Talousvinkit

Joudunko lyhentämään lainaa mahdollisessa kriisitilanteessa?

2022-04-29 Taru Schroderus
Kuva lainanmaksusta

Ukrainassa on tällä hetkellä käynnissä sota, jonka takia tavalliset kansalaiset ovat joutuneet rintamalle tai pakenemaan kodeistaan. Mutta miten käy lainojen kansainvälisen kriisin tai luonnonmullistuksen yhteydessä?

Haastattelimme asiaan liittyen lainsäädäntöön perehtynyttä asiantuntijaa. Hän sanoo, että laki suojaa saatavien osalta sekä pankkia että kuluttajaa.

Mahdollinen poikkeustilanne ei tarkoita, että kuluttajan suoritusvelvollisuudet tai hänen lainansa lakkaisivat olemasta. Pankilla on aina oikeus saada rahansa takaisin, mutta poikkeustilanteessa joustoakin yleensä on.

Kuluttajalainsäädäntöön kirjattu sosiaalinen suorituseste suojaa tavallista kansalaista sodan tai luonnonmullistuksen kaltaisen poikkeustilanteen aikana.

Asiantuntijan mukaan ei voida olettaa, että lainanmaksua hoidetaan rintamalta käsin tai jos työtä ei ole mahdollista tehdä jostain muusta syystä. Velka ei lakkaa olemasta, mutta sen maksusuunnitelmaan voidaan tehdä kriisin ajaksi muutos tai keskeytys. Sosiaalinen suorituseste estää velan perimisen niin pitkään kuin poikkeustilanne on voimassa.

Laina pysyy – ehdot muuttuvat

Valtiollisessa kriisitilanteessa kuluttajien selustaa voidaan turvata myös kansallisen valmiuslain käyttöönotolla.

Valmiuslailla voidaan esimerkiksi asettaa tietty korkotaso. Sen nojalla voidaan tinkiä pankkien vakavaraisuusvaatimuksista, määrittää ja rajata luottolaitosten oikeutta periä ja ulosmitata lainoja sekä estää kokonaan uusien kuluttajaluottojen myöntäminen.

Valmiuslaissa voidaan myös päättää, että kuluttajat saavat esimerkiksi sähköä vain tietyn prosentin edellisvuoden kulutuksesta ja sopia myös mahdollisista sähkökatkoista.

Valmiuslailla voidaan säännöstellä monia muitakin kuluttajien arkeen kiinteästi vaikuttavia asioita.

Lisää mielenrauhaa lainaehtojen tuntemisella

Hyvin perusteltua ja tarpeellista lainanottoa ei kannata arkailla mahdollisten tulevaisuudessa toteutuvien riskien takia. Pankit toimivat poikkeustilanteissa inhimillisesti ja ne ovat todennäköisesti valmiita joustamaan lainojen takaisinmaksuehdoissa.

Aina on kuitenkin hyvä vertailla lainoja ja perehtyä niiden ehtoihin. Kaukaa viisaalle kuluttajalle se on yksi tapa lisätä mielenrauhaa.

Zmarta on Pohjoismaiden kokenein lainojen vertailupalvelu. Zmartan kautta voit helposti kilpailuttaa pankit sekä rahoituslaitokset ja vertailla rauhassa lainatarjouksia ja -ehtoja. Zmartan laina-asiantuntijat antavat myös henkilökohtaista neuvontaa laina-asioissa.

Vertaile lainatarjouksia maksutta
Voit vapaasti tehdä hakemuksen ilman että se sitoo sinua mihinkään.

Lue lainojen yhdistämisestä

Jos sinulla on useita lainoja, niiden yhdistämistä kannattaa miettiä. Zmartan kautta moni suomalainen on säästänyt satoja euroja kuukaudessa lainamaksuissa.

Enemmän tässä kategoriassa

Katso kaikki
7 hva nordmenn lante penger til båt
Talousvinkit Miten rikastua?
Monet haaveilevat äkkirikastumisesta. Mutta onko se edes mahdollista, jos onni ei potkaise lotossa?
Lamppu
Talousvinkit Arjen parhaat säästövinkit
Mistä kaikesta arjessa voi säästää? Tutustu vinkkeihimme ja hyödynnä niitä kesäkassan kartuttamisessa.
Säästöpossu
Talousvinkit Eläkesäästäminen on hyvä aloittaa ajoissa
Eläkesäästämisestä kannattaa tehdä omannäköistä, jotta saisit parhaat voitot ja ymmärtäisit pitkäaikaisen sijoittamisen ...