Mikä on suoraveloitus?

Suoraveloitus on vuoteen 2014 saakka toiminut laskujen automaattinen veloitustapa. Se päättyi vuonna 2014, kun Suomi liittyi osaksi SEPA-aluetta. Sen tilalle tuli vastaavalla tavalla toimivia vaihtoehtoja, jotta kuluttajat voivat automatisoida laskujen maksua. 

Suoraveloituksen korvasi kuluttajille tarkoitettu E-lasku, jonka voi automatisoida siten, että lasku veloitetaan tililtä automaattisesti asiakkaan haluamana päivänä. Lisäksi suoramaksu mahdollistaa, että vastaavanlainen palvelu on tarjolla myös heille, joilla ei ole verkkopankkitunnuksia. Laskuttaja voi veloittaa automaattisesti maksun tililtä, kun asiakas on antanut suoramaksuvaltuutuksen pankille. 

Miten suoraveloitus toimii? 

Käytöstä poistunut suoraveloitus opetti kansalaisia digitalisoimaan laskujen maksamisen. E-laskujen automatisoinnin toiminta-ajatus perustuu siihen, että asiakas saa e-laskun verkkopankkiinsa. Vanhat e-laskut arkistoidaan, joten niitä voi tarvittaessa tutkia tarkemmin jälkikäteenkin. Verkkopankissa on mahdollista myös asettaa laskut automaattiveloitukseen tiettynä eräpäivänä. Maksamiseen voi asettaa muitakin ehtoja, kuten laskun maksimisumman. Jos ehto ei täyty, kuluttajan tulee vielä hyväksyä lasku manuaalisesti. 

E-laskujen automaattinen maksu on vakiinnuttanut asemansa suomalaisten keskuudessa, ja monet käyttävät mielellään palvelua sen helppouden takia. Moni ajastaa esimerkiksi E-laskut mielellään palkkapäiväksi, jotta ne menevät automaattisesti tililtä, kun palkka on tullut tilille. Se on erityisen näppärä vaihtoehto esimerkiksi vuosilomalla, jolloin haluaa rentoutua arjen velvollisuuksista. 

Miten suosittu suoraveloitus on? 

E-laskujen suosio on lisääntynyt vuosi vuodelta. Syitä muutokselle on useita. Vaivattomuus ja edullisuus ovat keskeisiä tekijöitä, sillä monet laskuttajat ovat lisänneet laskutuslisiä perinteisille paperilaskuille. Lisäksi ympäristötietoiset kuluttajat haluavat vähentää hiilijalanjälkeään minimoimalla paperin käyttöä. Maksaminen käy niin ikään helposti, sillä e-lasku sisältää laskun tiedot ja maksaminen sujuu helposti. 

Verkkopankkiin toimitetusta laskusta saa halutessaan myös monissa verkkopankeissa muistutuksen, jos sitä ei ole maksettu eräpäivään mennessä. Näin ollen laskujen maksaminen eräpäivään mennessä voi helpottua.