Pohjois-Karjalan Sähkö Oy

  • Y-tunnus: 0214732-1

  • PL 141

  • JOENSUU

(013) 2663311

Pohjois-Karjalan Sähkö

PKS eli Pohjois-Karjalan Sähkö (joka on itse asiassa vain yksi osa PKS-konsernia) on monialainen energiakonserni, jonka palveluihin kuuluu myös sähkönmyynti yksityisasiakkaille. Tämän lisäksi PKS vastaa omalla alueellaan sähköverkon toiminnasta ja ylläpidosta. Sähköyhtiö sai alkunsa vuonna 1945, ja nykyisin sen toiminta on erittäin edistyksellistä koko Suomenkin mittakaavassa muun muassa vastuullisen energiankäytön saralla.

Sähkösopimuksia yhtiö tarjoaa asiakkaille ympäri Suomen, ja tuotevalikoima on monipuolinen. Olisiko PKS:n sopimus sinulle sopiva? Selvitä asia jo tänään ja kilpailuta sähkösopimuksesi Zmartan kilpailutuspalvelussa – se on fiksua, sillä voit säästää selvää rahaa.

Sähkösopimuksia yhtiö tarjoaa asiakkaille ympäri Suomen, ja tuotevalikoima on monipuolinen. Esimerkiksi PRIIMA Älysähkö -sopimuksella asiakkaat voivat ostaa sähköä tunneittain pörssihintojen kehitystä seuraten tai halutesaan vaikka kahden vuoden määräaikaisella kiinteällä hinnalla. Ekologiset arvot etusijalle asettavat asiakkaat voivat solmia Vihreä-sähkösopimuksen, jossa myytävä sähkö tuotetaan vesi- ja tuulivoimalla.

Pohjois-Karjalan Sähköllä on omistuksessaan kymmenen vesivoimalaa ympäri Pohjois-Karjalaa. Näistä Kuurnan voimala on kapasiteetiltaan ylivoimaisesti suurin: sen vuosittainen energiantuotto on 115 000 MWh.

PKS asiakaspalvelu

Asiakaspalvelua PKS:ltä saa monella eri tavalla – joensuulaiset asiakkaat voivat jopa vierailla paikan päällä kotikaupunkinsa palvelupisteessä, joka on avoinna kauppakeskus IsoMyyssä arkisin klo 9–17. Muutoin yhteyden saa puhelimitse maanantaista torstaihin klo 8–18 ja perjantaisin klo 9–18. Sähköposti kulkee toki, ja esimerkiksi tekniseen asiakaspalveluun voi varata ajan sähköisessä ajanvarauspalvelussa.

OmaPKS-asiointipalvelu palvelee verkossa ja mahdollistaa esimerkiksi laskutustietojen tarkastelun ja sähkön kulutuksen seurannan. Usein kysyttyjen kysymysten osio vastaa kysymyksiin esimerkiksi sähkölaskuja, tilapaistä muuttamista ja sähkömittareita koskien. Somekanavista PKS on läsnä Facebookissa, Twitterissä ja LinkedInissä. Yhtiö julkaisee myös omaa asiakaslehteään, Kymppiä. Kymppi ilmestyy neljä kertaa vuodessa.

PKS palvelukuvaus

Monialaisena palvelevana energiayhtiönä PKS tekee paljon muutakin kuin myy sähköä. Sähkötuotteidensa suhteen yhtiöllä on varsin selkeä lähestymistapa – näistä sopimustuotteista kerromme tarkemmin tuotteet-otsikon alla. Yhtiöllä on myös omaa sähköntuotantoa, joten pelkkä passiivinen sähkön jälleenmyyjä ei ole kyseessä.

PKS Sähkönsiirto vastaa sähköverkkopalveluista hyvin laajalla alueella Pohjois-Karjalassa ja Itä-Savossa; sillä on peräti yli 22 000 kilometriä sähköverkkoa. Verkon häiriötilanteet ovat nähtävissä Katkot-häiriötietopalvelussa.

2000-luvulla monet energiayhtiöt ovat alkaneet myydä aurinkosähköpaketteja avaimet käteen -periaatteella myös yksityisille kuluttajille, ja PKS kuuluu näiden yhtiöiden joukkoon. PKS:n aurinkosähköpaketeista voi tiedustella tarjousta suoraan yhtiön omien verkkosivujen kautta. Mainittakoon myös puulämmittäjille yhtiön tarjoama MottiNetti-polttopuupalvelu.

