Mikä on SWIFT-koodi?

SWIFT-koodi on perusta maailmanlaajuisessa pankkijärjestelmässä. Kyseessä on keskeinen järjestelmä etenkin kansainvälisiä tilisiirtoja tehdessä. SWIFT on lyhenne termistä ”Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication”.

SWIFT on käytössä laajalti, sillä se toimii yli 120 maassa ympäri maailman. Se on ollut käytössä jo 70-luvun puolivälistä alkaen, joten SWIFT-järjestelmä on vakiinnuttanut paikkansa osana kansainvälistä maksujärjestelmää. Pankit omistavat ja vastaavat itse järjestelmän toiminnasta sekä ylläpidosta.

Miten SWIFT-koodi toimii?

Olet saattanut pankkisiirtoja tehdessä huomata kentän, jossa kysytään BIC-koodia tai SWIFT-koodia. BIC (Business Identifier Code) on siis sama asia kuin SWIFT, vaikka siitä käytetään eri termiä. Kyseessä on tunniste, jonka tarkoituksena on kertoa, mistä pankista on oikein kyse.

SWIFT-koodin rooli on keskeinen kansainvälisten maksujen kannalta. Jos siis siirrät rahaa ulkomaille, muista selvittää vastaanottavan pankin SWIFT-koodi IBAN-muotoisen tilinumeron lisäksi. Esimerkiksi Zmartan [lainahakemuksella] (https://www.zmarta.fi/vinkit-ohjeet/talousvinkit/lainahakemus) tulee antaa tilinumero IBAN-muodossa.

Mistä tiedän, mikä on pankkini SWIFT-koodi?

 Jokaisella pankilla on oma SWIFT-koodi. Mikäli haluat selvittää, mikä on kotipankkisi SWIFT-tunniste, saat sen selville esimerkiksi verkkopankkisi tiliotteesta tai kysymällä asiaa asiakaspalvelusta. 

SWIFT-koodi on laajasti käytössä Suomessa. Pankkien ja rahoituslaitosten ei ole pakko käyttää SWIFT-koodia, mutta siinä tapauksessa kannattaa olla yhteydessä pankkiin ja tiedustella, miten rahaa voi vastaanottaa ja lähettää kansainvälisesti.

Tilinumero on aina syytä kirjoittaa huolella lainahakemukseen, jotta se menee oikein. Näin varmistat, että [vakuudeton laina] (https://www.zmarta.fi/lainaa-ilman-vakuuksia) tulee hyvin perille. Jos et tiedä IBAN-muotoista tilinumeroasi, voit käyttää esimerkiksi IBAN-laskuria.