Järkevää autokauppaa

2021-04-27
Zmarta ja Radio Nova yhteistyö

Autokaupoilla voi tehdä myös fiksuja ratkaisuja, joilla voi saada mukavia säästöjä. Lue lisää täältä!

Kumpi kannattaa: uusi vai käytetty auto?

Uuden auton arvon aleneminen kannattaa ottaa huomioon, kun olet ostamassa itsellesi autoa. Arvon aleneminen riippuu auton merkistä, mutta keskimääräinen arvon aleneminen vuodessa on kuitenkin vähintään 10 % luokkaa. Jos päädyt ostamaan muutaman vuoden vanhan auton, saat enemmän vastinetta rahoillesi, koska niissä on yleensä parempi hinta verrattuna täysin uuteen. Käytetyn auton ostamisessa on kuitenkin aina omat riskinsä, joista myöhemmin hieman lisää.

Kannattaako auto hankkia liikkeestä vai yksityiseltä?

Uuden tai käytetyn auton ostaminen on suuri investointi ja ennen sen tekemistä sinun tulee miettiä tarkkaan, onko sinulla siihen varaa. Punnitessasi autokaupan ja yksityishenkilön välillä sinun on kuitenkin hyvä tietää, että auton ostaminen autokaupasta on turvallisempaa. Auton ostamiseen yksityishenkilöltä liittyy aina suurempi riski, mutta hinta voi olla edullisempi.

Mitä huomioida ostettaessa autoa yksityishenkilöltä?

Käytetyn auton ostaminen yksityishenkilöltä vaatii enemmän vaivannäköä kuin uuden ostaminen. Kun ostat auton yksityishenkilöltä, sinun pitää aina varmistaa, että kaikki edellisen omistajan aikaiset ajoneuvoverot on maksettu, jotta säästyisit ikäviltä ja kalliiltakin yllätyksiltä.

Määräaikaiskatsastuksista pitää myös olla huolehdittu, sillä muuten uusi autosi joutuu heti ajokieltoon. Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin sivuilta löydät paljon ajankohtaista ja hyödyllistä tietoa autoa ostaessasi. Ota myös selvää, koska auto on viimeksi katsastettu ja suosi vastakatsastettuja autoja, jotta välttyisit kalliilta remonteilta heti auton ostettuasi. Tarkista myös, löytyykö auton aikaisemmista katsastusmerkinnöissä jotakin poikkeavaa.

Auton ostaminen ulkomailta

Suomen liittyminen EU:hun avasi myös lisää ovia autokauppojen suhteen. Silloin autokaupat toisista jäsenmaista tulivat kaikkien ulottuville. Suomalaiset voivat ostaa ja tuoda käytettyjä autoja esimerkiksi Saksasta. Suurin etu on, että muissa maissa saattaa olla laajempi valikoima autoja ja löydät yleensä käytetyt autot ulkomailta halvemmalla kuin Suomesta. Asioista kannattaa kuitenkin ottaa kunnolla selvää, ennen kuin lähtee tekemään tällaista autokauppaa.

Valitse yksityishenkilö autokauppiaan sijaan

Mieti, ennen kuin tarjoat autoasi vaihdossa autoliikkeelle, koska autoliikkeen hinnat ovat usein niin alakanttiin, että menetät kaupassa. Saat mahdollisuutesi parhaiten selville pyytämällä tarjousta monista eri autoliikkeistä. Kilpailuttaminen kannattaa tässäkin yhteydessä. Toinen varteenotettava vaihtoehto on myydä auto suoraan siitä kiinnostuneelle yksityishenkilölle. Monessa tapauksessa tämä on kannattavampi vaihtoehto.

Pitääkö järkevän autokaupan aina olla hinnaltaan halpa?

Järkevän autokaupan ei aina tarvitse olla hinnaltaan halpa, koska siihen voi liittyä muita vielä hintaakin tärkeämpiä tekijöitä. Niitä voivat olla vaikkapa tunneperäiset syyt, käytännön syyt tai henkilökohtaiset syyt. Autoa ostaessasi sinun on järkevää miettiä, millaisia ominaisuuksia autossasi arvostat ja mihin haluat panostaa. Tämä on tärkeää, koska vain sinä tiedät mikä tai mitkä ovat ne tekijät, joista olet valmis maksamaan. Sinulle hintaakin tärkeimpiä ominaisuuksia voivat olla vaikkapa turvallisuus tai se, että saat lastenrattaasi hyvin mahtumaan uuteen autoosi.

Samat asiat pätevät myös moottoripyörän tai vaikkapa matkailuauton hankkimiseen.