Mitä liikevaihto tarkoittaa?

Liikevaihto tarkoittaa tiivistetysti yrityksen tuotteiden tai palveluiden myynnistä saatujen tuottojen summaa ilman hintoihin sisältyvän arvonlisäveron osuutta. Arvonlisäveron lisäksi myyntituotoista vähennetään mahdolliset myönnetyt alennukset.

Liikevaihto kuvastaa yrityksen liiketoiminnan laajuutta – se kertoo, kuinka hyvin yrityksen tuotteet tai palvelut ovat vuoden aikana tehneet kauppansa. Pelkkä liikevaihto ei kuitenkaan kerro mitään siitä, tekeekö yritys voittoa tai tappiota. Yrityksen tulos saadaan selville vasta, kun liikevaihdosta vähennetään kulut.

Vaikuttaako liikevaihto yrityksen lainan saantiin?

Kun uusi yritys hakee lainaa pankista tai yksityiseltä luotonmyöntäjältä, liikevaihto on yksi lukuisista lainapäätökseen vaikuttavista kriteereistä. Lainaa saadakseen yritykseltä saatetaan esimerkiksi vaatia tietyn liikevaihtorajan ylittämistä.

Liikevaihdon määrään ei kuitenkaan ole absoluuttista rajaa, sillä se riippuu pitkälti yrityksen toimialasta ja henkilöstömäärästä. Yhden hengen ja pienen kulurakenteen omaavalle toiminimelle 50 000 euron liikevaihto voi olla erittäin kannattavaa liiketoimintaa. Suuret teolliset työnantajat voivat sen sijaan tehdä useiden miljoonienkin liikevaihdolla merkittävää tappiota.

Vertaile yrityslainoja ja säästä kuluissa

Äkillinen rahantarve voi yllättää yrittäjän koska tahansa. Raaka-aineiden toimitusvaikeudet tai pitkittyneet maksuajat voivat nostaa hikikarpaloita yrittäjän otsalle etenkin, jos taseessa ei ole mistä ottaa.

Zmartan lainapalvelu on tarkoitettu kaikenkokoisille yrityksille, toiminimistä osakeyhtiöihin. Sen avulla yritys voi saada taloudellista pelivaraa, joka auttaa tiukan paikan tullen esimerkiksi palkanmaksussa, investoinneissa sekä yleisessä kassavirran hallinnassa. Lainasumman yritys määrittelee itse ja luoton voi maksaa kokonaisuudessaan pois koska tahansa.

Ennen kuin haet lainaa, hyödynnä lainalaskureita, vertaile korkoja sekä eripituisia lainan lyhennysaikoja. Zmartan kautta voit vertailla yrityslainoja aina 350 000 euroon asti.