Äänekosken Energia Oy

  • Y-tunnus: 0917763-8

  • Kotakennääntie 31

  • ÄÄNEKOSKI

020 632 3800

Äänekosken Energia

Äänekosken Energia Oy on Äänekosken kaupungin omistuksessa oleva energiayhtiö, joka on panostanut vahvasti uusiutuvien energialähteiden käyttöön. Sähkönmyynnin ja -siirron ohella yhtiö harjoittaa liiketoimintaa myös kaukolämmön ja vedenjakelun parissa alueellaan.

Selvitä, olisiko Äänekosken Energialla juuri sinulle sopiva ja edullinen sähkösopimus – Zmartan sähkösopimusten vertailuun tarkoitettu palvelu on käytettävissäsi vaikka heti!

Yksityisasiakkaat voivat ostaa Äänekosken Energialta Kotiseutusähköä – tämä sopimus solmitaan määräaikaisesti joko 12 tai 24 kuukauden pituiseksi jaksoksi kerrallaan. Kotiseutusähkö on vihreä valinta, sillä se tuotetaan 100-prosenttisesti uusiutuvia energialähteitä käyttäen. Valittavana on myös pörssihinnan mukaan määräytyvä ja toistaiseksi voimassa oleva Pörssisähkö.

Äänekosken Energia asiakaspalvelu

Äänekoskella asuvat Äänekosken Energian asiakkaat saavat halutessaan palvelua suoraan Kotakennääntien asiakaspalvelupisteeltä, mutta mikäli Keski-Suomen helmi sijaitsee turhan kaukana, palvelua saa toki puhelimitse ja sähköpostitsekin arkisin klo 8–16. Yhtiön kotisivuilla on myös runsaasti energia-aiheista tietoutta, esimerkiksi energiansäästövinkkejä ja rakentajan tietopankki -osio.

Asiakkaiden käytössä on myös uudistettu Energia Online -verkkoportaali. Helppokäyttöinen online-palvelu auttaa esimerkiksi sähkön kulutuksen seurannassa ja lasku- ja sopimustietojen tarkastelussa. Portaalissa voi myös ilmoittaa mahdollisesti muuttuneet yhteystietonsa.

Äänekosken Energia palvelukuvaus

Valtakunnallisesti Äänekosken Energia on tunnettu ennen kaikkea sähkön myyjänä. Sähköyhtiön sähkösopimustuotteiden portfolio erottuukin omaperäisesti kilpailevien myyntiyritysten joukosta – näistä enemmän myöhemmin. Yhtiön oman viestinnän mukaan: ”Tärkeintä sähkössä on, että sitä on.”

Sähkön myynnin lisäksi kyseessä on kuitenkin omalla alueellaan muutoinkin merkittävä yhtiö, sillä tämä Äänekosken kaupungin omistama energiayhtiö vastaa niin sähkönsiirrosta, kaukolämmöstä kuin vesivoimasta alueellaan. Yhtiöllä on myös sähköauton latauspiste. Yhtiö omistaa merkittävän osuuden Koskienergia Oy:stä ja Kumpuniemen Voima Oy:stä, joten se on mukana myös energian tuotannossa.

Äänekosken Energia energialähteet & historia, paikallisuus

Kuten todettua, on vuonna 1993 perustettu Äänekosken Energia Oy kokonaisuudessaan Äänekosken kaupungin omistuksessa. Yhtiö on samanaikaisesti sähköä koko Suomeen myyvä toimija ja tärkeä tekijä paikallisissa sähkö-, vesi- ja lämpöinfran rakennus- ja ylläpitotehtävissä.

Kuten edellä kerroimme, on Äänekosken Energia Oy merkittävä omistaja niin Koskienergia Oy:ssä kuin Kumpuniemen Voima Oy:ssä. Koskienergialla on 30 pienvesivoimalaitosta tuottamassa päästötöntä sähköä suomalaisille, Kumpuniemin Voima taas on erikoistunut puupohjaisiin polttoaineisiin.

Voimme tarkastella tarkemmin yhtiön sähköasiakkailleen myymän sähkön alkuperää. Vuonna 2019 se jakautui tuotantotapojen mukaan seuraavasti: uusiutuvat energialähteet 61,87 %, ydinvoima 21,68 % sekä fossiiliset ja turve 16,45 %. Uusiutuvilla energialähteillä on siis huomattavasti suurempi osuus kuin monilla kilpailevilla sähkönmyyjillä – eikä tämä varsinaisesti näy korkeina hintoina!

Sähkön alkuperäjakauma osoittaa Äänekosken Energian satsauksen uusiutuvaan sähköntuotantoon: vuonan 2018 peräti 65,1 % yhtiön myymästä sähköstä oli peräisin uusiutuvista lähteistä. Ydinvoimalla tuotettiin 17,9 % ja fossiilisilla sekä turpeella 17,0 % yhtiön myymästä sähköstä. Yhtiön tavoite on jatkossakin korvata fossiilisia energialähteitä uusiutuvilla.

