Talousvinkit

Black Friday 2021 Tarjoukset – parhaat vinkit Mustan Perjantain ostoksiin

2021-11-19
Zmarta ja Radio Nova yhteistyö

Black Friday -tarjouspäivä on jälleen rantautumassa Suomeen entistä isompana. Black Friday 2021:tä vietetään niin Suomessa kuin maailmallakin 26. marraskuuta. Luvassa on isoja tarjouksia niin kivijalassa kuin netissäkin.

Alun perin Yhdysvalloista lähtöisin olevaa Black Friday eli Musta perjantai -tarjouspäivää vietetään aina kiitospäivän jälkeisenä perjantaina. Se toimii lähtölaukauksena joulusesongille, ja kaupat pistävät usein parastaan erilaisin huipputarjouksin.

Black Friday juontaa juurensa 80-luvulle, jolloin amerikkalaiset myymälät rupesivat entistä hanakammin mainostamaan tuotteitaan erilaisin huipputarjouksin juuri kiitospäivän jälkeen. Suomessa Black Friday on kasvanut vuosi vuodelta aina 2010-luvun alusta alkaen.

Tänne Musta perjantai rantaantui aluksi etenkin elektroniikkamyymälöiden ja nettikauppojen voimin ja sittemmin suosio on kasvanut huimaa vauhtia – joka vuosi uusia yrityksiä lähtee mukaan tavoittelemaan isompaa myyntiä ja tarjousten valikoima vain laajenee entisestään. Pian se sai seurakseen myös meillä Cyber Monday -tarjouspäivän.

Nykyisin voit löytää tarjouksia niin televisioista, puhelimista, matkoista, silmälaseista, huonekaluista kuin autoistakin.

Me keräsimme kattavan Black Friday -oppaan vuoden 2021 isointa tarjouspäivää varten. Löydä parhaat vinkit ja tarjoukset täältä.

Tästä artikkelista löydät:

 • Tietoa vuoden 2021 Black Fridaysta Suomessa

 • Kaikki parhaat tarjoukset eri kategorioista

 • Vinkit Black Friday -ostoksiin

 • Tietoa nettikauppojen tarjouksiin liittyen

 • Vertailun muihin tarjouspäiviin ja tarjouksiin

 • Black Fridayn alennuskoodit

 • Tietoa uusista ALV-säännöistä EU:n ulkopuolelta tilattaessa

 • Vinkit huijausten välttämiseen

 • Black Fridayn historiaa

 • Tietoa Black Friday -lainoista ja lainatarjouksista

 • Usein kysyttyjä kysymyksiä

Black Friday Suomessa 2021

Suomessa Black Friday on vuosi vuodelta kasvanut isommaksi ja isommaksi tarjouspäiväksi. Vielä viitisen vuotta sitten lähinnä tietyt elektroniikkakaupat tarjosivat tarjoustuotteita, jotka usein sai ihan samaan hintaan, tai jopa edullisemmin, myös monina muina tarjouspäivinä.

Amerikasta tutut valtavat sisäänheittotarjoukset eivät ihan sellaisenaan ole vieläkään saapuneet Suomeen, mutta tarjoukset ovat kuitenkin koko ajan parantuneet. Osa kaupoista tarjoaa todella laajoja Black Friday -tarjouksia, joilla saat esimerkiksi koko valikoimasta tietyn prosenttisen alennuksen – osan keskittyessä perinteisempiin yksittäisten tuotteiden aleihin.

Vuonna 2021 tarjouksia tullaan näkemään varmasti sekä kivijalassa että netissä. Kun vuoden 2020 Black Friday oli lähinnä nettiostoksiin keskittynyt, 2021 odotettavissa on enemmän perinteinen versio, jossa tarjouksia on sekä nettiasiakkaille että kivijalan asiakkaille.

Mistä löydän parhaat Black Friday -tarjoukset?

Black Fridayna niin isommat kuin pienemmätkin kaupat tarjoavat monenlaisia etuja. Tarjouksia julkaistaan eri tahtiin – osa kaupoista julkaisee etunsa vasta perjantaina 26.11, osa ripottelee tietoa jo pitkin viikkoa. Joissain paikoissa taas tarjouksiakin on koko viikon ajan.

Parhaita tarjouksia voit selata helpoiten kauppojen nettisivujen kautta. Moni jakaa myös mainoslehtisiä postilaatikoihin ja mainostaa televisiossa sekä sähköpostitse.

Tarjouspäivä on levinnyt Suomeenkin niin laajalti, että helpompaa olisi luetella, mistä tarjouksia ei löydy. Suosittelemme pitämään silmät ja korvat auki sekä selaamaan juuri omien lempikauppojen etuja ja kampanjoita. 

Black Friday 2021 -tarjouksia löydät mm. näiltä kaupoilta:

 • Elektroniikka – Gigantti, Verkkokauppa, Elisa, CDON, Power

 • Kirjat – Adlibris, Suomalainen kirjakauppa, CDON

 • Vaatteet – Zalando, Asos, Stockmann, Boozt, Stylepit, Kekäle

 • Urheiluvälineet – XXL, Stadium, Intersport, Budgetsport, Sportamore

 • Autot – Rinta-Jouppi, ALD yksityisleasing, Autokeskus, Kamux

 • Huonekalut ja sisustus – Kodin1, Vepsäläinen, Ikea, Jysk

 • Ruoka – Matsmart, Kitchen Time, Makujakauppa

 • Silmälasit ja piilolinssit – Instrumentarium, Nissen, Lensway

Black Friday -tarjouksia tarjoavat myös lukuisat pienemmät kaupat ja nettikaupat. Voit löytää todellisia herkkutarjouksia, kun olet tarkkana.

Black Friday matkatarjoukset

Viime vuonna matkatarjoukset eivät olleet kovin suuressa huudossa vallitsevien rajoitusten vuoksi. Lentoyhtiöt ja matkatoimistot kyllä tarjosivat loistaviakin etuja, mutta niiden kysyntä ei ollut kovin suurta, eikä varmaa tietoa käyttömahdollisuuksista ollut. Matkakuumeesta kärsiville Musta Perjantai on perinteisesti ollut erinomainen päivä halpojen lentojen, viime hetken lentojen ja lomapakettien nappaamiseen.

Nyt matkustusrajoituksia on purettu ympäri maailman, ja lentoyhtiöt sekä matkatoimistot ovat jo saaneet hieman palauteltua myyntiään. Black Fridayna voi varmasti löytää tänä vuonna loistavia etuja ja kampanjoita.

