Mikä on aloitusmaksu?

Aloitusmaksu on lainaan liittyvä kulu, jonka luotonmyöntäjä veloittaa uutta lainaa myöntäessä.  

Joissain paikoissa samaan kuluun viitataan esimerkiksi toimitusmaksuna, avausmaksuna tai nostopalkkiona. Kyseessä on kuitenkin sama asia, vaikka luotonmyöntäjät saattavat käyttää eri termejä. 

Mitä aloitusmaksu tarkoittaa? 

Aloitusmaksu veloitetaan ainoastaan kerran, sillä se tulee vain lainaa nostaessa. Se liittyy yleensä uuden asiakkaan hallinnointiin liittyviin kuluihin, sillä uuden luoton avaaminen vie resursseja. Se lisätään yleensä lainan päälle sisällytetään maksusuunnitelmaan, joten käytännössä avausmaksu maksetaan kuukausieränä.  

Luotonmyöntäjien välillä voi olla avausmaksun käytäntöihin liittyviä eroja. Kaikki luotonmyöntäjät eivät veloita sitä ollenkaan. Kulutusluottoihin liittyvistä kuluista säädetään laissa, minkä takia kulutusluotoissa on vuosittainen luottokustannuskatto. Näin ollen avausmaksu tai muutkaan luottoon liittyvät kulut eivät saa ylittää tiettyä euromääräistä summaa vuodessa. 

Aloitusmaksu lainoissa Zmartalla 

Zmartan kanssa yhteistyössä toimivat luotonmyöntäjät antavat selkeästi tietoa lainaan liittyvistä kuluista ja avausmaksu on niin ikään ilmoitettu selkeästi OmaTili-palvelussa. Lisäksi luotonmyöntäjä ilmoittaa tiedon vakiomuotoisissa eurooppalaisissa kuluttajatiedoissa eli SECCI:ssä. Tarkoitus on antaa informaatio mahdollisimman hyvin asiakkaalle.  

Avausmaksu on otettu niin ikään huomioon todellista vuosikorkoa laskiessa. Näin ollen saat vertailukelpoista tietoa eri lainapäätösten kuluista. Koska avausmaksu lasketaan mukaan todelliseen vuosikorkoon, näet selkeästi, mikä lainapäätöksistä on edullinen.  

Aloita maksuton lainavertailu nyt Zmartalla! Voit hakea kulutusluottoa 1 000-60 000 euroa ja 1-15 vuoden takaisinmaksuajalla.