Suomalaisten erilaiset joulunviettotavat – hyödyt ja haitat

2019-12-05
Zmarta ja Radio Nova yhteistyö

Mikään ei ole pysyvää, paitsi muutos. Joulua on vietetty koko juhlan historian ajan
mitä erilaisimmin tavoin. Esimerkiksi kinkku saapui suomalaisten joulupöytiin
vasta 1900-luvulla, joulupukki oli pitkään sarvipäinen olento, eikä suinkaan
edes joulun ajankohta ole ollut aina sama. Maailma muuttuu, ja joulu sen
mukana.

Joulun viettämisen tavat ja jouluperinteet muuttuvat takuulla vastedeskin. Me Zmartalla teimme kyselyn, jossa tutkimme suomalaisten joulunviettoon liittyvää budjettia vuodelle 2019. Kyselyyn vastasi lähes 100 ihmistä. Suurin osa vastauksista oli 50-1 000 euron välistä.

Vastauksissa oli suuria eroja, sillä jouluruuan budjettin vaihtelee omien toiveiden perusteella. Suomalainen käyttää keskimäärin jouluruokiin parinsadan euron verran, sillä melkein joka viides vastanneista kertoi kuluttavansa jouluruokaan 200 euroa. Joka kymmenes vastaaja kertoi käyttävänsä 100 euroa tai 300 euroa. Suuremmallakin budjetilla ollaan liikenteessä, sillä noin 20 prosenttia vastaajista ostaa jouluruokia yli 500 euroa. Viidesosa vastaajista pärjää alle 100 euron juhlabudjetilla.

Kala- ja kasvistuotteet kasvattavat suosiotaan jouluruokana. Kalaruokia lisäsi pöytäänsä 25 prosenttia juhlijoista ja jopa 31 prosenttia sanoi lisäävänsä kasvipohjaisia tuotteita. Tämä heijastuu myös lihankulutukseen. 13% ruokailijoista sanoi vähentävänsä pöytänsä lihataakkaa. Myös uudentyyppiset laatikot, kuten bataatti- ja punajuuri-, ovat saaneet sijaa joulupöydässä.

Oletko itse harkinnut perinteisten joulurutiiniesi heittämistä historian romukoppaan ja uuden kokeilemista? Keräsimme yhteen suomalaisten erilaisia jouluviettotapoja ja niiden plussia ja miinuksia. Toivottavasti ne inspiroivat sinua viettämään juhlaa itsellesi sopivalla tavalla.

Joulu hotellissa – anna muiden hoitaa valmistelut

Parina viime jouluna joulun viettäminen hotellissa on nostanut rajusti suosiotaan. Moni päättää hylätä ruuhkat ja kehnot ajokelit, joulusisustuksen mukanaan tuoman stressin ja yleisen häslingin ja siirtyä viettämään joulua esimerkiksi koti- tai naapuripaikkakunnan hotelliin.

Hotellijoulun ehdoton valttikortti on sen helppous. Siivous hoidetaan ja maistuva aamupalapöytä katetaan, ja mikä tärkeintä, sen tekee joku muu. Itse voit keskittyä lepoon ja akkujen lataamiseen.

Hotellin ravintolaan tai baariin on helppo kokoontua vähän isommallakin porukalla, välillä voi poistua nauttimaan lähiympäristön annista. On makuasia, valitseeko majapaikan kaupungin keskustasta vai luonnonläheiseltä alueelta. Mutta tämä valinnanvapaus onkin yksi hotellijoulun parhaita puolia!

Miinuspuoliin voidaan tietenkin hieman hotellista riippuen laskea ympäristön tietty kliinisyys: liikematkalaisia majoittamaan tottuneet hotellit eivät välttämättä tarjoa kaikkein tunnelmallisinta joulunviettomiljöötä. Lapsille kaikki hotellit eivät niin ikään ole ehkä virikerikkaimpia ympäristöjä.

Toisaalta myös moni hotelli kiinnittää juhlaan erityistä huomiota. Joulusta on tullut hotelleille myös pieni sesonki, joten varaustilanne voi olla melko täysi kaikkein suosituimmissa paikoissa!

Joulunvietto ulkomailla – etelän lämpöön pimeyden keskellä

Varsinkin Etelä-Suomessa musta joulu on tätä nykyä miltei todennäköisempi kuin valkoisen hunnun peittämä idylllinen maisema, mistään hankiriemua aiheuttavista nietoksista puhumattakaan. Ei ole mikään ihme, että moni päättää pakata kimpsut ja kampsut ja lähteä joulumatkalle ulkomaiille vierahille kuusijuhlaa viettämään – tai sitä pakoon.

Maapallo, mielikuvitus ja lompakko (tai tarvittaessa lomaluotto) ovat rajana sopivaa matkakohdetta mietittäessä. Toiselle sopii lämmin rantaloma, jolloin esimerkiksi Kanariansaaret tai vähän pidemmälle rupeamalle sopiva Thaimaa ovat hyviä vaihtoehtoja. Toisaalta esimerkiksi Portugali, Espanja ja Italia tarjoavat kaupunkilomakohteita, joissa sekä kulttuuri että kohtuullisen mukava ilma on mahdollista yhdistää.