Esimerkiksi TUI, Aurinkomatkat ja Apollomatkat ovat jo kaikki ilmoittaneet omista tulevista Black Fridayn kampanjoistaan. Talvilomamatkan tai ensikesän lomamatkan voikin varata tarjoushintaan jo hyvissä ajoin.

Myös lentoyhtiöiltä voi suoraan saada tarjoushintaisia lentoja, jos matkaat mieluummin omin ehdoin. Eri hotellit jakavat varmasti taas myös etujaan.

Etsi Black Fridayn matka- ja lomatarjouksia täältä:

 • Matkatoimistot, kuten TUI, Aurinkomatkat ja Apollomatkat

 • Lentoyhtiöt, kuten Finnair ja Norwegian

 • Hotellit ja hotellien vertailusivut

Black Friday lomamatkat ovat parhaimmillaan isossakin alennuksessa. Tarjouksia tippuu jälleen varmasti pitkin viikkoa, mutta suosittelemme olemaan valppaana. Parhaat Black Friday lomamatkat ja matkatarjoukset varataan todennäköisesti hyvin nopeasti. 

Matkaa varten voit hakea myös rahoitusta Zmartan kautta. Matkalainan kilpailuttamalla saat parhaan mahdollisen koron.

Black Friday lomamatkat

Useimmilla matkoja metsästävillä tarjoushaukoilla katse kiinnittyy kotimaahan. Tiettävästi ainakin Holiday Clubin sivustoa kannattaa tarkkailla alennushintojen toivossa. Samaten kylpylärintamalla Naantalin kylpylä, Kuopion Kylpylähotelli Rauhalahti ja turkulainen Ruissalon kylpylä julkaisevat Black Friday -tarjouksia.

Hotellivarausportaaleista ainakin Booking.comin alennushintoja kannattaa pitää silmällä talvilomaa ajatellen. Lisäksi monet hotellit tarjoavat suoraan omilla sivuillaan edullisia hintoja. Korkeasta tasostaan tunnettu helsinkiläinen Hotel St. George tarjosi viime vuonna jopa 35 prosentin alennuksia huonehinnoistaan Black Fridayna, kotimassa toimivista ketjuista taas ainakin Sokos Hotels on oletettavasti jälleen tarjousriehassa mukana.

Black Friday televisiot

Perinteisesti etenkin kodin elektroniikan puolelta löytyy Black Fridayna huipptuarjouksia – esimerkiksi televisiota, kannettavaa tai pelikonsolia etsivän on syytä käydä Gigantin, Powerin, Verkkokauppa.comin ja vastaavien ketjujen tarjoukset läpi. Läppäreissä tarjousprosentit voivat olla jopa 40 prosentin luokkaa. Pelikonsoleissa juuri julkaistusta Playstation 5:stä tuskin on odotettavissa isoja alennuksia, mutta vaikkapa Nintendo Switchiä tai Xbox One S:ää lienee tarjolla ennennäkemättiömiä diilejä.

Jos harkitset tekeväsi elektroniikkahankintoja kulutusluotolla, kannattaa tämä päivä merkitä kalenteriin. Muista kuitenkin, että osa tarjouksista on tarjouksia vain nimellisesti: osa tarjoustuotteista on merkitty sellaisiksi vain tarjoustuotteiden kokonaismäärän kasvattamiseksi. Varsinkaan elektroniikkaketjuilla Black Friday ei ole yhden päivän juttu, ja esimerkiksi Gigantti ottaa varaslähdön päivään jo viikkoa aiemmin.

Parhaat Black Friday tarjoukset 2021 – erilaiset alennustyypit

Vuoden 2021 Black Friday tarjouksista löytyy todella isoja etuja ja valtavia alennusprosentteja. Mukaan on lähtenyt huima määrä erilaisia verkkokauppoja ja kivijalkamyymälöitä eri aloilta.

Kaikki tarjoukset eivät kuitenkaan ole samanlaisia. Osa on parempia kuin toiset ja eroja on myös käytännön toteutuksessa.

Black Fridayn tarjoukset voidaan jakaa neljään osaan:

 1. Koko valikoimasta tarjottaviin tarjouksiin

 2. Valikoituihin tuotealennuksiin

 3. Ostospäivää varten ostettujen tuote-erien alennuksiin

 4. Koko viikon alennuksiin

Keräsimme parhaat vinkit ja poiminnat näistä erityyppisistä tarjouksista.

Alennukset koko valikoimasta – kiinnitä huomiota näihin

Koko valikoimasta tarjottavat alennukset ovat kaikkein houkuttelevin Black Friday -etu. Kauppa saattaa esimerkiksi mainostaa 20 %:n alennusta koko valikoimasta, jolloin etua voi saada myös sellaisista tuotteista, mistä alennusta ei tyypillisesti saa.

Koko valikoiman alennukset ovat erityisesti Black Fridayn juttu, sillä vastaavia kampanjoita on lopulta melko harvoin. Kuluttajan kannattaa kuitenkin aina olla tarkkana tällaisten tarjousten ehtojen kanssa, alennus koskee joskus vain normaalihintaisia tuotteita, ja sen käyttöä voidaan myös rajoittaa vain tiettyihin kategorioihin.

Todelliset tarjoushaukat voivat löytää koko valikoiman kattavista aleista todellisia kultakimpaleita. Erityisesti arvokkaammissa ostoksissa alennuksen summa voi olla iso, ja tuotteen voi oikeasti saada edulliseen hintaan.

Ota huomioon myös ehdot:

 • Koskeeko alennus myös alehintaisia tuotteita vai vain normaalihintaisia tuotteita

 • Mitä tuotekategorioita alennus koskee

 • Minkälaiset ovat toimitusehdot ja -kulut

 • Tarvitaanko jokin minimiostossumma?

Valikoidut tuotealennukset

Valikoidut tuotealennukset ovat kaupalle turvallisempi, helpompi ja perinteisempi vaihtoehto kuin koko valikoiman kattavat alennukset. Näissä tarjouksissa alennusta annetaan vain tietyistä tuotteista, joiden ostosmäärää rajoitetaan.

Tuotealennukset ovat monesti prosentuaalisesti paljon isompia kuin koko valikoiman alennukset – todellisen tarjouksen laadun saat kuitenkin selville vain vertaamalla siihen, mihin hintaan tuotetta normaalisti myydään. Tuotteen esitetty ”normaalihinta” ei välttämättä kerro koko totuutta, jos sitä oikeastikin myydään yleensä aina alennuksessa.

