Mikä on korollinen tili?

Korollisen tilin koron suuruus määräytyy yleensä vallitsevan korkoympäristön mukaisesti. Näin ollen niiden suuruuksissa saattaa olla merkittäviäkin eroja vuosien välillä, jos korot nousevat tai laskevat. 

Korot voivat muuttua, mutta esimerkiksi määräaikaisessa talletuksessa korko lyödään lukkoon tietyksi ajaksi ja näin ollen tuoton tietää etukäteen. 

Mitä korollinen tili tarkoittaa? 

Korollinen tili on siis tili, jolle maksetaan korkoa. Tilisopimuksessa määritellään yksityiskohtaisesti, miten korko määräytyy ja onko se kiinteä vai kenties muuttuva korko. 

Tilityyppien välillä on eroja, miten korkoa maksetaan. Esimerkiksi käyttötileistä harvemmin maksetaan korkoa. Sen sijaan säästötili on tarkoitettu pitkäaikaiseen säästämiseen, joten siinä on yleensä käyttötiliä korkeampi korko. Tämä asia kannattaa kuitenkin tarkistaa etukäteen. 

Miten korollinen tili toimii? 

Jos tilille maksetaan korkoa, on hyvä olla valppaana, millä perusteella koron suuruus määräytyy. Koron maksamisen välillä on nimittäin valtavia eroja eri rahoituslaitosten keskuudessa. Joissain paikoissa korkoa voidaan maksaa päivittäin määräytyvän saldon perusteella, kun taas joissain paikoissa perusteena voi olla kuukauden alin saldo. Jos siis olet kiinnostunut nimenomaan korkotuotosta, kannattaa olla valppaana tämän asian kanssa. 

Korollisen tilin tuotto katsotaan pääomatuloksi, josta peritään lähdeveroa. Muista siis varmistaa, että korolliselta tililtä saatu korkotuotto on ilmoitettu veroilmoituksessa, kun sinun on aika tarkistaa verottajalta saamasi dokumentti.