Haittojakin joulu ulkomailla toki pitää sisällään. Kyseessä on suosittu matkustuskausi, joten lentokentillä hässäkkä on yleensä melkoinen, eikä matkoista välttämättä selviä kovin pienillä kuluilla. Joulun ulkomaanmatkojen kanssa on syytä olla ajoissa liikkeellä. Kannattaa myös ottaa ennalta selville, miten vierailukohteet, ravintolat ja kaupat ovat avoinna juhlan aikaan matkakohteessa. Matkalaina kannattaa järjestää ajoissa mikäli oma matkabudjetti ei riitä juuri nyt kustannuksia kattamaan.

Lappiin jouluksi – rinteitä ja after skitä

Joulumatkan ei tarvitse tietenkään suuntautua tasavaltamme rajojen ulkopuolelle. Lappi vetää puoleensa matkaajia myös tähän aikaan kuin juhlapöydän konvehdit herkkusuiden näppejä.

Lapin matkalla on mahdollisuus reippaaseen ulkoilmaelämään, ja etenkin eteläisessä Suomessa asuvia talviurheilun ystäviä ilahduttaa käytännössä taattu hyvä lumitilanne. Vastapainoksi tarjolla on kehittynyt matkailupalveluiden valikoima. Monelle Lapin matkailussa tärkeää on myös sen helppous, sillä kovin suuria kulttuuri- tai kielimuureja ei ole luvassa.

Toki aina voi valita kunnon korpimökin Saariselän, Rukan ja muiden isojen lasketteluparatiisien ulkopuolelta – Lapissa rauhallliseen erakkojouluunkin on todellinen mahdollisuus.

Varmaa on toki se, että Lappi ei missään nimessä lukeudu kaikkein edullisempiin matkakohteisiin. Vertailemalla voi kuitenkin löytää melko maltillisia joululomapaketteja, ja mikäli kustannuksia on jakamassa isompi porukka, voidaan selvitä suorastaan halvalla.

Kohti pääkaupunkia – joulu Helsingissä tarjoaa tekemistä

Helsinki on jopa monelle suomalaiselle vielä varsin tuntematon matkakohde, ja valitettavan usein se vetää lyhyemmän korren kun vaikkapa keskisuomalainen perhe miettii kaupunkilomakohdetta ja vertailussa on Pariisi tai Rooma. Joulu tarjoaa kuitenkin hyvän ajankohdan ajo- tai junamatkan päässä olevaan pääkaupunkiin. Jos suuntaat Helsingin lomalle kauempaa, on samalla helppo suunnata jatkamaan lomanviettoa Tallinnaan.

Joulu Helsingissä ei merkitse tyhjiä katuja tai tekemisen puutetta: kaupunki ei sulje oviaan joulunakaan. Toisaalta taas rauhaa urbaanin sykkeen keskellä kaipaava löytää sitäkin helposti. Aleksanterinkadun joulukatu, helsingin ravintoloiden joulupöydät, lukuisat markkinat, yhteislaulutapahtumat… tekemistä riittää. Tapanina voitkin jo poiketa vaikkapa Ateneumissa tai Kansallismuseossa!

Jos kaupunkijoulusta Helsingissä pitäisi löytää jokin huono puoli, liittyisi se varmaankin säähän. Monien mielestä oikeaan joulutunnelmaan on vaikea päästä Helsingissä, jossa mustat eli lumettomat joulut ovat viime vuosina olleet pikemminkin sääntö kuin poikkeus. Onneksi paljaana kiiltävää asfalttia ja Suomenlahdelta puhaltavaa tuulta voi paeta sisätiloihin glögilasillisen äärelle!

Joulu maalla – perinteikäs ratkaisu

Vaikka joulunviettoperinteet muuttuvat ajan virran myötä, on monelle yhä edelleen joulu maalla se ainoa oikea tapa viettää juhlapyhät. Viljalyhteellä vierailevat punatulkut, pihasauna puukiukaineen, kylänraitilla vastaantulevat tutut, perinteiset laatikot, rosollit ja glögit… ei ihme, että kaupunkien ulosmenoväylät tukkiintuvat joulun alla.

Tietenkään jouluidylli maaseudun rauhassa ei läheskään aina ole sitä, mitä mielikuvat lupaavat. Loska saattaa täyttää maan, anopin stressaaminen käy omiin hermoihin ja viettopaikka alkaa käydä auttamatta liian pieneksi lastenlasten kasvaessa. Omasta rauhasta voi vain unelmoida. Ehkä seuraava joulu maalla vietetäänkin vuokramökissä oman perheen kesken?

Eroon joulustressistä

Joulunviettotapoja on lukemattomia, ja jokainen voi löytää itselleen sopivan. Helpointa voikin olla, jos hylkää perinteistä ne rasittavimmat ja säilyttää vain itselleen ja perheelleen oikeasti rakkaat tavat. Jouluun kannattaa suhtautua ihan ilman suorituskeskeisyyttä, ilman suuria ennakko-odotuksia.

Tämän juhlan tarkoitus ei ole näyttää hyvältä Instagramissa tai pitää joululahjaostosten kautta kansantalouden pyöriä pyörimässä. Tärkeintä on rentoutua itselleen tärkeiden ihmisten kanssa ja unohtaa stressaavat arjen ajatukset hetkeksi. Ehkä jouluna voi hetkeksi jopa sammuttaa puhelimen, vietti sitä sitten kotona, sukulaisten luona tai matkoilla.