Äänekosken Energia sähkötuotteet

Jo aiemmin kerroimme, että yhtiön sähkösopimusten tuotevalikoima on melko poikkeava markkinoiden yleisestä tarjonnasta: kuluttajille on tarjolla vain kaksi erilaista tuotetta. Nämä ovat nimeltään Maalaisjärkisähkö sekä Pörssisähkö. Yritysasiakkaille myydään erikseen Yrityssähköä joko pörssisähkönä tai määräaikaisena sopimuksena. Entistä Kotiseutusähkö-nimellä tunnettua sopimustuotettaan ei Äänekosken Energia enää myy.

Maalaisjärkisähkö-sopimus on syntynyt yhtiön halusta tarjota asiakkaille sähköä, joka on samanaikaisesti mahdollisimman edullista ja ilmastolle ystävällistä. Sähkötuote on päästötön, ja alkuperältään sopimuksella myytävä sähkö painottuu vesivoimaan. Tämän osuus kuitenkin vaihtelee sen mukaan, millainen vallitseva vesivoimatilanne on – hyvänä vuonna osuus voi olla kuitenkin 90 prosentin tienoillakin.

Äänekosken Energian Maalaisjärkisähkö on rekisteröity tavaramerkki, ja nämä sopimukset ovat määräaikaisia. Ne siis solmitaan joko 12 tai 24 kuukaudeksi kerrallaan. Pidempi sopimus ja samalla pidempi sitoutuminen yhtiön tuotteeseen merkitsee pienempää hintaa.

Pörssisähkö-tuote on miltei kaikkien sähköä myyvien yhtiöiden tyyliin hinnoittelultaan sähköpörssin tuntikohtaista spot-hintaa seuraava sopimus. Spot-hinnan ohella hinnan muodostaa tämän päälle maksettava kWh-kohtainen myyjän marginaali sekä kuukausittainen perusmaksu.

Äänekosken Energia sähköhinnat

Sähkön hinta vaihtelee monen muuttujan vaikutuksesta, eikä tämän hetken hinnasto todennäköisesti ole montaa kuukautta voimassa. Ajan tasalla olevan Äänekosken Energian hinnaston löydät vertaamalla sähkösopimuksia, yhdessä muiden sähkönmyyjien hintojen kanssa. Alla kuitenkin kesän 2021 hinnasto yhtiöltä:

  • Maalaisjärkisähkö (yleis, 12 kk)5,30 snt / kWh + perusmaksu 2,50 € kuukaudessa

  • Maalaisjärkisähkö (yleis, 24 kk)4,99 snt / kWh + perusmaksu 2,50 € kuukaudessa

  • Pörssisähkö – tuntikohtainen kWh-pörssihinta + 0,25 snt / kWh + perusmaksu 3,80 € kuukaudessa

Hinnasto 29.7.2021 mukaan. Ajan tasalla olevat hinnat löydät aina Zmartan vertailusta.

Äänekosken Energia sähkötarjoukset

Uusimmat Äänekosken Energian sähkötarjoukset saat käyttämällä pienen hetken ajastasi sähkösopimusten kilpailutukseen. Sen tarjoushinnat ovat juuri sinun alueellesi ja käyttöösi räätälöityjä senhetkisiä hintoja. Kilpailutuksen tekeminen ei vaadi palveluun rekisteröitymistä, eikä palvelun käyttö maksa mitään. Sähkön kilpailutuksen tekeminen vaatii sinulta vain postinumeron ja arvion sähkönkulutuksestasi vuositasolla (voimme myös arvioida tämän puolestasi, jos et tunne lukemia).

Äänekosken Energia usein kysytyt kysymykset

Mikä on Äänekosken Energian irtisanomisaika?
Toistaiseksi voimassa olevan Pörssisähkö-sopimuksen irtisanomisaika on 14 vuorokautta. Maalaisjärkisähkö on määräaikainen sopimus (12 tai 24 kk), joka on irtisanottavissa sopimuskauden loputtua tai muuton yhteydessä.
Mitä laskutusvaihtoehtoja Äänekosken Energialla on?Yhtiön asiakkaat voivat vastaanottaa laskut paperi- tai e-laskuna. Laskutusjakso sähkölaskuissa on kulutuksen suuruudesta riippuen yksi tai kaksi kuukautta.
Miten teen vikailmoituksen Äänekosken Energialle?
Äänekosken Energian sähköverkkoasiakkaat voivat tehdä vikailmoituksen soittamalla numeroon 020 632 3899.
Mistä löydän Äänekosken Energian häiriötiedotteet?
Äänekosken Energian sähköverkon häiriötiedotteet löytyvät yhtiön kotisivuilta valikon ”Häiriötiedotteet”-kohdan alta. Verkkoasiakkaat voivat myös tilata häiriötiedotteet suoraan tekstiviestillä puhelimeen.

Chat