Mistä kate kertoo?

Myyntikate osoittaa, kuinka paljon myynnin tuotoista jää kattamaan kiinteitä kustannuksia. Jos tuotot ylittävät kiinteät kustannukset, on liiketoiminta voitollista.

Myyntikatteen suhdetta mitataan liikevaihtoon. Myyntikateprosentti siis kertoo prosenttiosuuden, joka saaduista tuotoista jää jäljelle, kun niistä on vähennetty myytyjen tuotteiden hankintakustannukset eli muuttuvat kulut. 

Paljonko on hyvä myyntikate?

Vastaus riippuu hyvin paljon toimialasta, eikä yleispätevää prosenttilukua ole. Myyntikate vaihtelee suuresti eri toimialojen kesken. Myyntikatetta olisikin syytä verrata samantyyppisten tuotteiden tai palveluiden kesken.

Esimerkiksi tukkukauppaa harjoittavalla yrityksellä 5 prosentin käyttökatetta voidaan pitää varsin hyvänä, kun taas konepajateollisuudessa hyvä taso on lähempänä 20 prosenttia. Vaatekaupan hinnoittelussa myyntikateprosentin pitää olla toteutunutta suurempi, 55-65 prosenttia, koska osa tuotteista myydään alennuksella ja tuotteista tulee myös reklamaatioita ja hävikkiä.

Tarvitseeko yrityksesi lisää pääomaa? Tutustu Zmartan kautta edullisiin yritysrahoitusvaihtoehtoihin

Zmartan lainapalvelu on tarkoitettu kaikenkokoisille yrityksille, toiminimistä osakeyhtiöihin. Sen avulla yritys voi saada taloudellista pelivaraa, joka auttaa tiukan paikan tullen esimerkiksi palkanmaksussa, investoinneissa sekä yleisessä kassavirran hallinnassa. Lainasumman yritys määrittelee itse ja luoton voi maksaa kokonaisuudessaan pois koska tahansa.

Zmartan laskurin avulla voit vertailla eri lainasummien vaikutusta lyhennyksiin, kilpailuttaa yli 25 pankkia ja rahoituslaitosta ja hakea yrityslainaa aina 350 000 euroon asti. Sinun tarvitsee vain päättää tarvitsemasi lainan määrä sekä täyttää lainahakemukseen yrityksesi perustiedot. Lainahakemuksesi lähetetään eteenpäin luotonmyöntäjien käsiteltäväksi.

Saat ensimmäisiä lainatarjouksia jo muutamissa minuuteissa OmaTili-palveluumme, jossa voit vertailla niitä toisiinsa. Päätösvalta on sinulla – voit valita tarjouksista mieleisesi. Hakemuksen tekeminen ei kuitenkaan velvoita lainan ottamiseen, joten sinun ei ole pakko valita niistä mitään.