyhtiöistä yltää parhaimpaan mahdolliseen luokkaan. A-luokkaan kuuluu kuitenkin suurin osa yhtiöistä.  

Kaipaat sitten kulutusluottoa tai yrityslainaa, Zmartalla löytyy lainavertailu juuri sinun tarpeitasi varten. Kilpailuta vakuudettomat lainat nyt Zmartalla!