Mikä on isännöitsijäntodistus?

Isännöitsijäntodistus sisältää keskeisiä tietoja asunto-osakkeeseen liittyen. Siinä on pähkinänkuoressa tietoja itse asuntoon liittyen sekä asunto-osakeyhtiöstä. Suomalaiset taloyhtiöt ovat lähes poikkeuksetta osakeyhtiöitä, joten käytännössä asunnon omistaja omistaa osakkeen kyseisestä asunto-osakeyhtiöstä. 

Isännöitsijätodistuksen tarkoituksena on varmentaa yhtiön keskeiset tiedot. Se on lähes poikkeuksetta edellytys asuntokaupoille, sillä asiakas haluaa nähdä esimerkiksi yhtiölainaan liittyvät tiedot. Taloyhtiöllä voi olla yrityslainaa, joten osakas vastaa taloyhtiölainassa huoneistonsa omasta osuudesta. Jos joku yhtiön osakkaista ei selviäisi lainan takaisinmaksusta, on mahdollista, että kyseinen osuus jäisi muiden maksettavaksi. 

Miten isännöitsijäntodistus tilataan? 

Isännöitsijäntodistus tilataan kirjaimellisesti isännöitsijältä, joka vastaa taloyhtiön asioista. Hän on yleensä töissä isännöitsijätoimistossa, mutta on myös mahdollista, että hän on taloyhtiön osakas. Isännöitsijätodistuksen saa yleensä helpoiten tilattua sähköpostitse isännöitsijältä, mutta on myös mahdollista, että siihen löytyy tilauslomakkeita esimerkiksi isännöitsijätoimiston kotisivuilta. 

Isännöitsijätodistuksesta veloitetaan yleensä korvaus ja hinta vaihtelee toimistosta riippuen. Hintahaarukka vaihtelee yleensä 100-200 euron välillä. Hinta löytyy isännöitsijätoimiston hinnastosta. 

Mistä isännöitsijäntodistus kertoo? 

Isännöitsijätodistusta tarvitaan useisiin eri tarkoituksiin. Lisäksi sen tarkoituksena on varmistaa asunnon omistaja ja omistusosuudet. Siinä näkee myös mm. yhtiön huoneistojen lukumäärän, tontin pinta-alan ja energialuokan. Siitä selviää myös vastikkeen suuruus sekä tieto siitä, onko asunto-osakkeen kohdalla vastikkeita rästissä. 

Isännöitsijätodistusta pyydetään usein myös pankissa pankkilainan saamiseksi, sillä he haluavat nähdä kohteen tarkemmin ennen asuntolainapäätöstä. On myös mahdollista, että vuokralainen haluaa nähdä huoneiston omistajan tiedot isännöitsijäntodistuksesta varmistuakseen vuokranantajan henkilöllisyydestä.