Mikä on lainalupaus?

Lainalupaus on alustava asuntolainatarjous, joka on askel lähemmäs asuntolainaa. Moni hakee lainalupauksen ennen asuntokaupoille lähtemistä varmistaakseen lainan saannin.  

Lainaneuvottelujen aikana tutkitaan hakijan taloudellista tilannetta. Mikäli luotonmyöntäjä päättää myöntää lainaa, lainalupauksen saa lainaneuvottelujen päätteeksi. Ehtoihin on hyvä paneutua huolella, sillä luotonmyöntäjien välillä saattaa olla eroja. Ennen virallista tarjouksen tekoa voi olla tarpeen vielä hakea vahvistettu lainatarjous luotonmyöntäjältä. 

Miten lainalupaus toimii? 

Lainalupaus antaa turvallisen mielen asuntokaupoille lähtiessä, sillä sen turvin on mahdollista harkita tarjouksen tekoa. Lainalupaus ei sido sinua mihinkään, joten voit tutkia kiinnostavia kohteita ja katsoa, löytyykö markkinoilta sinun kriteereitäsi vastaavaa asuntoa.  

On kuitenkin tärkeä varmistaa, että luotonmyöntäjälle on annettu oikeat tiedot eikä esimerkiksi tulotiedot poikkea todellisuudesta. Luotonmyöntäjä saattaa pyytää esimerkiksi palkkakuittia nähtäväksi ja silloin tiedon tulee vastata hakemukselle syötettyjä tietoja. Mikäli liitteiden tiedot eivät vastaa hakemuksella olevia tietoja, luotonmyöntäjällä on oikeus perua lainalupaus. 

Lainalupauksen tilannetta kannattaa selvittää ennen asuntomarkkinoille menoa. Jos tekee tarjouksen ja joutuukin perumaan sen, koska lainaa ei saa, voi pahimmassa tapauksessa joutua maksamaan sopimussakkoa tarjouksen perumisesta asunnon myyjälle. 

Lainalupaus ja tarjouksen hyödyntäminen 

Muistathan kilpailuttaa myös asuntolainat, sillä niissä olevissa ehdoissa voi olla suuria eroja. Esimerkiksi pankkikohtaisissa marginaaleissa voi olla useiden kymmenyksien heittoja. Lisäksi lainan kuukausikuluissa saattaa olla isoja heittoja. 

Mikäli tarvitset kulutusluottoa esimerkiksi asunnon sisustamiseen tai muuttoon, voit vertailla lainoja Zmartalla maksutta.