Mikä on yhteishakija?

Yhteishakija tarkoittaa henkilöä, joka hakee yhdessä päähakijan kanssa lainaa. Luotonmyöntäjien silmissä hän tuo turvaa. 

Yhteishakijan mukaan saanti edellyttää kyseisen henkilön suostumuksen eli ketään ei voi merkata lainahakemukselle rinnakkaishakijaksi ilman lupaa. Rinnakkaishakijan tulee myös allekirjoittaa lainasopimus ennen lainan nostamista. 

Mitä yhteishakija tarkoittaa? 

Yhteis- eli rinnakkaishakija on luotonmyöntäjän silmissä yhteisvastuullisesti vastuussa lainasta. Jos siis päähakija ei suoriudu maksuvelvoitteestaan, on mahdollista, että rinnakkaishakija joutuu vastaamaan lainan takaisinmaksusta. Vaikka kyseessä ei olekaan sama asia kuin takaaja, yhteishakijalla on velvoitteita lainan takaisinmaksussa. 

Tietyissä tilanteissa on mahdollista, että myös yhteishakijalle haetaan erikseen omia lainatarjouksia, mikäli päähakija ei saa lainaa ja jos hänellä itsellään on rahoituksen tarvetta. 

Kuka voi olla yhteishakija Zmartalla? 

Zmartalla on tietyt kriteerit yhteishakijalle, kun haetaan kulutusluottoa. Rinnakkaishakijan tulee olla vähintään 20-vuotias ja hänellä tulee olla säännölliset palkka- tai eläketulot. Lisäksi hänellä tarvitsee olla puhtaat luottotiedot ilman maksuhäiriömerkintöjä. 

Rinnakkaishakija onkin tyypillisesti hakijan lähipiiristä. Hän on tyypillisesti avo- tai aviopuoliso tai muu lähipiiristä tuttu henkilö – esimerkiksi äiti, isä tai sisarus. Yhteishakijan voi lisätä lainahakemukselle hakuvaiheessa netin kautta tai vaihtoehtoisesti Zmartan puhelinpalvelussa. 

Yhteishakija on päähakijan kanssa vastuussa lainasta, joten hänen tulee tutustua tarkasti, mihin hän sitoutuu ennen kuin hän allekirjoittaa lainasopimuksen. Mikäli hänelle tulee kysymyksiä, kannattaa varmistaa itseään mietityttävät asiat ennen lainasopimuksen allekirjoittamista, ettei jälkikäteen tule epäselvyyksiä.