Tuotealennuksien osalta suosittelemme vertailemaan hintaa eri kauppojen kesken, jotta löytäisit oikeasti hyvät edut.

Black Fridayn erikoiserät

Black Friday kuuluu niihin ostostapahtumiin, joita varten kaupat ostavat usein myös erikoiseriä. Erikoiserät ovat rajoitettuja tuote-eriä, jotka eivät muuten normaalisti kuulu kaupan tuotevalikoimaan. Niiden hintaa on vaikea verrata ”normaaliin” myyntihintaan, koska ne tilataan varta vasten tarjouskampanjaa varten.

Erikoiserien koot vaihtelevat. Joskus tarjolla voi olla vain muutamia kappaleita, mutta yleensä erikoiserät ovat hieman tuotteesta riippuen joitakin satoja kappaleita.

Black Fridayn erikoiseristä on mahdollista löytää todella hyviä etuja, mutta hintatietoisen kuluttajan kannattaa samalla olla aina hieman skeptinen. Erityisesti näissä tuotteissa isot alennusprosentit eivät välttämättä kerro koko totuutta.

Erikoiseriä varten voit joutua jonottamaan tai olemaan todella nopea netissä. Valmistaudu siis etukäteen, jos löydät jonkin hyvän tarjouksen.

Black Friday viikko – tarjouksia koko viikon

Kaikki kaupat eivät tyydy vain yksittäiseen tarjouspäivään, vaan Black Friday on hiljalleen laajentunut koko viikon kestäväksi tarjousilotteluksi, joka usein huipentuu juuri perjantaihin. 

Tarjousten julkaisussa on paljon eroja – osa julkaisee koko viikon edut kerralla, osa jakaa päivittäin uusia tarjouksia ja osa kertoo edut etukäteen jokaiselle päivälle erikseen.

Tarjousviikkojen tarjouksista voi löytää hyviäkin etuja, mutta monesti ne eivät juuri eroa ns. normaaleista alennusmyynneistä. Mitä enemmän erilaisia tarjouksia on, sitä enemmän mukaan mahtuu myös etuja, jotka eivät todellisuudessa ole kovin hyviä tai ihmeellisiä.

Black Friday -viikon etuna on, että tarjoukset eivät keskity vain yhteen päivään, joten kaikki tuotteet ja tarjouserät eivät myöskään mene niin nopeasti.

Black Friday televisiot

Televisioista nähdään tyypillisesti isojakin alennuksia läpi vuoden. Black Fridayna monet elektroniikkakaupat laittavat lisää vettä myllyyn ja jakavat entistäkin parempia etuja.

Televisioiden yleinenkin hintataso on tullut koko ajan alaspäin, joten mikäli television päivitys alkaa olla ajankohtainen, on nyt loistava aika lähteä telkkariostoksille.

Black Fridayn televisiotarjouksia löytyy mm. näiltä kaupoilta:

 • Gigantti

 • Power

 • Verkkokauppa

 • Nettikaupat

Huomaa myös, että Gigantti ja Power kuuluvat molemmat samaan konserniin. Voit kuitenkin joskus saada tiettyjä tuotteita edullisemmin toisen kautta.

Sopivaa Black Friday -televisiota metsästäessä kannattaa olla tarkkana monen asian kanssa. Televisioiden vertailussa otetaan helposti huomioon vain tuumakoko ja resoluutio, kun todellisuudessa myös mm. näyttöpaneelin tekniikka, virkistystaajuus ja älytelevision käyttöjärjestelmä vaikuttavat niin kuvanlaatuun kuin käyttökokemukseenkin.

Televisioista on erilaisia alennuksia melkein aina, joten kuluttajan kannattaa olla tarkkana tuotteen todellisen hintatason kanssa. Vertaa esimerkiksi tuotemallin tarjoushintaa muiden myymälöiden hintoihin äläkä tuijota vain ilmoitettuja alennusprosentteja. Moni kauppa myös myy tiettyjä televisiomalleja oikeastaan aina alennuksessa, jolloin ilmoitettu normaalihinta ei oikeasti kerro juuri mitään.

Black Friday -televisiota on mahdollista metsästää myös ulkomaisista verkkokaupoista. Kannattaa kuitenkin suosia EU:n sisällä toimivia verkkokauppoja, sillä niistä tilaamalla et joudu maksamaan tulleja tai ylimääräisiä ALV:eja. 

Myös toimitusnopeus ja mahdolliset toimituskulut on syytä ottaa huomioon, jos tilaat verkosta. Kivijalasta saat TV:n heti mukaasi, etkä ole kuljetusliikkeiden armoilla.

Televisio on mahdollista ostaa myös osamaksulla. Moni kaupoista myy tuotteiden ohessa myös osamaksusopimuksia, ja lisäksi ostamiseen voi käyttää myös vakuudetonta lainaa. Ostaessasi osamaksulla tai lainalla tarkista aina luoton todellinen vuosikorko ja lainaehdot.

Black Friday puhelimet

Black Fridayna monet operaattorit ja elektroniikkamyymältä tarjoavat alennusta puhelimista. Voit löytää alennuksesta sekä vanhemman sukupolven älypuhelimia että upouusia julkaisuja. 

Musta perjantai on harvoja päiviä vuodessa, kun myös Applen puhelimisista voi saada tuntuviakin alennuksia. Samoin alennuksessa on usein myös huippuluokan Android-puhelimia, joista edut voivat olla vieläkin isompia.

Puhelimia voi saada Black Fridayn etuhintaan esimerkiksi näistä kaupoista:

 • Elisa

 • Telia

 • DNA

 • Verkkokauppa

 • Gigantti

 • Power

 • Swappie (käytetyt iPhonet)

Uusia puhelimia ostetaan nykyisin usein osamaksulla – erityisesti operaattorit myyvät puhelimia usein kuukausihintaan. Tarkasta aina etukäteen, koskeeko tarjoushinta myös osamaksua vai ei.

Black Fridayn tarjouksia voi hyödyntää myös vakuudettomalla kulutusluotolla, jos kauppa ei tarjoa kulutonta osamaksuvaihtoehtoa tarjoushintaan.

