Mitä on asuntosijoittaminen?

Asuntosijoittaminen perustuu ajatukseen, jossa asunnon omistaja saa vuokraamalla katettua vuokrakohteen lainan lyhennyksen, mahdollisen vastikkeen sekä muut juoksevat kulut.  

Asuntosijoittaminen on yksi sijoitusmuodoista. Koska se sitoo paljon pääomaa, aloittamista harkittaessa on tärkeää miettiä, voiko sitouttaa suuren summan kiinni asuntoon. 

Miten asuntosijoittaminen toimii? 

Asuntosijoittaminen perustuu pitkälti velkavivun käyttämiseen. Ajatuksena on, että asunto toimii vakuutena ja sitä vasten saa maksimimäärän lainaa. Moni asuntosijoittaja haluaakin ostaa asunnon mahdollisimman pienellä käsirahalla. Takaisinmaksuajat ovat usein pitkiä, sillä ajatuksena on, että vuokrasta tulevaa rahaa käytetään lainan lyhennyksiin. Onkin yleistä, että moni asuntosijoittaja venyttää takaisinmaksuajan n. 20 vuoteen. 

Kohdetta valitessa on tärkeää kiinnittää huomiota esimerkiksi tuleviin remontteihin ja energiankulutukseen. Esimerkiksi putkiremontti voi vaikuttaa merkittävästi asunnosta kertyviin tuottoihin, joten suurempia remontteja sisältävä kohde ei välttämättä ole oikea valinta asuntosijoittajalle. 

Asuntosijoittaminen nosti suosiotaan nollakorkojen aikaa, sillä se miellettiin helpoksi tavaksi saada tuottoa. Etenkin uudiskohteiden suosio nousi valtavaksi, sillä yhtiölainan osuuden saa vähentää verotuksessa. Näin ollen moni suosikin uudiskohteita, jossa on suuri taloyhtiölaina.  

Asuntosijoittaminen ja tuotot 

Monet asuntosijoittajat ovat mieltyneet nimenomaan tähän sijoitusmuotoon, sillä kassavirtaennuste on hyvin tasainen. Jos kohde on suosittu ja hyvällä paikalla, voi olettaa, että sen saa jatkossakin vuokrattua.  

Asuntosijoittamisessa on tärkeää kiinnittää huomiota myös vuokralaisen valintaan, jotta vuokrat tulevat ajallaan ja asunto pysyy hyvässä kunnossa. Tällä tavalla välttyy maksamasta kuluja omasta pussista ja ei tarvitse olla huolissaan, että rahat saapuvat ajoissa tilille.