Mikä on henkilövakuus?

Henkilövakuus on toinen vakuustyyppi, jonka lainalle voi antaa. Sen tarkoituksena on taata pankille, että lainan nostanut henkilö maksaa lainan kuluineen ja korkoineen takaisin luotonmyöntäjälle. 

Henkilövakuus on toinen yleinen vakuustyyppi. Tavallisempi vakuustyyppi on kuitenkin reaalivakuus, joka voi olla esimerkiksi asunto-osake, kiinteistö tai metsäpalsta. 

Miten henkilövakuus toimii? 

Henkilövakuus annetaan, kun lainan hakija on hakemassa vakuudellista lainaa. Vakuudesta tulee neuvotella jo lainanhakuvaiheessa. Henkilötakaus tarvitaan yleensä silloin, kun reaalivakuuksia ei ole tai lainaan edellytetään täytepanttausta. Tällaisessa tilanteessa kyseessä voi olla täytepantinantaja. 

Henkilövakuus on erittäin painava takaus luotonmyöntäjän näkökulmasta. Käytännössä henkilövakuuden antava henkilö takaa maksavansa lainan takaisin, jos velallinen ei suoriudu maksuvelvoitteestaan. Vaikka henkilötakaajia on useampia, saattaa olla, että laina voi jäädä yhden henkilövakuuden antaneen maksettavaksi. Henkilövakuuden antavan takaajan on syytä miettiä erittäin tarkasti, haluaako hän vastata kokonaisuudessaan toisen lainasta.  

Onkin tärkeää, että henkilötakaajana toiminut henkilö on tietoinen velkaa ottavan taloudellisesta tilanteesta ja tutustuu huolella takaussopimuksen sisältöön. Kaikki epäselvät kysymykset kannattaa selvittää huolellisesti ennen paperien allekirjoittamista. 

Onko henkilövakuus tarpeellinen kulutusluotoissa? 

Mikäli hakija hakee vakuudetonta kulutusluottoa, henkilövakuutta ei tarvita. Zmartan kautta voi hakea vakuudetonta lainaa jopa 60 000 euroa. Takaisinmaksuajan voi määritellä 1 ja 15 vuoden välillä. Lainavertailun tarkoituksena on vertailla eri luotonmyöntäjien välillä korkoja ja kuluja ja auttaa selvittämään, mikä olisi kilpailukykyinen laina. Zmartan lainavertailun käyttäminen on ilmaista eikä se sido mihinkään. 

Hae kulutusluottoa ilman henkilövakuuksia tänään!