Muut elektroniikkatarjoukset Black Fridayna

Televisiot ja puhelimet lienevät suosituimpia Black Fridayn tuotteita, mutta yhtä lailla alennuksia tarjotaan myös muista viihde-elektroniikan tuotteista. Esimerkiksi kannettavat tietokoneet, tabletit ja kuulokkeet ovat usein alennustuotteiden joukossa.

Myös monista pelikonsoleista voi saada alennusta. Viime vuonna Playstation 5 oli vasta tullut myyntiin Black Fridayn aikoihin, ja kysyntä konsolille on ollut hurjaa. Tänäkään vuonna PS5 tuskin on juuri alennusmyyntien kohteena, sillä saatavuusongelmat ovat vaivanneet sitä yhä 2021 vuodenkin aikana.

Vanhemman sukupolven pelikonsoleita voi taatusti löytää hyvin etuhinnoin Black Fridayna.

Jos harkitset tekeväsi elektroniikkahankintoja kulutusluotolla, kannattaa tämä päivä merkitä kalenteriin. Muista kuitenkin, että osa tarjouksista on tarjouksia vain nimellisesti: osa tarjoustuotteista on merkitty sellaisiksi vain tarjoustuotteiden kokonaismäärän kasvattamiseksi. Varsinkaan elektroniikkaketjuilla Black Friday ei ole yhden päivän juttu, ja esimerkiksi Gigantti ottaa varaslähdön päivään jo viikkoa aiemmin.

Vinkit Black Friday -ostoksiin

Black Friday on sen verran iso ostospäivä, että siihen kannattaa varautua jo etukäteen. Jos olet miettinyt tarjousten hyödyntämistä, kannattaa nämä vinkit ottaa haltuun, jotta saat kaiken irti.

Keräsimme 10 kohdan vinkkilistan, joka auttaa sinua löytämään parhaimmat Black Friday -tarjoukset ja hyödyntämään ne.

 1. Vertaile tarjouksia useasta paikasta

Black Fridayna tarjouksia kannattaa aina vertailla eri paikoista. Erityisesti, jos teet ostoksia netistä, on helppo tarkastaa tuotteiden hinnat useammastakin paikasta.

Monesti eri kaupoilla voi olla tarjouksessa useitakin samoja tuotteita, eivätkä tarjoushinnat aina ole läheskään samoja. Vertaile siis hintoja myös muihin kauppoihin ennen ostopäätöksen tekemistä.

Ennen kuin lähdet mustan perjantain shoppailulle, voit tarkastaa myös kivijalkakauppojen hinnat etukäteen netistä. Black Fridayn tarjouksia julkistetaan usein pitkin viikkoa netissä.

 1. Päätä jo ennakkoon millaisia tarjouksia etsit

Sen sijaan, että lähtisit sokkona juoksemaan tarjousten perässä Black Fridayna, kannattaa miettiä jo etukäteen, mitä oikeasti tarvitset. Tarjousten avulla voit saada etua tarpeellisiinkin hankintoihin.

Tee siis valmiiksi lista, millaisia tuotteita haet ja vertaile hakemiesi tuotteiden hintoja. Näin voit välttää heräteostoksia ja saada oikeasti säästöä.

 1. Ole nopea

Black Fridayn osalta sanonta nopeat syövät hitaat todellakin pitää paikkansa. Mehukkaimmat tarjoukset menevät netissä hetkessä, heti myynnin aloittamisen jälkeen. Tutustu siis tarjouksiin jo etukäteen, ja ole valmiina tasan silloin, kun tuotteet tulevat myyntiin.

Jotkut kivijalkamyymälöiden tarjoukset voivat taas johtaa jopa jonoihin kauppojen ulkopuolella.

 1. Älä tuijota pelkkää alennusprosenttia

Kukapa nyt ei haluaisi tuotetta mahdollisimman suurella alennusprosentilla? Ymmärrämme, että isot alennusprosentit voivat olla todella houkuttelevia, mutta haluamme hieman toppuutella. Katso mieluummin tuotteen hintaa kuin alennusprosenttia.

Alennusprosenttien kanssa kaupoilla on monenlaisia kikkailuita. Ensinnäkin osa tuotteista on sellaisia, että ne ovat melkein aina tarjouksessa, jolloin ”normaalihinta” ei oikeasti kerro tuotteen todellisesta yleisestä myyntihinnasta.

Lisäksi monet kaupat saattavat nostaa tuotteidensa hintaa huomaamatta juuri ennen Black Fridayta. Näin alennusprosentista saadaan näennäisesti isompi, vaikka alennus ei olisikaan niin suuri.

 1. Pidä tuoterajoitukset mielessä

Yksittäisten tuotteiden aleihin liittyy nykyään lähes aina tuoterajoituksia. Joitain tuotteita voi olla tarjolla vain muutamia, toisia muutamia kymmeniä ja kolmansia kenties satoja.

Pienet tuote-erät ovat usein merkki paremmasta tarjouksesta, mutta samalla niitä varten voi joutua jonottamaan tai virittämään omaa F5-sormea parhaimpaan iskuun voittaakseen nopeuskilvan nettikaupassa.

Jos olet siis bongannut jonkun hyvän Black Friday -tarjouksen, huomioi aina sen rajoitukset – hyvän edun ovat voineet bongata lukuisat muutkin suomalaiset.

 1. Huomioi nettikaupassa toimituksen kesto ja kulut

Netistä tilattaessa on tärkeää huomioida toimitukseen liittyvät kulut sekä myös toimituksen kesto. Joskus pienempien ostosten toimituskulut voivat olla niin kalliit, että tuote kannattaisi ostaa hieman kalliimmalla esimerkiksi kivijalasta.

Toimituksen kesto voi myös vaihdella. Jos tavaraa ei esimerkiksi ole varastossa, voivat toimitusajat pahimmillaan venyä todella pitkiksi. Varmista siis myös toimitusaika ennen ostosten tekemistä.

Black Fridayn ilmaisen toimituksen tarjoukset kannattaa myös tsekata. Moni nettikauppa saattaa tarjota pienemmistäkin tilauksista ilmaisia toimituksia juuri Black Fridayn kunniaksi.

 1. Tarkista mahdolliset lisäalennukset ja alennuskoodit

Etenkin netistä tilattaessa kannattaa tarkastaa, saisiko ostoksista vieläkin enemmän alennusta jonkin alennuskoodin tai muun lisäalennuksen kautta. Nettikaupat tarjoavat usein esimerkiksi uutiskirjeen tilanneille tai käyttäjätilin luoneille alennuskoodeja – lisäksi myös opiskelijoille voi olla omia alennuksia.

