Talousvinkit

Eläkesäästäminen on hyvä aloittaa ajoissa

2019-10-10
Zmarta ja Radio Nova yhteistyö

Eläkesäästämisestä kannattaa tehdä omannäköistä, jotta saisit parhaat voitot ja ymmärtäisit pitkäaikaisen sijoittamisen päälle.

Säästäminen eläkkeelle tarjoaa turvaa tulevaisuuteen

Eikö työeläkeotteen tarkastelu kiinnosta? Ajatteletko kenties, että eläke syntyy itsestään sitten joskus hamassa tulevaisuudessa? On parempi rakentaa riittävä eläke hyvissä ajoin, jotta saisit viettää antoisaa elämää – myös eläkkeellä. Eläkkeen pohtiminen saattaa tuntua ylivoimaiselta, varsinkin jos työvuosia on vielä runsaasti jäljellä. Elätkö hetkessä ja keskityt uraasi, ja kenties ajattelet eläkeasioiden järjestävän itse itsensä? Siinä tapauksessa tämä artikkeli on kirjoitettu juuri sinulle - kannattaa ehdottomasti katsella asiaa hieman pidemmälle. Listasimme tärkeimmät eläkesäästämisen vinkit.

Säästäminen kannattaa aloittaa heti

Eläkesäästämiselle on runsaasti vaihtoehtoja. Säästötavan valinta riippuu tarpeistasi. Yksityisten eläkesäästöjen kartuttaminen on luonnollisestikin viisasta, vaikka eläkkeen suurin osa ei koostuisikaan säästöistäsi. Älä lykkää päätöstä! Jos pystyt siirtämään edes pienen summan syrjään joka kuukausi, sinun kannattaa aloittaa säästäminen heti. Mitä pitkäkestoisempi suunnitelmasi on, sitä enemmän voit hyötyä esimerkiksi rahastosäästämisen kartuttamista tuotoista.

Yksityinen eläkesäästäminen

Sinulla on yleisen eläkkeen ja työeläkkeen lisäksi mahdollisuus omiin eläkesäästöihin. Yksi esimerkki on rahojen siirtäminen sijoitusrahastoihin, toinen on säästää vapaaehtoisen eläkevakuutuksen kautta. Kolmas tapa tehdä pitkäkestoinen säästösuunnitelma on asuntolainan lyhennys - asunto on yleensä vakaa sijoituskohde. Jos päätät säästää osakkeisiin, sinulla on tietty riski, mutta myös korkeat odotukset saada tuottoa sijoitetulle pääomalle. Jos valitset osakerahastot korkorahastojen sijaan, riskisi on korkeampi mutta mahdollisuutesi arvonnousuun on suurempi. Rahastojen kautta säästämisessä riskiä voi myös hajauttaa sijoittamalla osan matalampituottoisiin, pienen riskin kohteisiin ja osan korkeamman tuoton ja riskin kohteisiin.

Yleinen eläke ja työeläke

Vaikka yksityinen säästäminen onkin viisasta, useimpien kohdalla suurin osa eläkkeestä koostuu edelleen yleisestä eläkkeestä ja työeläkkeestä. Kaikki Suomessa työskennelleet tai siellä asuneet saavat yleistä eläkettä, jonka suuruus määräytyy työuran aikana kertyneistä tuloista ja suoritetuista eläkemaksuista. Mieti miten yleinen talous voi kehittyä kohti omia eläkepäiviä, tiedon eläkekertymästä saat helposti selville työeläkeotteesta.

Esimerkki eläkerahaston kerryttämisestä

Millaisia summia sitten kannattaisi säästää? Lopullisen säästösumman päätät sinä itse. Pystytkö laittamaan sivuun 50 € vai 100 € kuukaudessa riippuu sinusta, mutta on hyvä tietää, että sijoittamalla ne oikein, saat säästöillesi korkoa. Esimerkiksi laittamalla sivuun 50€ kuukaudessa 30 vuoden ajan säästyy sinulle:

- 1% korolla: 20984€

- 3% korolla: 29007€

- 5% korolla: 40935€

(Laskuri: Seligson & Co.. Huom. Laskuri ei ota huomioon inflaation vaikutusta, eikä hallinnointipalkkioita)

Hyödynnä omia avujasi

On tärkeää muistaa, että eläkesijoittamisessa pitää olla pelisilmää. Jos koet, että sijoittaminen esimerkiksi osakkeisiin tuntuu vaikealta, älä sijoita niihin. Jos esimerkiksi ymmärrät taiteesta tai maanomistuksesta, osta taidetta tai maata – ne ovat myös oivallisia sijoituskohteita. Eläkesäästämisestä siis kannattaa tehdä omannäköistä, jotta saisit parhaat voitot ja ymmärtäisit pitkäaikaisen sijoittamisen päälle.

Enemmän tässä kategoriassa

Katso kaikki
Lainahakemus
Talousvinkit Vakuudellinen laina – pankkilaina vakuutta vastaan
Vakuudellinen laina haetaan pankista tai rahoituslaitoksesta, ja sen saamiseksi on asetettava reaalivakuus. Vakuuksia on ...
kreditva rde
Talousvinkit Luottotietojen tarkistaminen – näin se tapahtuu
Luottotiedot voi tarkistaa helposti ja maksutta netistä.