Kuinka nopeasti luottotiedot saa takaisin?

Luottotiedot kuvaavat yksityishenkilön maksukykyä. Jos jätät sinulle osoitetun laskun maksamatta maksumuistutuksista ja -vaatimuksista huolimatta, luottotietoihisi voidaan rekisteröidä maksuhäiriömerkintä.

Maksuhäiriömerkintä on voimassa 2–3 vuotta. Merkintä poistuu kuitenkin kuukauden kuluttua siitä, kun siihen johtanut velka on maksettu ja maksusta on ilmoitettu luottotietorekisteriin. Maksuhäiriömerkintöjen voimassaoloaika tarkoittaa, miten kauan merkintä näkyy luottotietorekisterissä.

Omat luottotiedot voi tarkistaa muun muassa osoitteesta: asiakastieto.fi

Miten luottotiedot vaikuttavat lainan saantiin?

Luottotiedoissa oleva maksuhäiriömerkintä voi vaikuttaa elämään monin tavoin. Se voi vaikeuttaa uuden luoton tai luottokortin saamista, uuden vakuutuksen ottamista, osamaksusopimuksien tekemistä, uuden puhelin ja nettiliittymän avaamista tai uuden vuokra-asunnon saamista.

Luottotiedot eivät kuitenkaan ole julkista tietoa. Laki säätelee sitä, kuka voi tarkistaa tietosi ja missä tilanteessa. Esimerkiksi tuttava ei siis voi uteliaisuuttaan katsella tietojasi.

Tavallisimpia tilanteita, joissa luottotiedot voidaan tarkistaa:

  • lainaa hakiessa

  • vuokra-asuntoa hakiessa

  • osamaksusopimuksella ostaessa

  • puhelinliittymää hankkiessa

  • työpaikkaa hakiessa tietyillä aloilla kuten rahoitusalalla

Luottotiedoton voi hakea lainaa rinnakkaishakijan kanssa

Maksuhäiriömerkintä ei aina merkitse sitä, että lainaa ei saisi. Lainan saanti riippuu maksuhäiriön vakavuudesta ja talouden kokonaistilanteesta. Jos sinulla on maksuhäiriömerkintä, et kuitenkaan saa vakuudetonta lainaa.

Mikäli taloustilanteesi on nykyisin vakaa, mutta luottotiedoissasi on vanha maksuhäiriömerkintä, voit hakea lainaa yhdessä rinnakkaishakijan kanssa. Hän voi olla puolisosi, ystäväsi tai vaikkapa sukulaisesi, jolla on vakituinen työ ja sen myötä vakituiset tulot.

Rinnakkaishakijan ei tarvitse olla kukaan edellä mainituista, vaan riittää, että hänen taloutensa on kunnossa ja hän on luottokelpoinen. Toinen hakija on mukana turvaamassa, että lainasi takaisinmaksu hoidetaan asianmukaisesti. 

Rinnakkaishakija vastaa kanssasi koko lainasummasta ja on velvollinen lyhentämään lainaasi, jos sinä et syystä tai toisesta pysty sitä tekemään. Huolehdi siis aina siitä, että et vaaranna yhteishakijasi taloudellista tilannetta jättämällä lainasi maksamatta.