Alennuskoodien ehdoissa voidaan erikseen estää niiden yhdistäminen muihin tarjouksiin, mutta aina näin ei ole. Tsekkaa siis myös muutkin kuin Black Friday -edut saadaksesi vieläkin enemmän alennusta.

 1. Tiedä oikeutesi

Muista myös oikeutesi asiakkaana. Kaikkia verkko-ostoksia koskee 14 päivän palautusoikeus, tuotteilla on aina 2 vuoden takuu ja voit hyödyntää tarjouksen myös tuotteiden loputtua, jos tuotemäärää ei ole erikseen rajoitettu.

Monella kaupalla on tätäkin laajemmat palautusoikeudet asiakkaille, ja myös kivijalasta ostetut tuotteet voi usein palauttaa tietyin ehdoin.

 1. Seuraa tiettyjä tuotekategorioita erityisellä silmällä

Televisiot, huonekalut, liittymät ovat esimerkkejä tuotteista, joista on alennuksia käytännössä aina. Black Fridayna löydät siis varmasti isoja alennusprosentteja näistä kategorioista, mutta lisäksi silmät kannattaa pitää auki myös harvinaisempien tuotekategorioiden osalta – eli sellaisten tuotteiden osalta, jotka eivät yleensä ole alennuksessa.

Erityisesti isommista hankinnoista voi saada tuntuviakin alennuksia, ja niiden osalta hintavertailu on helpompaa. 

 1.  Hae tarvittaessa rahoitusta

Voit kilpailuttaa kauttamme luotot ja voit tehdä lainavertailun ilman sitoumuksia. Vakuudetonta lainaa voit käyttää haluamallasi tavalla myös Black Friday -ostosten rahoittamiseen.

Esimerkiksi auton tai isot viihde-elektroniikkaostokset voi rahoittaa myös netistä haettavan lainan avulla. Kilpailuttamalla lainan voit saada edullisemman koron lainalle kuin suoraan myyjän kautta.

Black Friday nettikaupat

Black Friday on Suomessa tyypillisesti keskittynyt vahvasti nettiin. Vuoden 2020 Musta perjantai oli entistä enemmän nettiin keskittynyt, ja vuonna 2021 verkkokaupan osuus tulee todennäköisesti niin ikään olemaan hyvin iso.

Black Fridayna niin isoilla kuin pienilläkin nettikaupoilla on mahdollisuus takoa myyntiä kassaan, ja monesti pienemmistä kaupoista voit saada jopa huomattavan isoja alennuksia ja etuja.

Nettikaupat mainostavat tarjouksiaan aina verkkosivuillaan, mutta usein uutiskirjeen tilaaja voi saada jo etuajassa tietoa eduista ja alennuksista.

Muistilista nettikaupasta ostavalle:

 1. Varmista nettikaupan turvallisuus

 2. Vertaa tarjouksia muiden kauppojen hintoihin

 3. Ole tarkkana toimituskulujen kanssa

 4. Tarkista myös toimitusaika

 5. Maksa turvallisesti esim. luottokortilla tai PayPalilla

Ulkomaisten nettikauppojen tarjoukset

Suomeen voi tilata aletuotteita myös lukuisista muista maista. Ulkomaiden osuus verkkokaupan kokonaismyynnistä kasvaa koko ajan, ja suomalaiset vertailevat hintoja netissä entistä enemmän.

Pelkkien kotimaisten verkkokauppojen ohella onkin järkevää tarkastaa myös kansainvälisten nettikauppojen hintatiedot. Esimerkiksi tunnetut kansainväliset vaatteiden verkkokaupat, kuten Zalando ja Asos osallistuvat varmasti Black Friday -riehaan jälleen.

Myös Saksan tai Ruotsin Amazonista voi bongata monipuolisesti erilaisia etuja vuoden kovimpana ostospäivänä.

Erityisesti kannattaa suosia EU:n sisällä toimiva verkkokauppoja, sillä silloin et joudu maksamaan tulleja tai muita ylimääräisiä maksuja. Myös toimitukset ovat nopeammat EU:ssa kuin kauempaa.

Ovatko Black Fridayn tarjoukset oikeasti parempia?

Black Fridayta pidetään yleisesti yhtenä vuoden parhaimpana tarjouspäivänä, mutta miten tilanne on oikeasti. Ovatko Black Friday -tarjoukset ja edut oikeasti parempia kuin normaalit alennukset?

Tämä vaihtelee vahvasti niin kaupoittain kuin tuotteidenkin mukaan. Kuten monesti alennusmyynneissä, kaupoilla on usein tietyt sisäänheittotuotteet, jotka myydään oikeasti tuntuvin alennuksin. Sen lisäksi alessa saattaa kuitenkin olla myös kymmeniä tai satoja muita tuotteita, joiden alennukset eivät oikeasti ole niin hyviä.

Parhaita tarjouksia ovat sellaiset, jotka tarjotaan harvoin alennuksessa oleviin tuotteisiin. Esimerkiksi puhelimissa uudet älypuhelinmallit eivät usein ole alennuksessa, mutta Black Fridayna voit löytää niistäkin etuja. 

Monista perinteisistä alennusmyynneistä poiketen Black Friday ei liity varsinaisesti mihinkään sesongin ulkopuolisten tuotteiden myymiseen alennetuin hinnoin. Varastoja ei yritetä tyhjentää kesän tai talven tuotteista, vaan aletuotteita jopa ostetaan varastoihin myyntiä varten joulun sesongin pikkuhiljaa alkaessa.

Ovatko Black Fridayn tarjoukset siis oikeasti hyviä?

 • Tarjolla on loistavia etuja, jollaisia ei oikeasti usein näe. Näitä ei kuitenkaan välttämättä tunnista pelkästä alennusprosentista.

 • Erityisen hyviä ovat edut tuotteista, jotka eivät tyypillisesti muuten ole alennuksessa.

 • Mukana on paljon myös samoja tarjouksia, joita jokaisissa alennusmyynneissä on. 

Voit löytää tuntuvia Black Friday -etuja, kun jaksat käyttää hieman aikaa hintojen vertailuun ja eri kauppojen selaamiseen. Parhaissa tarjouksissa on usein vain pienet rajoitetut erät, joten sinun on oltava myös nopeasti liikkeellä.

