Rinnakkaishakija lainan lisäturvana

Rinnakkaishakija eli yhteishakija lainalle

Rinnakkaishakija voi olla lainanmyöntäjän kannalta lisäturva lainan takaisinmaksulle. Siksi onkin mahdollista, että saatte paremmat ehdot lainatarjoukseen, jos haette lainaa yhdessä. Rinnakkaishakijan mukaantulo voi siis vaikuttaa esimerkiksi lainan korkoon, tarjottavaan lainasummaan tai takaisinmaksuaikaan. Pienemmille lainoille ei yleensä vaadita rinnakkaishakijaa, mutta mitä isompi vakuudeton laina on kyseessä, sitä todennäköisemmin lainanmyöntäjä kysyy rinnakkaishakijan mahdollisuutta.

Rinnakkaishakija lainalle

Jos sinulla on lainalle rinnakkaishakija, huomioi lainanmyöntäjä molempien tulot, mikä nostaa lainansaantimahdollisuutta. Yleisimmin rinnakkaishakijoina ovat avio- tai avoparit tai muuten samassa taloudessa asuvat. Myös vanhemmat voivat olla rinnakkaishakijana täysi-ikäisten lastensa lainahakemuksessa.

Milloin rinnakkaishakijasta voi erityisesti olla apua lainansaannissa?

  • Jos sinulla on yksin alhaiset tai epäsäännölliset tulot
  • Jos haet suurta lainasummaa, esimerkiksi yli 10 000 euroa lainaa

Mitä sinun pitää huomioida rinnakkaishakijana?

Rinnakkaishakijana sinun tulee huomioida, että olet myös vastuussa lainasta. Jos päähakijalle tulee taloudellisia vaikeuksia tai hän ei muuten voi maksaa lainaa takaisin, joudut luultavimmin ottamaan lainan takaisinmaksun vastuullesi. Sekä päähakija että rinnakkaishakija ovat samalla tavalla vastuussa lainasta, mikä tarkoittaa, että rinnakkaishakijana vastaat koko lainasummasta, etkä vain puolikkaasta.

Rinnakkaishakija lainanprosessissa

Rinnakkaishakija allekirjoittaa lainasopimuksen samalla tavalla kuin päähakija, mikä tarkoittaa myös samanveroista vastuuta lainasta. Lainanmyöntäjä tarkistaa myös rinnakkaishakijan luottokelpoisuuden, mikä saattaa vaatia esimerkiksi palkkakuittien lähettämistä lainanmyöntäjälle myös yhteishakijan osalta.

Ei artikkeleita