Mikä on pankkitakaus?

Pankkitakaus koskee ensisijaisesti yritysten välistä liiketoimintaa. Sen tarkoituksena on auttaa tilanteissa, joissa sopimussuhteeseen tarvitaan todiste maksukyvystä. Siitä on apua tilanteisiin, joissa kauppakumppanit haluavat vakuuttaa toisilleen täyttävänsä sopimusvelvoitteensa. Velvoitteena voi olla esimerkiksi vuokranmaksu, urakkasopimus tai kauppasumman maksaminen. 

Pankkitakauksesta on monia hyötyjä etenkin silloin, kun kaupankäynnin osapuolet eivät tunne toisiaan entuudestaan ja harjoittavat liiketoimintaa yhdessä ensimmäistä kertaa. Pankkitakausta voi hyödyntää niin kotimaan kaupassa kuin kansainvälisessä liiketoiminnassa. 

Miten pankkitakaus toimii? 

Pankkitakaus toimii vakuutena sopimussuhteessa. Mikäli toinen sopimusosapuoli rikkoisi sopimusta, pankki voi maksaa korvauksen taattavan puolesta. Pankkitakaus tuokin turvaa sopimussuhteeseen molempien osapuolten näkökulmasta tarkasteltuna. 

Pankkitakauksesta tehdään yleensä kirjallinen dokumentti, joka toimii todistuksena olemassa olevasta takauksesta. Siinä on määritelty säännöt ja ehdot, joita tulee noudattaa. Lisäksi dokumentissa mainitaan yleensä viimeinen voimassaolopäivä, johon mennessä saatavat tulee esittää takauksen antajalle.  

Pankkitakaus ja limiitti 

Mikäli yrityksellä on usein tarvetta pankkitakaukselle, pankkitakauslimiitti saattaa olla yhtiölle sopiva ratkaisu. Se toimii siten, että pankki myöntää tietyn summan edestä limiittiä, jolle voi hakea takauksia. Näin ollen pankkitakauksia ei tarvitse hakea aina erikseen. 

Jos yritykselläsi on laajempia rahoitustarpeita, kannattaa tutustua Zmartan yrityslainavertailuun. Zmartan vertailupalvelussa on mahdollista kilpailuttaa vakuudettomia yrityslainoja jopa 1,5 miljoonaan euroon asti. Täytä lainahakemus jo tänään ja katso, millaisia lainatarjouksia yrityksesi voi saada!