Black Friday on eräänlainen joulusesongin aloittava tarjousjuhla. Moni etsiikin jo tässä vaiheessa ensimmäiset joululahjat pukinkonttiin hyvin tarjoushinnoin.

Muut tarjouspäivät

Black Friday ei todellakaan ole ainut yleinen tarjouspäivä. Suomessa on useita hyvin perinteisiä alennussesonkeja, esimerkiksi joulun välipäivien aikaan alkavat alennusmyynnit sekä monet kausialet.

Suomeen on lisäksi rantautunut maailmalta monia muitakin kansainvälisiä megatarjouspäiviä. Esimerkiksi Mustan perjantain jälkeinen Cyber Monday -verkkokauppatarjouspäivä on rantautunut tänne nopeasti Black Fridayn vanavenessä. 

Lisäksi esimerkiksi Singles’ Day eli sinkkujen päivä on yhä yleisempi tarjouspäivä.

Cyber Monday

Cyber Monday eli Kybermaanantai starttaa heti Black Fridayn jälkeisenä maanantaina. Vuonna 2021 tätä ostospäivää vietetään siis 29.11.

Cyber Monday on nettikauppojen versio Black Fridaysta. Nykyään nämä tarjouspäivät ovat kuitenkin osin liittyneet yhteen – moni nettikauppa tarjoaa kumpanakin päivänä tarjouksia.

Kybermaanantaina tarjouksessa on pitkälti samoja tuotteita kuin Black Fridaynakin. Erityisesti alennuksesta voi löytää viihde-elektroniikkaa, kuten televisioita, puhelimia tai vaikka kuulokkeita. 

Singles’ Day

Singles’ Day eli sinkkujen päivä on alun perin Kiinasta lähtöisin oleva juhlapäivä, jota vietetään 11. marraskuuta. Kyseessä on epävirallinen merkkipäivä, josta on tullut yleinen alennuspäivä erityisesti verkkokaupoissa.

Singles’ Day on aluksi laajentunut kiinalaisista verkkokaupoista, jotka ovat mainostaneet toimintaansa kansainvälisesti, ja nykyään myös monet suomalaiset verkkokaupat ovat hypänneet mukaan.

Sinkkujen päivänä on yhtä lailla tarjolla monipuolisesti erilaisia tarjouksia, joten marraskuussa alepäiviä riittää.

Välipäivien alennusmyynnit

Välipäivät ovat perinteisesti merkinneet Suomessa alennuksien alkamista. Heti joulun jälkeen esimerkiksi vaatekaupat ja muut kivijalkamyymälät laittavat myymättä jääneitä tuotteita roimaan alennukseen.

Välipäivien alennuksissa yritetään ennen kaikkea myydä aiemman sesongin tuotteita ja parantaa myyntiä tyypillisesti hiljaisena joulun jälkeisenä aikana.

Välipäivien ohella vastaavia alennusmyyntejä on myös keväällä talvisesongin päättyessä ja syksyllä kesäsesongin päättyessä. Erityisesti vaatekaupoissa on tyypillisesti tuntuvia aleja, kun vanhaa varastoa yritetään myydä uusien tuotteiden tieltä.

Kauppojen omat kampanjat

Jotta vuodessa ei olisi liian vähän alennuspäivä, monella yrityksellä on myös omia brändättyjä ostospäiviään. Esimerkiksi Stockmannin kahdesti vuodessa järjestettävät Hullut päivät sekä K-Citymarketin Mammuttimarkkinat ovat monelle tuttuja brändättyjä alennuspäiviä.

Black Fridayn alennuskoodit

Alennuskoodien suosio on hieman laskenut muutaman vuoden takaisesta, jolloin verkkokaupat tarjosivat erilaisia kampanjoita jatkuvasti alekoodien avulla. Kokonaan alennuskoodit eivät kuitenkaan ole hävinneet, ja myös Black Fridayna osa tarjouksista jaetaan alennuskoodien avulla.

Mikäli verkkokauppa mainostaa tarjouksiaan alennuskoodilla, muista käyttää sitä. Jos tarjousten lunastamiseksi mainostetaan alekoodia, et saa tarjousta lunastettua ilman sitä. Yleensä alekoodi syötetään sille varattuun kenttään ostoskorissa tai maksuvaiheessa. 

Black Friday on niin iso ostospäivä, että mahdollinen alekoodi kyllä yleensä lukee jo nettikaupan etusivulla. Sinun täytyy vain olla tarkkana, että muistat syöttää sen oikeassa paikassa.

Hyödynnä alennuskoodit:

 1. Tarkista mahdollinen Black Fridayn alennuskoodi verkkokaupasta

 2. Kopioi koodi leikepöydälle tai paina se muistiin

 3. Syötä alekoodi ostoskorissa esimerkiksi ”alennuskoodi” tai ”alennuskuponki” kohtaan

Alennuskoodien metsästäjä voi pyrkiä hyödyntämään myös muita kuin Black Fridayn alekoodeja. Jos löydät esimerkiksi uuden asiakkaan alennuskoodin tai muun erikoistarjouksen, tarkista voiko sitä käyttää myös Black Friday -tarjousten yhteydessä. Parhaimmillaan voit saada alekoodilla lisäalennusta vielä Mustan perjantain alejen päälle kuten bonusta sähkölaskuista.

Muista uudet ALV-säännöt tilatessasi EU:n ulkopuolelta

Mikäli suunnittelet tilaavasi Black Fridayn tarjoustuotteita EU:n ulkopuolelta, esimerkiksi Yhdysvalloista tai Kiinasta, kannattaa uudet ALV-säännökset huomioida.

Nykyään ALVia on maksettava myös alle 22 euron etäostoksista, ja kaikki tuotteet on tullattava. Ennen pienostokset voitiin toimittaa ilman ALVia, ja monet verkkokaupat merkitsivät tuotteiden arvon todellista hintaa alhaisemmaksi verojen välttämiseksi.

ALV-käytännöt vaihtelevat verkkokaupoittain:

 • ALV voidaan periä verkkokaupan toimesta jo ostoksen yhteydessä

 • ALVin ilmoittamisen ja maksamisen asiakkaan piikkiin voi hoitaa myös kuljetusliike

 • Asiakas voi itse viimekädessä hoitaa ALV:n sekä tullauksen esimerkiksi Postin kautta

ALV:n lisäksi tuotteista peritään tullia, mikäli lähetyksen yhteenlaskettu arvo on yli 150 euroa. Ota siis myös tullimaksu huomioon hintoja ja tarjouksia vertaillessa.

