Yrittäjän oppaat

Yritysluotto

2020-06-17
Zmarta ja Radio Nova yhteistyö

Yritysluotto on monille yhtiöille uskomaton mahdollisuus, sillä se tuo yrittäjän kasvumahdollisuudet askeleen lähemmäksi todellisuutta.

Yritysluoton hakeminen onnistuu Zmartan näppärän palvelun avulla fantastisesti. Sinun
tarvitsee vain täyttää yksi hakemus, minkä jälkeen voit saada lainatarjouksia eri
luotonmyöntäjiltä yhteen ja samaan paikkaan. Tämä helpottaa todella kovasti
lainanhakua, sillä vältyt ottamasta yhteyttä jokaiseen pankkiin erikseen.Yritysluotto – milloin sen ottaminen kannattaa?

Jokainen yrittäjä on joskus tilanteessa, jossa laskupino kasvaa, mutta rahaa tarvittaisiin myös investointeihin. Asiakkaiden maksuajat saattavat olla pitkiä tai yrityksen toimiala saattaa olla vaikkapa jotain kausiluontoista toimintaa, jolloin yritystä saattaa kohdata äkillinen kassavaje. Pankkitilin huventuminen väliaikaisesti on aivan tavallista, eikä siitä tarvitse pelästyä. Ratkaisuksi kassavajeen paikkaamiseen voidaan käyttää esimerkiksi yritysluottoa.
Yritysluoton voi hakea pankista tai jostain muusta rahoituslaitoksesta. Yritysluottoa voi saada vakavarainen yritys, jonka omistajalla on puhtaat luottotiedot (luottokelpoinen) ja hyvä maksuhistoria. Yritysluottoa voi käyttää vapaasti vaikkapa uusiin investointeihin, laskujen tai palkkojen maksuun tai vaikkapa yrityksen talouden turvaamiseen yrittäjän loman aikana. Luotto on hyvä keino vakauttaa taloutta, kun yritys kärsii väliaikaisesta kassavajeesta.

Jatka lukemista ja opit, kenelle yritysluotto sopii ja milloin se kannattaa ottaa.

Miksi yritysluoton hakeminen kannattaa?

Yritysluoton hakemiseen on monia syitä ja niin ollen on myös monia tilanteita, joihin se sopii. Yritysluotto sopii erittäin hyvin aloittelevalle yrittäjälle, jonka yrityksellä ei vielä ole omaisuutta, jolla taata luotto. Kerromme aloittelevan yrittäjän yritysluotosta vielä tarkemmin myöhemmin.
Yritysluotto sopii hyvin esimerkiksi lyhyen tai keskipitkän aikavälin lainaksi sellaiseen tilanteeseen, jossa yritys tietää pystyvänsä maksamaan lainan lopulta takaisin. Yritysluotto laskuri kertoo, että vakuudeton luotto on aina kalliimpi kuin vakuudellinen, joten luoton korko on aina hieman korkeampi. Vakuudeton yrityslaina kannattaakin ottaa vain silloin, kun rahatilanne vaatii nopeaa korjausliikettä.

Yleensä luottoa otetaan investointien, kuten koneiden hankintaan. Luottoa otetaan usein myös kouluttautumiseen, markkinointiin ja päivittäisten kulujen sekä laskujen maksuun. Yrityslaina sopii avuksi hyvin monenlaisiin tilanteisiin ja se kannattaa valita silloin, kun rahalle on todellinen tarve, eikä muita, järkevämpiä rahoituskeinoja ole saatavilla.

Mikä on vakuudeton yritysluotto?

Yritysluotto ilman vakuuksia on nimensä mukaan luotto tai yrityslaina, jonka saamiseksi ei tarvita reaalivakuuksia tai henkilötakaajaa. Käytännössä lainan siis saa ilman vakuudeksi asetettavaa kiinteistöä tai ihmistä, joka lupaa taata lainan pahimmassa tapauksessa. Vakuudettoman yritysluoton saaminen on siis mahdollista myös sellaisille yrityksille, joilla ei ole pantattavaa omaisuutta.
Vakuudettomat lainat ovat melko korkeakorkoisia, sillä luotonmyöntäjän täytyy tasapainottaa korkeaa riskiä nostamalla korkoa. Kun pankki tai rahoituslaitos ei saa lainalle vakuutta, heillä ei ole takeita siitä, että he tulevat saamaan myöntämänsä lainan takaisin, mikäli laina jää maksamatta.