PKS energialähteet & historia, paikallisuus

Pohjois-Karjalan Sähkö Oy sai alkunsa sotien jälkeen, vuonna 1946. Maakunnallisen sähköyhtiön tavoite oli tuoda sähkö jokaiseen tupaan ja tölliin, ja siinä tavoitteessa yhtiön voi katsoa onnistuneen jo ajat sitten. Tänä päivänä täysin Pohjois-Karjalan kuntien omistuksessa olevan yhtiön haasteita ovat muun muassa uusiutuvan energian tuottaminen ja liikenteen sähköistyminen, ja näihin haasteisiin se on myös aktiivisesti tarttunut.

Pohjois-Karjalan Sähköllä on omistuksessaan kymmenen vesivoimalaa ympäri Pohjois-Karjalaa. Näistä Kuurnan voimala on kapasiteetiltaan ylivoimaisesti suurin: vesisähkön vuosittainen energiantuotto on 115 000 MWh. Muut laitokset sijaitsevat Puhoksessa, Jänisjoella, Palokissa, Puntarikoskella ja Kuokkastenkoskella.

Yhtiö on laajentanut uusiutuvien energialähteiden palettiaan ja panostanut myös tuulivoimaan. PKS:llä on tuotanto-osuuksia Vaasan, Tornion ja Kemin tuulivoimapuistoista, ja yhtiö on niin ikään mukana Teuvaan rakennettavassa tuulivoimahankkeessa. Tavoitteena yhtiöllä on, että sen koko sähköntuotanto on vuoden 2022 jälkeen täysin päästötöntä.

PKS:n myymän sähkön alkuperä jakautui vuonna 2019 siten, että ydinvoimalla tuotettua oli 34,7 %, uusiutuvilla peräti 35 % sekä fossiilisilla ja turpeella 24 %. Halutessaan asiakkaat voivat toki ostaa kaiken sähkönsä valintansa mukaan esimerkiksi tuulivoimalla tuotettuna.

Pohjois Karjalan Sähkö sähkösopimus

PKS:llä on kapeahko mutta silti kattava tarjonta erilaisia sähkösopimuksia. Yhtiön sähkösopimustuotteissa on valittavana Priima, Oiva, Oiva plus, Optimi kuukausi sekä Optimi takuu. Priimassa hinta muodostuu muun muassa sähköpörssin tuntihinnasta ja/tai asiakkaan tekemistä hintakiinnityksistä. Oiva taas on helppo markkinahintoja seuraava sopimus.

Oiva plus seuraa markkinahintoja vuosikvartaaleittain, Optimi kuukausi nimensä mukaisesti kuukausittain. Optimi takuu on määräaikainen kahden vuoden sopimus, joka takaa kiinteän hinnan koko sopimuskaudeksi. PKS:n sähkösopimuksiin voi halutessaan valinta tuotantotavaksi sekasähkön sijaan myös tuuli- tai vesivoiman.

Pohjois Karjalan Sähkö sähkö hinta

Sähkön hinta muuttuu tunnetusti monien tekijöiden seurauksena, ja tämän päivän hintataso ei välttämättä ole enää ensi viikolla voimassa. Ajan tasalla olevan hinnaston löydät aina sähkösopimusten vertailupalvelustamme, myös PKS-konsernin osalta. Tässä kuitenkin alla PKS:n hinnastoa kesältä 2021 antamaan osviittaa:

  • Oiva8,99 / kWh + perusmaksu 1,30 € kuukaudessa

  • Optimi kuukausi6,56 snt / kWh + perusmaksu 3,52 € kuukaudessa

  • Optimi takuu (24 kk)6,49 snt / kWh + perusmaksu 3,52 € kuukaudessa

Hinnasto 29.7.2021 mukaan. Ajan tasalla olevat hinnat löydät aina Zmartan vertailusta.

Pohjois Karjalan Sähköstä

Mikä on PKS:n irtisanomisaika?
Toistaiseksi voimassa olevien PKS:n sopimusten irtisanomisaika on kaksi viikkoa (14 vrk). Määräaikaisen sopimuksen voi irtisanoa sopimuskauden päätteeksi tai ennen tätä muuton yhteydessä.
Mitä laskutusvaihtoehtoja PKS:llä on?Laskun voi vastaanottaa perinteisenä paperilaskuna, e-laskuna, sähköpostilaskuna tai suoramaksuna. Laskutus PKS:llä tapahtuu yhden, kahden tai kolmen kuukauden välein.
Miten teen vikailmoituksen PKS:lle?
PKS Sähkönsiirrolle vikailmoitukset voi tehdä ympäri vuorokauden päivystävään numeroon 013 2663 900.
Mistä löydän PKS:n häiriötiedotteet?
PKS Sähkönsiirrolla on oma Katkot-palvelunsa, josta näkee sähkönjakelun häiriötilanteet. Valtakunnallisesti kaikkien verkkoyhtiöiden osalta voi käyttää Energiateollisuus ry:n häiriötietokarttaa.

Chat