Uudet ALV-säännöt tulivat yhteisesti voimaan EU:ssa kesällä 2021. Joulusesonkina odotettavissa voi olla ruuhkia, joten ota ostoksillesi tarvittaessa pikatoimitus, jos haluat varmistaa, että ne ehtivät jouluksi perille ja säästät joulusta koituvissa kuluissa. Normaalit toimitusajat voivat olla pitkiä, ja tullaus saattaa viivästyttää hommaa entisestään.

Huomaa, että uudet ALV-säännökset eivät koske EU:n sisällä tapahtuvaa verkkokauppaa. Toisesta EU-maasta tilatuista tuotteista et joudu maksamaan tullia tai ylimääräistä ALV:ia, vaan hinnat sisältävät aina ALV:n jo ostamisvaiheessa.

Vältä Black Friday huijaukset

Vuoden isoimpaan ostospäivään liittyy valitettavasti myös paljon huijauksia. Vaikka nettikaupoista tilaaminen onkin yleisesti turvallista, on kuluttajana todella tärkeää varmistua yrityksen luotettavuudesta.

Törmäät netissä varmasti mitä erikoisempiin Black Friday -tarjouksiin, joten ole tarkkana. Erityisesti kannattaa varoa erilaisia sähköpostihuijauksia tai somessa leviäviä huijauksia – verkkohuijarit yrittävät varmasti tänäkin vuonna ratsastaa mustan perjantain maineella.

Vinkit turvalliseen shoppailuun ja huijausten välttämiseen:

 • Varo liian hyvältä kuulostavia tarjouksia – tämä voi olla Black Fridayn aikaan hankalampaa, sillä liikkeellä on myös oikeasti rehellisiä ja todella hyviä etuja. Erityisen tarkkana kannattaa olla tuntemattomien verkkokauppojen kanssa ja esimerkiksi sähköpostitse leviävien englanninkielisten tai huonolla suomella kirjoitettujen viestien kanssa.

 • Tarkista verkkokaupan taustat – tarkasta, mikä yritys verkkokaupan taustalla on. Tämän pitäisi löytyä helposti esimerkiksi sivuston alareunasta. Voit myös hakea netistä muiden kokemuksia kyseiseen verkkokauppaan liittyen. Myös huonosti tehdyt verkkokaupat voivat olla merkki huijauksesta, sillä ne saatetaan kyhätä kasaan nopealla aikataululla.

 • Varo huijausviestejä – minkään verkkokaupan tarjouksiin ei kannata siirtyä linkkien kautta. Sen sijaan mene aina suoraan selaimen kautta oikeaan osoitteeseen, jotta et päädy vahingossa huijaussivustolle.

Selkeiden huijauksien ohella kannattaa varoa myös hintahuijauksia. Kaupoilla on erilaisia keinoja, joilla alennukset saadaan näyttämään paremmilta kuin mitä ne todellisuudessa olevat.

Suomessa Kilpailu- ja kuluttajavirasto valvoo yritysten alennusmyyntejä, mutta erilaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että monien tuotteiden hinnat nousevat keinotekoisesti juuri ennen Black Fridayta. 

Hintojen vertailu kannattaa aina, eikä pelkkään mainittuun alennukseen tule sokeasti luottaa. Ei myöskään kannata luottaa siihen, että on katsonut päivää ennen Black Fridayta tuotteen olevan tietyn hintainen – hinnat saattavat nousta juuri ennen tarjouspäivää tavallista korkeammaksi, jotta kauppa voi mainostaa isoa alennusta.

Black Fridayn historiaa

Black Friday on nykymuotoisenaan kehittynyt Yhdysvalloissa 80-luvulla. Nimitys musta perjantai juontaa juurensa siihen, että monet kaupat tekevät alkuvuodesta tappiota, joka merkitään kirjanpidossa punaisella, ja vasta kiitospäivän jälkeen tulokset saadaan plussalle – ja kirjanpitoon merkataan mustaa.

Black Fridayna monet myymälät ovat tyypillisesti rikkoneet myyntiennätyksiä toisensa jälkeen, ja kauppa on käynyt todella kuumana. Kiitospäivän jälkeisenä perjantaina kaupat avaavat ovensa usein jo yöllä tai aamuvarhain, mikä myös viittaa osaltaan termiin Musta perjantai.

Yhdysvalloissa Black Friday on kasvanut vuoden suurimmaksi ja kiireisimmäksi ostospäiväksi. Tilastojen mukaan se on ollut sitä jo ainakin vuodesta 2005 asti.

Tarjouspäivä on laajentunut kansainväliseksi tapahtumaksi, jota vietetään miltei kaikkialla länsimaissa. Erityisesti erilaiset nettikaupat ovat ahkerasti tarjonneet omia mustan perjantain etujaan.

Black Fridayn historiaa Suomessa

Suomeen Black Friday on rantaantunut hiljalleen 2010-luvun aikana. Ensimmäiset Mustan perjantain kampanjat on nähty 2010-luvun molemmin puolin, ja viimeistään 2015 asti sitä on alettu pitää laajemmin yleisenä tarjouspäivänä. Kehitys on vain kiihtynyt vuosi vuodelta ja Black Fridayn ohella myös esimerkiksi Cyber Monday- ja Singles Day -tarjouspäivät ovat laajentuneet tänne.

Suomessa Black Friday on aina keskittynyt vahvasti verkkokauppaan, sillä monet verkkokaupat ovat ottaneet sen käyttöön ennen perinteisiä kivijalan myymälöitä. 

Black Friday laina

Black Friday -ostoksiin on mahdollista hakea myös rahoitusta. Zmartan kautta voit hakea vakuudetonta lainaa jopa 60 000 euroon saakka. Kauttamme voit hakea siis lainaa niin autoon, matkoihin kuin pienempiinkin menoeriin. 

Lainat kannattaa aina kilpailuttaa, sillä niin saat parhaan mahdollisen koron ja edullisimmat kulut. Zmartan palvelussa kilpailutat helposti lukuisat ja pankit ja luotonmyöntäjät vaihtuvat lennossa kun läyfämme parhaan lainan juuri sinulle.

Black Fridayna voit törmätä myös lainatarjouksiin. Kilpailuttamalla erotat jyvät akanoista ja oikeasti edulliset lainat kalliimmista.