Vakuudeton yritysluotto on kuitenkin hyvä ratkaisu tilanteessa, jossa perinteisen pankkilainan saaminen ei ole mahdollista yritykselle. Se on hyvä lyhyen tai keskipitkän aikavälin laina vakaavaraiselle yritykselle.
Seuraavaksi käsittelemme sitä, kenelle yritysluotto sopii, ja millaisilla ehdoilla sitä voi saada.

Kenelle yritysluotto sopii?

Vähimmäisvaatimukset yritysluoton saamiseen määrittää aina lainanantaja, eli pankki tai jokin muu rahoituslaitos. Myös luottopäätös ehtoineen on aina lopulta heidän käsissään. Yritysluotto vertailu voi kuitenkin antaa hieman osviittaa sille, millaisen ja minkä hintaisen lainan saamiseen omalla yrityksellä on mahdollisuudet.

Yritysluoton saamiseksi rahoittajan tulee todeta, että yritys on takaisinmaksukelpoinen ja vakaavarainen. Kriteerit lainan saamiselle eivät ole kuitenkaan aina samat, joten lainaa voi joutua hakemaan useammalta lainanantajalta hyväksytyn lainapäätöksen saamiseksi.

Pääsääntöisesti yrityksen tulee täyttää nämä kriteerit saadakseen lainaa:

• Yrityksen tulee olla vähintään muutaman kuukauden ikäinen ja sillä tulee olla jo kassavirtaa
• Yrityksen tulee olla rekisteröity Suomeen ja sillä tulee olla pankkitili suomalaisessa pankissa
• Yrityksen ja sen omistajien/vastuuhenkilöiden maksuhistoriassa ei saa olla maksuhäiriömerkintöjä
• Yrityksen liiketoiminnan täytyy olla riittävän suurta lainan takaisinmaksamiseen

Mikäli yritys täyttää nämä vaatimukset, voi yritys hakea lainaa. Seuraavassa vaiheessa rahoituslaitos analysoi yrityksen tunnuslukuja ja liikevaihdon ja perustaa tarjotun lainasumman ja sen koron yrityksen ikään ja historiaan.

Oletko uuden yrityksen omistaja tai suunnitteletko liiketoiminnan aloittamista? Älä huoli, sillä vakuudettomista yritysluotoista löytyy myös niin sanottu aloittelevan yrittäjän yritysluotto, jonka saaminen on mahdollista myös uudelle, vasta perustetulle yritykselle. Aloittelevan yrittäjän yritysluotoista kerromme lisää seuraavassa kappaleessa.

Aloittelevan yrittäjän yritysluotto

Moni aloitteleva yrittäjä erehtyy maksamaan omasta pussistaan yrityksen kuluja. Yrityksen veloista voi myös yritysmuodosta riippuen joutua vastaamaan koko omaisuudellaan, eikä tällainen riskinotto kannata. Omat ja yrityksen rahat kannattaa pitää erillään alusta alkaen ja yrityksen omaisuutta kannattaa kerryttää mieluummin yritysluotolla ja muilla rahoitusmuodoilla.

Jos olet kuitenkin erehtynyt rahoittamaan yrityksesi liiketoimintaa omilla rahoillasi, kannattaa sinun hakea yritysluotto heti. Aloitteleville yrityksille suunnattu luotto on monella tavoin kilpailukykyinen perinteiseen luottoon verrattuna.

Uuden yrityksen hakiessa yrittäjälainaa, ei luotonantaja esimerkiksi arvioi menneiden tilikausien raportteja ja liikevaihtoa, vaan katse on tulevaisuudessa ja yrityksen liiketoimintasuunnitelmassa. Mikäli liiketoimintasuunnitelma on hyvin tehty ja tavoitteet vaikuttavat realistisilta, saattaa luotonantaja myöntää suuremman lainan liiketoiminnan kasvattamiseen.

