Mikä on IBAN-tilinumero?

IBAN-tilinumero on lyhenne englanninkielisestä termistä ”International Bank Account Number”. Termi on tullut tutuksi suomalaisille jo lähes parin vuosikymmenen ajan, vaikka suomalaiset tilinumerot kulkivatkin rinnalla suhteellisen pitkään. 

Vaikka joissain paikoissa hyväksytäänkin vielä vanhassa muodossa oleva suomalainen tilinumero, esimerkiksi Zmartan lainahakemuksessa pyydetään tilinumeroa IBAN-muodossa. Erona vanhaan tilinumeroihin on se, että niihin lisätty Suomen maakoodiksi FI sekä kaksi tarkisteeksi nimettyä numeroa. Sen pituus voi olla korkeintaan 32 merkkiä, mutta suomalaiset tilinumerot ovat yleensä pituudeltaan 18 merkkiä. 

Mistä IBAN-tilinumero löytyy? 

Jos sinulla ei ole IBAN-muotoista tilinumeroa, voit käyttää esimerkiksi IBAN-muunninta. Monet saattavat yhä muistaa ulkoa vanhan pankkitilinsä, mutta tilinumerot ovat pidentyneet huomattavasti muutoksen myötä. Näin ollen niiden muistamisesta on tullut haastavampaa. 

IBAN-tilinumero löytyy myös usein verkkopankeista, jotta asioinnista voisi tehdä joutuisampaa pankkiasioiden kannalta. Sen saa yleensä kopioitua leikepöydälle asiointia varten. 

Mistä IBAN-tilinumero on saanut alkunsa? 

IBAN-tilinumero kehiteltiin vastineeksi kansainvälisen pankkiliikenteen vaatimuksiin. 

Sen yhteydessä viitataan usein BIC-koodiin, joka on niin ikään pankkien tunniste. Se on tunnettu lyhenteestä ”Business Identifier Code”. Yhdistelmään voi kuulua kirjaimia tai numeroita. 

Kansainvälisiä tilisiirtoja tehdessä saatetaan kysyä myös vastaanottajan osoitetta, joten siihen voi olla hyvä varautua tilisiirtoa suunnitellessa. 

Pankit listaavat yleensä selkeästi BIC-tiedon omalla kotisivullaan, jotta se on aina asiakkaiden saatavissa. Sitä voidaan kysyä ennen kaikkea kansainvälisissä tilisiirroissa.