Talousvinkit

Talkoot tulossa – mitä maksaa vaihtolava ja muita järjestelykysymyksiä

2020-02-04
Zmarta ja Radio Nova yhteistyö

Taloyhtiön talkoot ovat tulossa, työt pitää käydä
läpi, virvokkeet ja vaihtolava hommata, kutsuja jakaa… Niin se vain on: kevät
lähestyy vääjäämättömästi ja naapurit yhteen kokoava rituaali on edessä
pihapiireissä ympäri Suomen. Toukokuu on perinteistä kevättalkoiden aikaa,
mutta kevään aikaistuessa jo huhtikuu saattaa olla passeli ajankohta asukkaiden
yhteiselle ahkerointipäivälle. Mitä kaikkea talkoojärjestelyissä on syytä pitää
mielessä?

Mitä talkoissa tehdään?

Taloyhtiön talkoissa on tarkoitus pitäytyä melko kevyissä työtehtävissä, usean päivän vaativia urakoita ei harrastelijavoimin ole tarkoitus toteuttaa.

Pääpaino on yleensä pihapiirin ja yhteisten tilojen siistimisessä – haravointia ja roskien poimintaa, hylättyjen pyörien ja muiden tavaroiden keräämistä. Silti iso porukka saa aikaan paljon sellaista, mistä ammattilaisten palkkaaminen tekisi ison loven taloyhtiön budjettiin ja näkyisi rahankäytössä. Kevyillä kevätalkoillakin voidaan siis saavuttaa ihan oikeaa säästöä.

Täysin ilmaista ei talkoiden järjestäminen ole. Juoman ja naposteltavien ohella talkoisiin hommataan usein ainakin vaihtolava jätteen keräämistä varten. Työvälineitä joudutaan joskus uusimaan, samaten mullan ja kasvien kaltaisia hankintoja voi olla edessä. Vaikka talkoissa harvoin onkaan kyse todella isoista rahoista, on talkoobudjetti silti syytä laatia.

Talkoiden yhteydessä pihaan tuotavalla lavalla on taipumus kerätä asukkailta kaikenlaista tarpeetonta tavaraa puoleensa. Onkin syytä tiedottaa asukkaille selkeästi siitä, kuinka kauan lava on pihassa ja mitä siihen saa ja ei saa jättää. Vaaralliset jätteet, kuten vanhat maalit, akut ja loisteputket, eivät kuulu vaihtolavalle vaan ongelmajätekeräykseen.

Mitä vaihtolava sitten maksaa? Lavan voi saada parhaimmillaan noin parinkymmenen euron päivävuokralla. Itse lavavuokran päälle tulevat vielä jätemaksut ja mahdollisesti erilliset kuljetuskulut.

Vuokrapalveluita tarjoavien yhtiöiden vertailu ja kilpailuttaminen kannattaa, mutta näin marginaalisen palvelun kanssa kilpailuttaminen vaatii käytännössä soittelurumbaa, eikä ole niin helppoa kuin esimerkiksi Zmartan lainavertailu. Tilaisuuden tullen kannattaa käyttää asukkaiden suhteita ja puskaradioa hyväkseen – tuttujen alennuksilla voi päästä selkeästi markkinahintojen alle.

Talkootyö on hauskaa… vai onko?

Taloyhtiön talkoita ei pitäisi nähdä päivän mittaisena työleirinä, vaikka oikeita asioitakin on toki hyvä saada aikaiseksi. Ennen kaikkea isommissa kerrostaloyhtiöissä kyseessä on sosiaalinen tapahtuma, ehkäpä jopa ainoa kerta vuodessa jolloin naapureiden kanssa vaihdetaan muutakin kuin hiljainen nyökkäys parkkipaikalla tai porraskäytävässä.

Jotta hauskuus ja hyvä talkoohenki säilyisivät, tulee työnjaon olla oikeudenmukainen ja kunkin osallistujan omiin kykyihin sopiva. Talkoiden järjestäjien kannattaa miettiä etukäteen osallistujien jakamista pienempiin ryhmiin. Edellisten vuosien kokemukset kannattaa pitää mielessä: jos jokin työ on nopeampi kuin toinen, kannattaa ryhmien koko mitoittaa vastaavasti. Kaikkien pienryhmien ei tule olla samankokoisia.

Kenenkään ei ole tarkoitus löytää uutta ammattia pensasaidan parista tai pyöräkellarin perukoilta – talkoolaisilta ei tule vaatia liikoja. Ammattilaisten työt kuuluvat ammattilaisille, eikä esimerkiksi alaa tuntemattomien pidä lähteä LVI-puolen hommiin oman elämänsä talkoosankareina. Pahimmassa tapauksessa edessä on iso vahinko ja lasku taloyhtiölle.

Sosiaalisena tapahtumana taloyhtiön hallituksen edustajien kannattaa käyttää tapahtuma hyväkseen: asukkailla, jotka eivät muuten osallistu aktiivisesti taloyhtiön toimintaan (esimerkiksi vuokralaiset kuuluvat usein tähän porukkaan), on usein mielipiteitä asuinympäristöstään ja asioiden hoitamisesta. Talkoot ovat mainio tapa kuulla näitä vähemmälle huomiolle jääneitä mielipiteitä ja ottaa ne myöhemmin huomioon taloyhtiön päätöksenteossa.

Jokaiseen talkootapahtumaan kuuluu oleellisena osana töiden jälkeen virkistäytymishetki ruokineen ja juomineen, ihan jo palautumisenkin kannalta. Ei ole tarkoitus, että tässä yhteydessä tarjotaan useamman ruokalajin illallista – kevyt naposteltava virvoitusjuomineen riittää vallan mainiosti. Mahdolliset kasvisruokavaliot on kuitenkin hyvä ottaa huomioon.

Juomavettä on hyvä olla saatavilla koko rupeaman ajan, heti talkoiden alusta asti. Mukaan tussi ja teippiä juomalasien nimikointiin. Alkoholijuomien tarjoaminen ei välttämättä ole hyvä idea edes heti työrupeaman jälkeen, niille sopivampi paikka on mahdollisessa illan päättävässä talkoosaunassa, jos jossakin. Moni karsastaa talkoisiin osallistumista juuri niiden ryyppyjuhlamaisen maineen takia.

Lopuksi: talkoot perustuvat vapaehtoisuuteen, eikä osallistumatta jättäminen oikeuta esimerkiksi ylimääräisten vastikkeiden tai muiden maksujen tai lainojen perimiseen. Niin ikään se ei anna talkoisiin osallistuneille oikeutta paheksuntaan ja kyräilyyn! Talkoiden jättäminen väliin on harvoin kiinni kenenkään laiskuudesta.

Enemmän tässä kategoriassa

Katso kaikki
Lainahakemus
Talousvinkit Vakuudellinen laina – pankkilaina vakuutta vastaan
Vakuudellinen laina haetaan pankista tai rahoituslaitoksesta, ja sen saamiseksi on asetettava reaalivakuus. Vakuuksia on ...
kreditva rde
Talousvinkit Luottotietojen tarkistaminen – näin se tapahtuu
Luottotiedot voi tarkistaa helposti ja maksutta netistä.