Uusien yritysten kannattaa tutustua niin sanottuihin start-up -rahoitusmuotoihin ja kolmansien osapuolien tarjoamiin lainan takauksiin. Alkupääomalla ja tarvittavilla hankinnoilla on tärkeä rooli liiketoiminnan käynnistämisessä, ja ulkopuolisen rahoituksen hakeminen auttaa yritystä pääsemään alkuun.

Yritysluotto kokemuksia

Zmartan kautta kilpailutettu yritysluotto on helppo ja nopea ratkaisu erilaisille yhtiöille, sillä yritysrahoituksen hankkiminen ei edellytä vakuuksia tai takaajia. Vakuudeton yritysluotto säästää siis yrittäjän paperityöltä ja mietinnöiltä, kun ei tarvitse miettiä lainan saamiseen liittyviä asioita.

Yritysluotto kokemuksia toimii siis käytännössä todella nopeasti. Sinun tulee vain aluksi vastata muutamiin kysymyksiin Zmartan lainahakemuksessa. Hakemuksella kysytään mm. yritystunnusta ja arvioitua liikevaihtoa sekä muutamia perustietoja yrittäjästä. Näihin kysymyksiin vastaamiseen ei mene kuin muutama minuutti.

Kun tiedot on täytetty, sinun tarvitsee vain lähettää yrityslainalomake eteenpäin. Tässä kohtaa se siirtyy Zmartan yhteistyökumppanien käsiteltäväksi.

Pikalainaa yritykselle

Yrittäjälle tulee joskus yrittämisen aikana tilanteita, joissa saattaa ilmentyä akuuttia rahantarvetta. Tätä varten Zmartan Yrityslainavertailu on panostanut nopeuteen. Lyhyt hakulomake on helppo ja nopea täyttää, jotta saat hakemuksen käsittelyyn nopeasti. Tämän jälkeen luotonmyöntäjät antavat sinulle henkilökohtaisen lainapäätöksen. Pikalainaa yritykselle voi siis saada erittäin nopeasti, kun toimit Zmartan prosessin mukaisesti.

Jos haluat lainaa nopeasti yritykselle, tässä on Zmartan vinkit mahdollisimman nopeaa käsittelyä varten. Koko prosessi etenee nopeasti, joten voit parhaassa tapauksessa saada rahat samana päivänä käyttöösi:

 1. Jos mietit lainasummaa, kannattaa hakea lainaa mieluummin enemmän kuin sinulla olisi tarve, sillä luotonmyöntäjät voivat tehdä sinulle vastatarjouksen pienemmällä summalla.

 2. Täytä tiedot huolella oikein, jotta saat sinun tietojasi vastaavan lainapäätöksen. Luotonmyöntäjät pyytävät usein myös liitteitä, joiden perusteella ne haluavat varmistaa yhtiön tietojen pitävän paikkansa. Syötäthän siis tiedot asianmukaisesti.

 3. Kun olet vastannut muutamiin kysymyksiin, hakemuksesi lähetetään eteenpäin. Luotonmyöntäjät tekevät kokonaiskartoituksen ja antavat sen perusteella positiivisen tai negatiivisen luottopäätöksen.

 4. Voit vertailla lainapäätöksiä Zmartan OmaTili-palvelussa ja voit valita sinulle sopivan tarjouksen. Mikäli yrityksesi saa myönteisen lainapäätöksen, se voi olla joko alustava tai lopullinen. Alustava lainapäätös edellyttää, että luotonmyöntäjä pyytää sinulta vielä liitteitä, jotka voit toimittaa sähköisesti heidän käsiteltäväkseen lopullista lainapäätöstä varten.

 5. Kun olet saanut lopullisen myönteisen lainapäätöksen, rahat maksetaan sinun tilillesi mahdollisimman nopeasti.

 • Miten yritysluotto eroaa kulutusluotosta?

