Mitä omaehtoinen luottokielto tarkoittaa?

Omaehtoinen luottokielto on toimenpide, jossa ihminen asettaa luottotietoihinsa merkinnän. Palvelun tarjonnasta vastaa Suomessa kaksi yritystä. Mikäli päädyt asettamaan luottokiellon, yleisten suositusten mukaan se kannattaa asettaa molemmille palveluntarjoajille. 

Omaehtoinen luottokielto on järeä toimenpide, jota harkitaan erityisesti silloin, jos henkilötiedot päätyvät vääriin käsiin. 

Miten omaehtoinen luottokielto toimii? 

Omaehtoisen luottokiellon asettamisesta veloitetaan yleensä maksu. Prosessin saa hoidettua alusta loppuun netissä, joten sen saa asetettua suhteellisen nopeasti. Palveluntarjoajat yleensä edellyttävät, että omaehtoinen luottokielto astuu voimaan vasta, kun maksu on suoritettu. 

Kun omaehtoinen luottokielto on asetettu, siitä voi ladata todistuksen. Sen tarkoituksena on osoittaa, että olet itse asettanut sen eikä maksuhairiömerkintä ole aiheutunut esimerkiksi maksamattomasta puhelinmaksusta. 

Kaikki palveluntarjoajat eivät välttämättä ole aiemmin tutustuneet käytäntöön, joten se voi toisinaan herättää kysymyksiä esimerkiksi palvelupisteillä. Tähän on hyvä varautua, mikäli törmäät kyseisiin tilanteisiin. Esimerkiksi Zmartan kautta ei voi kilpailuttaa vakuudetonta lainaa, mikäli sinulla on omaehtoinen luottokielto. 

Miten omaehtoinen luottokielto poistuu? 

Jos mieli muuttuu, omaehtoisesta luottokiellosta on mahdollista päästä eroon. Voit olla yhteydessä palveluntarjoajaan ja kysyä lisätietoa sen poistamisesta. On mahdollista, että palveluntarjoaja on myös lisännyt toiminnon verkkosivuille, jotta siitä pääsee eroon. 

Omaehtoinen luottokielto ei ole voimassa ikuisesti, vaan sen saa asetettua tietyksi ajaksi. Jakso on tyypillisesti kaksi vuotta, minkä jälkeen merkintä poistuu. Se on mahdollista uusia myös tämän määräajan jälkeen.