Kenelle osinkoa maksetaan?

Osinko on yrityksen omistajilleen jakama voitto-osuus. Yleisimmin osinkoja jakavat osakeyhtiömuotoiset yritykset.

Suomen osakeyhtiölain mukaan osakeyhtiön tarkoituksena on tuottaa voittoa osakkeenomistajille, jollei yhtiöjärjestyksessä määrätä toisin. Tavanomainen tapa, jolla yhtiö tämän voiton omistajilleen maksaa, on osinko.

Osinko maksetaan tavanomaisesti kerran vuodessa sen jälkeen, kun yhtiön tilinpäätös on vahvistettu. Mahdollisia ovat myös esimerkiksi puolivuotisosinko, kvartaaliosinko neljä kertaa vuodessa tai kuukausiosinko. On myös mahdollista päättää lisäosingosta, vaikka varsinainen osinko on jo jaettu.

Kuka on oikeutettu osinkoon?

Osinkoon on tavallisesti oikeutettu se, joka omistaa osakkeet osingosta päättävän yhtiökokouspäivän päätteeksi.

Koska pörssistä ostettujen osakkeiden omistuksen kirjaaminen arvo-osuustileille tehdään vasta kolmantena pankkipäivänä kaupoista, tuleva osinko "irtoaa" pörssiosakkeesta jo ennen yhtiökokousta. Osingon irtoamispäiväksi nimitetään päivää, jolloin pörssistä ostettu osake ei enää oikeuta osinkoon tässä osingonjaossa.

Osinko maksetaan yleensä rahana. Se voi olla myös muuta omaisuutta, esimerkiksi osakkeita. Osakkeina maksettavaa osinkoa voidaan käyttää yhtiöiden ristiinomistusten purkamiseen.

Zmartalta sopiva ratkaisu SME-yritysten rahoitukseen

Jos yrityksellä ei ole jakamiskelpoisia varoja ja se on lisärahoituksen tarpeessa, kannattaa lainat kilpailuttaa huolella.

Zmartan avulla yritykselle sopivan rahoitusmuodon löytäminen on helppoa ja vaivatonta. Yrityslaina, yritysluotto, kiinteistövakuudellinen yrityslaina sekä yritysluottokortti tarjoavat joustavia rahoitusratkaisuja pienten ja keskisuurien (small and medium-sized enterprises) yritysten talouden ja kassavirran hallintaan.

Kilpailutamme yrityksen puolesta yli 25 luotettavaa pankkia ja rahoituslaitosta. Voit vertailla yrityslainojen korkoja ja takaisinmaksuehtoja aina 350 000 euron lainasummaan asti. Vertailu on maksutonta, eikä sido yritystä mihinkään.