Lainaa verkkopankkitunnuksilla – hae lainaa netistä

2020-06-03
Zmarta ja Radio Nova yhteistyö

Ensimmäiset lainaa netistä tarjoavat palvelut ilmestyivät Suomessa kuluttajamarkkinoille jo
1990-luvun puolivälissä. Neljännesvuosisata sitten laina hakeminen verkossa ei suinkaan ollut mutkatonta koko kansan puuhaa. Verkkopalveluiden käyttö oli tuolloin lähinnä ensimmäisten edelläkävijöiden etuoikeus, ja tekniikka varsin kömpelöä. Konttorissa käynniltäkään ei vältytty. Toista on 2020-luvulla – lainan hakeminen netistä ilman virkailijoiden kanssa asioimista on arkipäivää ja todella mutkatonta. Samaten eri lainantarjoajien kilpailuttaminen keskenään vie vain muutaman minuutin.

Käytännössä jokaisen kotimaisen päivittäisasiointiin tarkoitetun pankin pankkitunnukset toimivat laina-asioinnissa. Eroja pankkien välillä saattaa esiintyä lähinnä sen suhteen, kuinka nopeasti mahdollinen laina maksetaan tilillesi – monilla lainantarjoajilla tälläkään ei kuitenkaan ole merkitystä.

Pankkitunnuksia käytetään lainan hakemisessa tunnistautumiseen eli henkilöllisyytesi vahvistamiseen lainaa tarjoaville tahoille. Näin yksinkertaisesti vahvistetaan se, että olet todella se, joka väität olevasi. Samalla varmistetaan lainahakemuksen nopea käsittely.

Tunnistautuminen verkkopankkitunnuksilla on suurimmalle osalle suomalaisista jo entuudestaan tuttua, sillä kyseessä on maamme suosituin tunnistautumistapa verkkopalveluissa. OP:n, Dansken, S-Pankin ja muiden kotimaisten pankkien sovellukset ja tunnuslukulistat on totuttu kaivamaan esiin esimerkiksi Kelan, verottajan tai poliisin kanssa sähköisesti asioitaessa. Samaan tapaan tunnuksia voi käyttää haettaessa lainaa netistä.

Omat luottotiedot pankkitunnuksilla

Kunnossa olevat luottotiedot ovat useimmissa lainatuotteissa ehdoton edellytys lainan saamiselle. Ilman luottotietojakin lainan saaminen voi tietyin edellytyksin olla mahdollista, mutta parhaat ehdot ja alimmat korot saa tietojen ollessa kunnossa. Aina ei ole selvää, miltä luottotietorekisteri omalla kohdalla näyttää – ei hätää, sillä omat luottotiedot saa näkyviin pankkitunnusten avulla.

Voit ostaa luottotietosi Suomen Asiakastiedolta pientä korvausta vastaan esimerkiksi tästä – saat tiedot heti itsellesi. Lisäksi heillä on tarjolla OmaTieto-palvelu, jossa voit kytkeä esimerkiksi sähköpostihälytyksen päälle ja saat tiedon, kun joku kyselee luottotietojasi. Tämä on erittäin hyvä palvelu esimerkiksi identiteettivarkausten estämiseksi.

Mobiilivarmenne

Zmartalla voi tunnistautumiseen käyttää verkkopankkitunnusten ohella käyttää myös Mobiilivarmennetta. Kotimaisten matkapuhelinoperaattorien yhteistyössä tarjoama tunnistustapa on erittäin näppärä tapa pitää vahva tunnistautumistapa aina mukana, sillä sen käyttöön et tarvitse kuin matkapuhelimen – jonka ei edes tarvitse olla uusinta mallia. Tarvitset vain sopivan SIM-kortin (miltei mikä tahansa 2010-luvun alusta peräisin oleva kortti) ja palvelun käyttöönoton.

Jos käytössäsi on mobiilivarmenne, tunnistautuminen verkkopankkitunnuksilla on korvattavissa sillä. Palvelun saat käyttöösi matkapuhelinoperaattorisi kautta. Useimmissa tapauksissa tämä onnistuu operaattorin verkkopalvelussa. Varmenteen käyttö saattaa operaattorista riippuen olla maksullista; varmista asia omalta operaattoriltasi.

  • Voinko hakea lainaa netistä verkkopankkitunnuksilla?

    Kyllä voit. Zmartan lainavertailupalvelun kautta voit hakea lainaa netistä helposti pankkitunnusten avulla. Voit käyttää tunnistautumiseen myös Mobiilivarmennetta.

  • Miksi en voi maksaa verkkopankkitunnuksilla?

    Kaikki verkkokauppiaat, edes suomalaiset, eivät tarjoa mahdollisuutta tehdä maksuja verkkopankin avulla. Maksutapojen tarjoaminen on kauppiaan vastuulla. Mikäli verkkopankissa taas on tilapäinen tekninen häiriö, myös verkkopankkitunnusten käyttö saattaa olla sillä hetkellä mahdotonta. Pankit saattavat joissakin tapauksissa myös estää asiakaskohtaisesti pankkitunnusten käytön, esimerkiksi väärinkäytösepäilyjen kohdalla. Jos tunnusten kanssa on ongelmia toistuvasti, ota yhteys pankkiisi.

  • Miten saan uudet pankkitunnukset?

    Uudet pankkitunnukset, jos sellaisia todella tarvitaan esimerkiksi niiden unohtuessa ja/tai kadotessa, saat pankiltasi. Mikäli käytät avainlukulistoja tai vastaavaa, pankkisi tavallisesti lähettää uuden listan vanhan lähestyessä loppuaan. Mikäli uutta listaa ei kuulu, ole yhteydessä pankkiisi.