Talousvinkit

Syksyn edulliset harrastukset ja liikuntamuodot

2020-09-21
Zmarta ja Radio Nova yhteistyö

Syksy on perinteisesti ollut uusien harrastusten aloittamisen aikaan, etenkin liikunnalliset harrastukset voivat usein olla hintavia. Monilla on takana suorastaan hedonismiksi yltänyt kesän rentouttava aika tirisevien tuotteiden täyttäneiden grillien ja asiaankuuluvien virvokkeiden äärellä, eivätkä lenkkarit välttämättä ole löytäneet tietään lenkkipolulle jo taakse jääneinä helleviikkoina. Me listasimme halvimmat harrastukset ja liikuntamuodot syksylle 2020!

Ei se mitään: aina on mahdollisuus uudelle alulle. Vertasimme "must-have" urheiluvälineet ja eri harrastuksien hinnat ja hyödyt – mikä olisi sinulle sopiva ja halpa liikuntamuoto?

Padel on usein halvempi kuin tennis

Padel nousi suuren yleisön tietouteen Suomessa toden teolla muutama vuosi sitten. Tennistä ja squashia halvempi, alkujaan Meksikosta kotoisin oleva laji on vakiinnuttanut suosionsa ja kerää edelleen uusia harrastajia.

Lajiyhteisö on varsin aktiiivinen, eikä varsinkaan vähänkään isommista kaupungeista ole vaikea löytää aloitteleville aikuisille suunnattuja kursseja. Näiden tuntihinnaksi ei yleensä muodostu kuin parikymppiä – eli lähinnä kenttävuokra, ja sekin yleensä alennettuun hintaan. Kurssit tosin täyttyvät nopeasti, joten kannattaa toimia nopeasti!

Padelia pelataan omalla kentällään, joita löytyy jo ympäri Suomea. Mailoja voi yleensä vuokrata muutaman euron hintaan, ja oman mailan saa alle sadalla eurolla. Myös käytettyjä mailoja löytyy markkinoilta varsin hyvin. Tavallisesti lajia pelataan nelinpelinä, mutta myös kaksinpeliä harrastetaan. Lajin etu on tennistä matalampi aloituskynnys ja halvempi hinta, sillä lajiyhteisössä vallitsee melko rento ilmapiiri, eikä pelaajalta vaadita huipputikissä olemista.

Edullinen kuntonyrkkeily sopii kaikille

Kuntonyrkkeily soveltuu kaikille, jotka tahtovat päästä hauskalla tavalla kiinni hyvään peruskuntoon. Erityisesti lajia voi suositella stressistä ja niska-hartiaseudun kivuista kärsiville – vaivoja, jotka etätyöolosuhteissa ovat varmasti tulleet viime aikoina monelle tutuksi. Kuntonyrkkeilyn aloittaminen on parasta tehdä ryhmässä asiantuntevan vetäjän johdolla, jolloin henkilökohtaiset kustannukset pysyvät maltillisina.

Alkeisryhmiä löytyy ympäri Suomea, eivätkä alkeiskurssien hinnat yleensä huimaa päätä – tavallisesti tililtä kannattaa valmistaudu maksamaan noin 30-50 euron suuruinen maksu. Lajiin soveltuvat hyvät, pehmustetut harjoitteluhanskat saa halvalla, suunnilleen samaan hintaan.

Kiipeily on halpa harrastus lapsille

Kiipeilyharrastuksen moni on aloittanut lapsena kotipihan puussa, mutta aikuisiällä kiipelyharrastus alkaa (tai jatkuu) useimmiten sisätiloissa kiipeilyseinillä, mikä tietysti on sateisena syksynä varsin mukavaa. Sisäseinillä oleellisin harrastusvälinet ovat kiipeilykengät, joita saa uutena noin 80 euron hintaluokasta alkaen. Kiipeilykeskukset yleensä myös vuokraavat kenkiä melko halvalla.

Aivan soitellen sotaan ei köydellä varustettuun kiipeilyseinään ole lähtöä, sillä vastuulliset sisäkiipeilypaikat vaativat uusilta asiakkailta tavallisesti kymmenen euron luokkaa maksavan varmistustestin suorittamista. Matalilla korkeuksilla tapahtuva boulderointi onnistuu ilman tätä testiäkin. Ulkokiipeilyssä varustekustannuksia tulee vielä patjasta eli pädistä (hinnat n. 40-400 euroa) sekä magnesiumista.

