Ideoita pikkujouluun – miten onnistua järjestelyissä?

2019-11-26
Zmarta ja Radio Nova yhteistyö

Pikkujoulukausi on aivan nurkan takana, mutta monessa paikassa vasta heräillään pikkujoulujuhlien järjestelyihin – kuka ottaa vetovastuun, paljonko pistetään lainarahaa kiinni ja mennäänkö kauaskin.

Firman pikkujoulut ja harrastusporukoiden juhlat ovat usein melko perinteisellä kaavalla toteutettuja ja sisällöltään ennalta-arvattavia: kauteen sopivaa ruokaa, hieman juomaa ja viihdyttävä esitys tai pari. Perinteiset juhlat ovat moniin yhteisöihin sopiva tapa lähestyä vuoden päätöstä, ja juhlan järjestelyjen kannalta tuttu sapluuna helpottaa urakkaa huomattavasti.

Mikäli kaipaat uusia ideoita pikkujouluun ja hieman tuuletusta perinteisille juhlamenoille, lukaise kootut ideamme. Näin voit onnistua juhlien järjestelyissä ja tarjota kollegoillesi tai ystävillesi (joskus nämä voivat olla sama asia!) mukavia muistoja.

Aktiiviset pikkujoulujuhlat

Hämärä valaistus, litrakaupalla huokeaa punaviiniä laatikosta ja paikallinen nouseva viihdyttäjäkyky kokeilemassa onneaan pätkivän äänentoiston kanssa? Vielä mitä, pistetään porukka liikkeelle! Pikkujoulujen ei ole missään nimessä pakko olla turvottava ravintolailta, jonka jälkeen joutuu pyyhkimään hikikarpaloita otsaltaan päivätolkulla.

Aktiiviset pikkujoulut ovat yleensä parhaimmillaan sisätiloissa, sillä marras-joulukuu voi olla ulkoaktiviteettien osalta melko arvaamatonta aikaa sääolosuhteiden vuoksi. Sopiva aktiviteetti kannattaa tietenkin valita porukan yleiskunnon mukaan. Esimerkiksi seinäkiipeily vaatii aika hyvää lihaskuntoa, sen sijaan vaikkapa paintball tai laser tag ovat hauskaa viihdettä miltei kaikille.

Monelle paikkakunnalle Suomessakin levinneet pakohuonepelit ovat niin ikään mainio sisätiloissa tapahtuva pikkujouluaktiviteetti. Ne voivat nostaa tiimihenkeä ja ottavat monipuolisesti yksilöiden erilaiset vahvuudet huomioon. Pakohuonepelit eivät myöskään vaadi osallistujilta erityistä varustautumista. Lisäksi pakohuoneet sijaitsevat yleensä lähellä ravintolatarjontaa ja joissakin pakohuoneissa on jopa tilat ruokailulle ja catering-kumppani. Mikäli mietit viimehetken rahoitusta pikkujoulun järjestämiseen nopea lainan tai pienlainan ottaminen voi tulla tarpeeseen.

Varatako esiintyjä?

Jos työpaikan yleinen ilmapiiri vaikuttaa edellyttävän hieman perinteisempää juhlimista, on ravintolailta ilman esiintyjää varmasti kaikkia jossakin määrin tyydyttävä valinta. Ilman esiintyjää vietettävät pikkujoulut voivat kuitenkin jäädä nopeasti unholaan, ja esiintyjän valitseminen on taas mutkikas prosessi – jota määrittää usein myös raha.

Bilebändi pikkujouluissa on perusvarma valinta. Yleensä näillä pumpuilla on monipuolinen biisivalikoima ja kokemusta monenlaisten yleisöjen viihdyttämisestä. Ei ehkä omaperäisin ohjelmavalinta, mutta ei toisaalta myöskään aiheuta kenessäkään yleensä suuria pettymyksiä.

Stand-up-koomikoista on 2010-luvulla tullut pikkujoulujen vakiokalustoa. Eri profiileilla esiintyviä koomikoita alkaa olla jo runsaasti, mutta todellisten huipputekijöiden kärki Suomessa on vielä melko kapea – pienellä rahalla ei tasosta ole takuuta.

Vaikka koomikoille voi aina esittää suurpiirteisiä toiveita materiaalin suhteen, ei mikromanagerointiin esitettävän materiaalin suhteen ole syytä ryhtyä. Älä tarjoa omia vitsejäsi esitettäväksi!

Teatteri ja konsertit

Oman ohjelmajärjestelyn sijaan on usein helpompi kävellä ”valmiiseen pöytään” eli mennä juhlaporukalla nauttimaan esimerkiksi teatteriesityksestä tai konsertista. Kuten aina pikkujouluaikaan, suosituimmat esitykset varataan nopeasti loppuun.

Teatterien suhteen kannattaa tutkailla, onko kaupungissa hieman pienempiä teattereita – vähän pienemmissäkin kaupungeissa on nimittäin usein muitakin kuin vain se perinteinen kaupunginteatteri.

Voit esittää juhlin osallistuville ihmisille jo ennakkoon muutaman erilaisen vaihtoehdon pienimuotoisen kyselyn muodossa ja selvittää näin, millainen esitys heitä eniten kiinnostaisi. Suosituimmasta ehdotuksesta vähemmän innostuvatkin saadaan näin helpommin mukaan.

Omat mielenkiinnon kohteet voi toki ottaa huomioon viihdettä miettiessä ja hyödyntää verkostojaan. On silti turha tuputtaa juhlaan osallistuvalle väelle vaikkapa jääkiekko-otteluun lähtemistä, mikäli lätkä kiinnostaa porukasta vain muutamaa.

Mieti jatkopaikkaa

Pikkujoulujen virallisen suunnitellun ohjelman jälkeen osa porukasta tahtoo kotiin, mutta osalla vielä menojalka vipattaa. Onkin hyvä, jos juhlien suunnittelijana sinulla on jo ennalta jonkinlainen ajatus sopivan matkan päässä sijaitsevasta loppuillan istujaisten paikasta, johon voisi suunnata juhlien jälkeen.

Pikkujoulukautena jatkopaikoiksi sopivat yökerhot ja baarit tuppaavat olemaan varsin suosittuja, joten kannattaa tiedustella jatkopaikasta, onnistuisiko jopa parin pöydän varaaminen.

Voit myös tunnustella etukäteen, mikä on porukan yleinen ilmapiiri jatkohalukkuuden suhteen. Jos et ole aiemmin ollut saman väen kanssa juhlimassa, kysele muilta, mikä on ollut aiempien vuosien käytäntö ja jatkojen osallistujamäärä.

Kaikkia on mahdoton miellyttää

Pikkujoulujen järjestäminen, kuten kaikki muukin tapahtumajärjestely, on aina jossakin määrin kiittämätöntä hommaa. Sina nimittäin löytyy joku, joka ei pidä illan ohjelmasta. Kun kritiikki kantautuu korviisi, älä pahastu. Jos pieni osuus juhlien osallistujista ei esimerkiksi ole pitänyt esiintyjästä tai esityksestä, ei se ole sinun vikasi.

Jos taas enemmistön mielestä ohjelma- tai vaikkapa ravintolavalinta on mennyt vikaan, ota opiksi – jos olet mukana järjestelyissä ensi vuonna, voit valita toisin. Todennäköisesti olet ollut järjestämässä yhteisiä juhlia hyvää hyvyyttäsi vapaaehtoispohjalta.

Et ole juhlien järjestämisen ammattilainen, joten älä välitä, jos kaikki ei mene täydellisesti. Ja muista, kaikkia ei voi koskaan miellyttää!