Näin kilpailutat Black Friday lainan Zmartalla

Jos haluat parhaan mahdollisen koron lainalleesi, kannattaa se kilpailuttaa lainankilpailutustyökalulla Zmartan kautta. Lainalaskuriin voit syöttää hakemasi lainasumman sekä takaisinmaksuajan laskeaksesi esimerkkilainan kuukausikulun ja lainan marginaalin. Näin homma toimii:

 1. Täytä lainahakemuksesi verkossa. Täytä Zmartan lainahakemus haluamallesi summalle ilman sitoumuksia. Tarvitsemme myös henkilötietojasi ja tietoa elämäntilanteestasi, jotta voimme välittää lainahakemuksen kilpailutettavaksi.

 2. Me kilpailutamme lainan puolestasi. Zmarta kilpailuttaa lainasi kymmenien pankkien ja luotonmyöntäjien kesken. 

 3. Voit valita sinulle parhaan lainan. Välitämme lainatarjoukset sinulle ja voit valita parhaan mahdollisen koron ja ehdot eri luotonmyöntäjien väliltä.

Lainan kilpailutus ei maksa sinulle mitään, eikä se sido sinua mihinkään. Voit hyväksyä jonkin lainatarjouksista tai olla hyväksymättä yhtäkään.

Kiirettä kannattaa pitää

Parhaat Black Friday -tarjoukset viedään käsistä, eikä kotimaisissa kaupoissa ole välttämättä kovin suuria tavaraeriä saatavilla. Esimerkiksi Verkkokauppa.comin odotetuimmat tarjoukset myydään loppuun alle minuutissa niiden julkaisusta.

Osalla suosituimpia verkkokauppoja voi olla käytössä tarjousten julkaisun alla jonotuskäytäntö. Tällä pyritään estämään palvelinten ruuhkautuminen ja kaatuminen käyttäjätulvan alla.

Black Friday viihde-elektroniikka suurissa ulkomaalaisissa verkkokaupoissa
Suomalaistenkin käyttämälle verkkokauppajätti Amazonille Black Friday on iso päivä, joskin yrityksen heinäkuinen Prime Day tarjoaa vähintään yhtä paljon viihde-elektroniikka tarjouksia. Etenkin elektroniset sisällöt, kuten e-kirjat, liikkuvat mustana perjantaina isolla volyymilla.
Ensimmäisiä tarjouksia Amazon alkaa julkaista jo marraskuun ensimmäisellä viikolla. Vuonna 2020 verkkokauppajätti myy esimerkiksi omia Kindle-e-kirjan lukulaitteitaan miltei kolmanneksen tavallista alemmin hinnoin. Suomalaisten kannattaa suunnata Amazon.de-osoitteeseen eli Amazonin Saksan maasivuille. Saksan Amazon toimii myös englanniksi. Myös Ruotsin vuonna 2020 avattu Amazon.se toimittaa osan tuotteista Suomeen.

Verkko-ostoksia ulkomailta tehtäessä kannattaa pitää mielessä esimerkiksi amerikkalaisista ja kiinalaisista verkkokaupoista tilattaessa normaalit tulli- ja ALV-maksuja koskevat rajat myös Black Fridayn aikaan. Tulli ja verottaja eivät valitettavasti vieläkään tarjoa kampanjan kunniaksi alennuksia.

Toimituskuluista pääsee eroon tarttumalla ulkomaalaisten verkkokauppojen digitaalisiin sisältöihin. Esimerkiksi pelialusta Steamin Black Friday -tarjoukset ovat helposti suomalaistenkin ulottuvissa. Samaten Googlen tai Applen sovelluskauppojen diilit kannattaa käydä läpi, mikäli jokin sovellus on hankintalistalla. Jos olet harkitsemassa streamauspalvelun vaihtamista tai uuden hankkimista, on siihen nyt mainio tilaisuus. Esimerkiksi vuoden mittaisia tilauksia voi lähteä Netflixiin, Amazon Primeen, C Morelle ja vastaaville huokeaan hintana.

Siinä missä harva meistä lähtee kokemaan ”mustan perjantain” huumaa ja hysteriaa päivän syntysijoille Yhdysvaltoihin, voimme kuitenkin tarttua helposti kansainvälisiin diileihin käsiksi verkon välityksellä.

 • Mikä on Black Friday?

  Black Friday on maailman isoimpiin lukeutuva ostospäivä, jolloin kaupat tarjoavat tuntuvia alennuksia tuotteistaan. Yhdysvalloista lähtöisin oleva päivä on rantautunut myös Suomeen.

 • Milloin Black Friday 2021 on?

  Black Fridayta vietetään vuonna 2021 perjantaina 26.11. Moni kauppa kuitenkin aloittaa tarjoukset jo aiemmin esimerkiksi kokonaisen Black Friday -viikon merkeissä.

 • Kannattaako Black Fridayna ostaa?

  Black Fridayna on tarjolla sekä hyviä, keskinkertaisia että heikompia tarjouksia. Suosituimmat edut voivat olla todella mehukkaita, mutta ne myös myydään nopeasti loppuun. Hintoja kannattaa aina vertailla, jotta löydät oikeasti hyvät edut. Lisäksi kannattaa olla nopea, jotta hyvät tarjoukset ehtii hyödyntää.

 • Missä kaupoissa Black Friday on?

  Tarjouspäivä on laajentunut nopeasti Suomessa. Vuonna 2021 ostospäivään osallistuu lukuisia kauppoja Gigantista, Verkkokauppa.comiin ja Suomalaisesta kirjakaupasta Instrumentariumiin. Myös monet pienemmät kaupat ja lukuisat kansainväliset verkkokaupat ovat mukana.

 • Mitkä ovat Black Fridayn parhaita alennuksia?

  Parhaita alennuksia ovat usein koko valikoimasta tarjottavat alennukset, jolloin myös harvoin alennuksessa olevia tuotteita saa edullisemmin. Myös rajoitetun erän tuotekohtaiset alennukset ovat usein hyviä, mutta parhaat edut menevät nopeasti.

Enemmän tässä kategoriassa

Katso kaikki
Lainahakemus
Talousvinkit Vakuudellinen laina – pankkilaina vakuutta vastaan
Vakuudellinen laina haetaan pankista tai rahoituslaitoksesta, ja sen saamiseksi on asetettava reaalivakuus. Vakuuksia on ...
kreditva rde
Talousvinkit Luottotietojen tarkistaminen – näin se tapahtuu
Luottotiedot voi tarkistaa helposti ja maksutta netistä.