Mikä on pankkilaina?

Pankkilaina on pankin myöntämä kulutusluotto. Pankkilaina tarkoittaa yleensä vakuudellista lainaa. Sinulla tulee siis olla vakuus, jota voi käyttää lainan reaalivakuutena. Käytännössä annat vakuuden luotonmyöntäjälle pantiksi. 

Pankkilaina on yleensä kertalaina, joka maksetaan yhdessä erässä suoraan hakijan tilille. Jotkut pankit tarjoavat pankkilainalle myös korkokattoa, jonka tarkoituksena on suojautua mahdollista korkojen nousua vastaan. 

Miten pankkilaina toimii? 

Ennen lainan hakua on hyvä miettiä, mitä annat pankkilainan vakuudeksi. Tyypillisiä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi asunto-osake tai kiinteistö. Arvopapereita ja rahastoja käytetään myös usein. Pankki yleensä määrittää vakuuksien arvoksi tietyn prosentin käypään arvoon nähden.  

Vakuuksia tarvitsee käyttää lähinnä tilanteessa, jossa lainan ottanut henkilö ei selviä velan maksamisesta. Siinä tapauksessa luotonmyöntäjälle tulee oikeus vakuuksien myymiseen. Luoton myynnistä ansaituilla rahoilla voi maksaa luottoa pois. 

Esimerkiksi Zmartan kautta kilpailutettavat luotot ovat vakuudettomia, joten vakuudettomissa lainoissa ei edellytetä vakuuksien antamista lainan saamiseksi. 

Pankkilaina ja takaisinmaksu 

Pankkilainan noston yhteydessä solmitaan velkakirja, jossa määritellään lainan yksityiskohdat. Siinä määritellään, millaiseen takaisinmaksusuunnitelmaan hakija sitoutuu. Lisäksi siinä määritellään myös lainan korko ja muita tärkeitä ehtoja, joihin molemmat osapuolet sitoutuvat. 

Pankkilainaa lyhennetään yleensä kuukausittain. Kuukausilyhennykseen kuuluu lainanlyhennyksen lisäksi myös korko sekä mahdollinen tilinhoitopalkkio tai muu kuukausittainen kulu. 

Lainaa lainojen yhdistelyyn 

Mikäli harkitset lainaa lainojen yhdistelyyn, kannattaa pyytää tarjous myös Zmartan lainavertailun välityksellä. Lainojen yhdistämisen päämääränä on koota yksittäiset osamaksut, vipit ja kulutusluotot yhteen edullisen koron saamiseksi. Zmartan lainavertailussa on mahdollista kilpailuttaa lainatarjouksia jopa 60 000 euroon asti. Takaisinmaksuajaksi voi määritellä 1-15 vuotta.