Millaisia vaihtoehtoja on opintolainalle?

Opintolaina on valtion takaama laina, joka pitää maksaa takaisin. Jos Kela myöntää sinulle lainatakauksen, voit hakea lainan valitsemastasi pankista. Koska Kela takaa opintolainasi, et tarvitse lainalle muuta vakuutta. Takaus on voimassa enintään 30 vuotta ensimmäisen lainaerän nostamisesta. Sovit opintolainan korosta ja takaisinmaksuaikataulusta pankkisi kanssa.

Missä tapauksissa opintolainaa ei voi saada?

Et voi saada lainatakausta, jos aiempi opintolainasi on Kelan perittävänä.

Jos aiempi opintolainasi on Kelan perittävänä ja saat sen vuoksi hylkäävän päätöksen lainatakauksesta, voit hakea lainatakauksen myöntämistä poikkeuksellisten syiden perusteella. Silloin sinun on tehtävä Kelalle selvitys poikkeuksellisista syistä. Saat ohjeet selvityksen tekemiseen opintotukipäätöksen liitteenä. Jos esität hyväksyttäviä erityisiä syitä, saat lainatakauksesta myönteisen päätöksen. Jos esittämiäsi syitä ei hyväksytä, saat hylkäävän päätöksen.

Vaihtoehtona edullinen laina ilman vakuuksia

Mikäli olet työssä käyvä tai muutoin säännölliset tulot omaava, voit hakea Zmartan kautta vakuudetonta lainaa kattamaan elämisen kuluja vaikkapa opintovapaan ajaksi. Vakuudeton laina on myös joustava, sillä voit maksaa sen takaisin koska tahansa.

Kumppaniverkostoomme kuuluvien pankkien ja rahoituslaitosten ehtojen mukaisesti:

  • Minimi bruttotulojesi (palkka- tai eläketulo) on oltava vähintään 750 euroa kuukaudessa.

  • Sinun tulee olla yli 20-vuotias.

  • Luottotietojesi on oltava puhtaat.

Ennen kuin haet lainaa, hyödynnä lainalaskureita, vertaile korkoja sekä eripituisia lainan lyhennysaikoja. Zmartan kautta voit hakea lainaa aina 60 000 euroon asti.