  Yritysluotto on periaatteessa yrityksen kulutusluotto. Suurin ero yritysluoton ja kulutusluoton välillä on se, että yritysluotto on nimenomaan liiketoimintaan tarkoitettu yrityslaina, kun taas kulutusluottoja myönnetään yksityishenkilöiden rahoitustarpeisiin. Molemmat lainat on mahdollista saada vakuudettomina ja niin, että koko lainasumma on nostettavissa kerralla.

 • Milloin yritysluoton ottaminen on järkevämpää kuin yritysluottokortin käyttäminen?

  Yritysluoton ottaminen on järkevämpää kuin luottokortin käyttäminen silloin, kun luoton korko ja muut kulut ovat pienempiä kuin luottokortin. Yritysluoton matalammat kulut mahdollistavat pidemmän laina-ajan ja vastaavasti pienentävät lainan kokonaiskuluja, joten se on usein luottokorttiluottoa houkuttelevampi vaihtoehto.

 • Voiko velallinen yritys nostaa yritysluottoa?

  Velallinen yritys ei pääsääntöisesti voi nostaa yritysluottoa. Oleellista on kuitenkin se, kuinka paljon ja millaista velkaa yrityksellä on. Mikäli yrityksellä on vaikkapa maksamattomia verovelkoja tai erääntyneitä luottoja, ei yritysluottoa myönnetä. Mikäli yrityksen velat ovat hyvin hoidettuja pikkuluottoja, eivät ne estä vakuudettoman yritysluoton nostamista.

 • Voiko yritysluotolla rahoittaa auton tai talon?

  Yritysluotolla ei voi rahoittaa yksityiskäyttöön tulevaa autoa tai taloa. Myöskään yrityksen ajoneuvojen tai kiinteistöjen ostamiseen yritysluotto ei ole paras vaihtoehto, koska yritysluotto korko on usein perinteistä pankkilainaa huomattavasti suurempi. Yrityksen kannattaa ostaa kiinteistöt ja autot ennemmin vakuudellisella luotolla ja autojen rahoitukseen sopii useimmiten leasing-sopimus paremmin.

 • Tarvitseeko luotonmyöntäjälle antaa vakuudet yritysluoton saamiseksi?

  Yritysluottona markkinoitu laina on useimmiten vakuudeton laina. Näin ollen sen saaminen ei vaadi reaalivakuutta eikä edes ulkopuolista takaajaa. Yrityksille on tarjolla kuitenkin myös vakuudellisia tuotteita, joihin kannattaa perehtyä, jos yritys voi antaa luotolla vakuuksia.

 • Minkä suuruista yritysluottoa voin aloittelevana yrittäjänä hakea?

  Aloitteleva yrittäjä voi hakea niin sanottua start-up-lainaa. Yleensä vakuudettoman yritysluoton voi kuitenkin saada vain yritys, joka pystyy näyttämään edelliskauden tilinpäätöksen lainahakemuksensa liitteenä. Yritysluoton lisäksi starttiraha sopii myös hyvin uusille yrittäjille. Myönnettävän lainan suuruus vaihtelee kuitenkin lainanantajien kesken, mutta pääsääntöisesti lainaa on mahdollista saada kymmenien tuhansien eurojen edestä.

Enemmän tässä kategoriassa

Katso kaikki
Zmarta ja Radio Nova yhteistyö
Yrittäjän oppaat Joukkorahoitus Suomalaiselle pk-yritykselle
Joukkorahoitus on rahoituksen malli, jossa yritykselle kerätään rahoitusta yleensä yksityisiltä henkilöiltä. Nykyaikaine ...
Zmarta ja Radio Nova yhteistyö
Yrittäjän oppaat Yrittäjälaina, yritystoiminnan rahoittaminen järjestyy mutkattomasti
Lähes jokainen yrittäjä on ollut tilanteessa, jossa laskupino kasvaa, mutta rahaa ei tule.Toisinaan laskujen, palkkojen ...
Zmarta ja Radio Nova yhteistyö
Yrittäjän oppaat Starttiraha
Starttiraha on valtion kehittämä tuki uusille yrittäjille, jotka haaveilevat siirtymisestä täysipäiväiseksi yrittäjäksi. ...