Talousvinkit

Joudunko lyhentämään lainaa mahdollisessa kriisitilanteessa?

2022-04-29 Taru Schroderus
Kuva lainanmaksusta

Ukrainassa on tällä hetkellä käynnissä sota, jonka takia tavalliset kansalaiset ovat joutuneet rintamalle tai pakenemaan kodeistaan. Mutta miten käy lainojen kansainvälisen kriisin tai luonnonmullistuksen yhteydessä?

Haastattelimme asiaan liittyen lainsäädäntöön perehtynyttä asiantuntijaa. Hän sanoo, että laki suojaa saatavien osalta sekä pankkia että kuluttajaa.

Mahdollinen poikkeustilanne ei tarkoita, että kuluttajan suoritusvelvollisuudet tai hänen lainansa lakkaisivat olemasta. Pankilla on aina oikeus saada rahansa takaisin, mutta poikkeustilanteessa joustoakin yleensä on.

Kuluttajalainsäädäntöön kirjattu sosiaalinen suorituseste suojaa tavallista kansalaista sodan tai luonnonmullistuksen kaltaisen poikkeustilanteen aikana.

Asiantuntijan mukaan ei voida olettaa, että lainanmaksua hoidetaan rintamalta käsin tai jos työtä ei ole mahdollista tehdä jostain muusta syystä. Velka ei lakkaa olemasta, mutta sen maksusuunnitelmaan voidaan tehdä kriisin ajaksi muutos tai keskeytys. Sosiaalinen suorituseste estää velan perimisen niin pitkään kuin poikkeustilanne on voimassa.

Laina pysyy – ehdot muuttuvat

Valtiollisessa kriisitilanteessa kuluttajien selustaa voidaan turvata myös kansallisen valmiuslain käyttöönotolla.

Valmiuslailla voidaan esimerkiksi asettaa tietty korkotaso. Sen nojalla voidaan tinkiä pankkien vakavaraisuusvaatimuksista, määrittää ja rajata luottolaitosten oikeutta periä ja ulosmitata lainoja sekä estää kokonaan uusien kuluttajaluottojen myöntäminen.

Valmiuslaissa voidaan myös päättää, että kuluttajat saavat esimerkiksi sähköä vain tietyn prosentin edellisvuoden kulutuksesta ja sopia myös mahdollisista sähkökatkoista.

Valmiuslailla voidaan säännöstellä monia muitakin kuluttajien arkeen kiinteästi vaikuttavia asioita.

Lisää mielenrauhaa lainaehtojen tuntemisella

Hyvin perusteltua ja tarpeellista lainanottoa ei kannata arkailla mahdollisten tulevaisuudessa toteutuvien riskien takia. Pankit toimivat poikkeustilanteissa inhimillisesti ja ne ovat todennäköisesti valmiita joustamaan lainojen takaisinmaksuehdoissa.

Aina on kuitenkin hyvä vertailla lainoja ja perehtyä niiden ehtoihin. Kaukaa viisaalle kuluttajalle se on yksi tapa lisätä mielenrauhaa.

Zmarta on Pohjoismaiden kokenein lainojen vertailupalvelu. Zmartan kautta voit helposti kilpailuttaa pankit sekä rahoituslaitokset ja vertailla rauhassa lainatarjouksia ja -ehtoja. Zmartan laina-asiantuntijat antavat myös henkilökohtaista neuvontaa laina-asioissa.

Vertaile lainatarjouksia maksutta
Voit vapaasti tehdä hakemuksen ilman että se sitoo sinua mihinkään.

Lue lainojen yhdistämisestä

Jos sinulla on useita lainoja, niiden yhdistämistä kannattaa miettiä. Zmartan kautta moni suomalainen on säästänyt satoja euroja kuukaudessa lainamaksuissa.

Enemmän tässä kategoriassa

Katso kaikki
Zmarta ja Radio Nova yhteistyö
Talousvinkit Korkosuojaus – mitä se tarkoittaa ja kannattaako se?
Korkosuojauksella tarkoitetaan erilaisiin lainoihin ostettavaa lisävakuutusta, joka suojaa lainan koron tilanteessa, jos ...
Lainan korko
Talousvinkit Lainaa pienellä korolla - mistä sitä saa?
Jokainen meistä haluaa lainalleen mahdollisimman pienen koron ja kulut. Prosentin tai kahden heitto lainan nimelliskoros ...
Ilmanvaihtokone, Pixabay
Talousvinkit Helteet moninkertaistivat ilmalämpöpumppujen kysynnän – toimituksia saa vielä kuluvalle kesälle
Ilmalämpöpumput menevät nyt kuin kuumille kiville. Kodin viilentäjän voi saada vielä kuluvalle kesälle.