Annuiteetti

Kun olet ottanut asuntolainan ja ryhdyt maksamaan sitä takaisin, voit valitan lainan lyhennystavaksi annuiteetin, tasalyhennyksen ja tai kiinteän tasaerän. Lyhennystavan valintaan vaikuttaa esimerkiksi se, haluatko kuukausierän pysyvän aina samansuuruisena vai onko sinulle tärkeää maksaa laina tietyssä ajassa kokonaan pois.

Annuiteetti on hyvä vaihtoehto, jos haluat tietää laina-ajan tarkalleen etukäteen ja maksukykysi kestää mahdollisen korkojen nousun. Annuiteettilainassa kaikki takaisinmaksuerät ovat lähtötilanteessa yhtä suuria. Koron muuttuessa myös lainan maksuerä muuttuu. Lyhennyksen osuus on aluksi pieni, mutta se kasvaa laina-ajan kuluessa samalla kun korkojen osuus pienenee.

Mikä on hyvä asuntolainan korko?

Asuntolainan korko muodostuu viitekorosta ja marginaalista. Ne muodostavat asuntolainan kustannukset yhdessä lainasumman, lainanhoitokulujen ja toimitusmaksun kanssa. Asuntolainan korko voidaan vähentää verotuksessa, mikä pienentää korkomenoja.

Asuntolainan marginaali on pankin osuus korosta. Marginaalilla katetaan muun muassa pankin toimintakustannuksia ja luoton myöntämisestä aiheutuvaa riskiä.

Marraskuun 2022 marginaalivertailun perusteella edullisin marginaali oli pääkaupunkiseudulla 0,50 prosenttia. Parhaimman marginaalitarjouksen löytää kilpailuttamalla eri pankit, jolloin lainaa voi saada jopa alle 0,5 prosentin marginaalilla

Millainen lainan lyhennystapa on järkevin?

Yksiselitteistä vastausta ei ole, koska jokainen lainahakemus on tapauskohtainen. Asuntolainan lyhentäminen kannattaa kuitenkin rytmittää ja mitoittaa omaan talouteen ja elämäntilanteeseen sopivaksi. Ennen kuin haet lainaa, hyödynnä lainalaskureita, vertaile korkoja sekä eri pituisia lainan lyhennysaikoja.

Zmartan kautta voit hakea lainaa 60 000 euroon asti. 15 maksuajalla lyhennät sitä 476 euroa kuukaudessa. Olisivatko ne ensimmäiseen omaan asuntoosi tai sijoitusasuntoosi sopivat luvut?