Mikä on käsiraha?

Käsiraha on asuntokaupassa käytössä oleva tapa, jonka tarkoituksena on antaa sitoumus asuntokaupan toteutumisesta. Siitä kirjataan maininta tarjouksen teon yhteydessä.  

Käsiraha on ennakkomaksu, joka vähennetään lopullisesta kauppahinnasta. Sen suuruus on tavallisesti neljä prosenttia kauppasumman arvosta. On myös mahdollista, että kauppakirjaan kirjoitetaan maininta jopa neljän prosentin suuruisesta sopimussakosta, jos jompikumpi kaupan osapuolista vetäytyy kaupasta.  

Mitä käsiraha tarkoittaa? 

Käsirahan tarkoituksena on viestittää myyjälle, että ostajat haluavat todella ostaa asunnon. Onkin tärkeä miettiä, kiinnostaako ostokohde sen verran kovasti, että haluaa tehdä siitä lopulliset kaupat. Myyjän on niin ikään syytä miettiä tarjouksen hyväksymistä, koska hän voi niin ikään joutua maksamaan käsirahan suuruisen korvauksen asiakkaalle kaupan peruuntuessa. 

On myös tavallista, että käsirahasta tehdään erillinen käsirahasopimus, johon kirjataan tiedot yksityiskohdista. Tyypillisesti sen laatii välittäjä, jonka tulee laatia ehdot huolella. Sopimus on hyvä katsoa huolella. Jos asunnon ostaja on ensiasunnon ostaja ASP-lainalla, kannattaa pyytää apua ulkopuoliselta asiantuntijalta. 

Miten käsiraha toimii? 

Käsirahan maksamisesta määritellään käsirahasopimuksesta. On tärkeää, että myyjän pankkitili ja pankin SWIFT-koodi ovat oikein, jotta rahat menevät oikealle tilille.  

Kun myyjä on hyväksynyt käsirahan sisältävän ostotarjouksen, kilpailevaa tarjousta ei saa enää ottaa. Neljän prosentin maksimikorvaussumma määräytyy laissa, vaikka itse käsirahan suuruudelle ei ole määritelty kattoa. Neljä prosenttia on kuitenkin vakiinnuttanut paikkansa käsirahan suuruutena juuri laista johtuen.