Mikä on debit?

Debit on englanninkielinen termi, joka viittaa veloitukseen. Kyseinen sana on käytössä ennen kaikkea maksukorteista puhuttaessa. Debit viittaa pankkitililtä tehtäviin veloituksiin. 

Debitin vastakohdaksi mielletään credit, jossa maksu veloitetaan kortin luottopuolelta. Credit onkin luotto, joka tulee hakea erikseen. Suomessa on käytössä kolmen tyyppisiä kortteja – pelkkiä maksukortteja eli debit-kortteja, luottokortteja eli credit-kortteja sekä yhdistelmäkortteja, joissa on sekä debitin että creditin ominaisuus. 

Miten debit toimii? 

Debit toimii siten, että veloitus tehdään suoraan maksukortin pankkipuolelta. Tämä toimii siten, että maksua suorittaessa pankki pidättää ostoksen suuruisen varauksen pankkitililtä. Pankkitilin tapahtumiin tulee merkintä, jossa näkyy, kuka on maksun saaja ja minkä suuruinen maksu on. 

Rahoitusalalla on tapahtunut suuria kehitysloikkia. Viime vuosien digitalisoituminen on johtanut siihen, että debit-kortteja voi käyttää myös digitaalisessa muodossa esimerkiksi Apple Paylla tai Google Paylla. Digitaalisten korttien suosio on kasvanut melkoista vauhtia, joten fyysisiä kortteja ei enää tarvita maksutapahtuman suorittamiseksi kassalla. Lisäksi mobiilimaksaminen on ottanut suuria harppauksia, joten voit siirtää debit-kortilta pankkitililtäsi rahaa mobiilisovelluksella haluamallesi vastaanottajalle.  

Lainaa isompiin ostoksiin 

Kun isompi hankinta tulee ajankohtaiseksi, on hyvä miettiä, millä sen rahoittaa. Mikäli rahoitukselle tulee tarvetta, on hyvä muistaa Zmartan lainavertailu, jossa voi hakea vakuudetonta lainaa jopa 60 000 euroa. Zmartan lainavertailun avulla voit vertailla lainapäätöksiä ja valita sinulle parhaan vaihtoehdon yli 20 pankin ja luotonmyöntäjän joukosta.