Pyöräily on lähes ilmainen harrastus

Syksy on itse asiassa äärimmäisen hyvä aika pyöräilyharrastuksen aloittamiseen: esimerkiksi ilmaisilla maastopyöräreiteillä riittää huomattavasti enemmän tilaa myös hitaammin etenevälle aloittelijalle ja pyöräliikkeet alkavat myydä varastojaan alennushinnoin.

Esimerkiksi suureen suosioon nousseita fatbike-pyöriä voi kokeilla nykyisin monessa paikassa vuokraamalla pyörän alleen. Tunniksi fatbiken saa useimmiten alleen noin 15 eurolla, mutta useamman tunnin tai koko päivän vuokra tulee suhteellisesti huomattavasti edullisemmiksi. Esimerkiksi Nuuksiossa fatbike-pyöriä vuokraava Biking.fi antaa pyörän päiväksi (12 tuntia) alle 42 eurolla. Hyvätasoiset aloittelijan fatbiket lähtevät kotiin noin 1 000 eurolla.

Pyöräilyharrastuksessa ei tarvitse maksaa tilavuokraa salin tai liikuntapaikan omistajalle, poikkeuksena nyt lähinnä ratapyöräily. Maastopyöräilyyn erikseen varattuja reittejä on nykyisin runsaasti tarjolla. Näistä saa lisätietoa kootusti mtbreitti.fi-sivustolta.

Aikuisbalettista uusi edullinen harrastus joka sopii ikääntyvillekin

Joskus liikuntaharrastukselta kaipaa herkkyyttä ja jopa taiteellista ulottuvuutta – ja syksylle sisätiloissa harrastettava aikuisbaletti on tällaiseen kaipuuseen halpa vaihtoehto. Lihaksia muokkaavan harrastuksen etuna on myös säännöllisesti harrastettuna paraneva ryhti, ja tämän lisäksi aikuisbaletti ylläpitää koordinaatiokykyä. Harrastuksen pariin voi ryhtyä vielä vanhemmalla iälläkin, eivätkä edes eläkeikäiset harrastajat ole aloittelijoiden ryhmissä mikään harvinaisuus. Aiempaa tanssitaustaakaan ei tarvita.

Myöskään aikuisbaletti ei ole isojen rahallisten panostusten laji. Parin, kolmen kuukauden ajan kestävien alkeiskurssien hinta liikkuu sadan euron tietämillä, joskin esimerkiksi kansalaisopistot järjestävät huomattavasti huokeampiakin kursseja joillakin paikkakunnilla. Varusteista tärkeimmät ovat pehmeät balettitossut, joita saa jo 20 euron hinnalla.

Harrastuksen aloittamiseen ei tarvitse käyttää paljon rahaa

Useimmissa harrastuksissa paras tapa päästä alkuun ovat vasta-alkajille suunnatut kurssit. Kurssille osallistumilla motivaation ylläpito on usein yksin puurtamista helpompaa, ja samalla päästään heti alusta alkaen kiinni oikeisiin suoritustekniikoihin.

Sopivia kursseja etsiessään kannattaa paikallisten lajiin keskittyineiden seurojen ohella tiirailla myös kansalais- ja työväenopistojen kurssilistoja – syyskuussa alkavat useimmiten alkeisryhmät, ja hinnat eivät ole korkeita. Varsinkin isommissa kaupungeissa opistojen kursseja pyörähtää käyntiin kuitenkin pitkin vuotta, ja jos kurssi ei ole täynnä, voi kyytiin usein hypätä sen jo alettuakin.

Työttömille ja lomautetuille tarjotaan monista kursseista alennusta, ja työssäkäyvien kannattaa pitää mielessä erilaisten liikuntaetuuksien käyttömahdollisuus, joka on mahdollinen opistojen ohella myös monien seurojen ja liikuntakeskusten järjestämillä kursseilla.

Enemmän tässä kategoriassa

Katso kaikki
Lainahakemus
Talousvinkit Vakuudellinen laina – pankkilaina vakuutta vastaan
Vakuudellinen laina haetaan pankista tai rahoituslaitoksesta, ja sen saamiseksi on asetettava reaalivakuus. Vakuuksia on ...
kreditva rde
Talousvinkit Luottotietojen tarkistaminen – näin se tapahtuu
Luottotiedot voi tarkistaa helposti ja maksutta netistä.