Opiskelija, edullinen asuminen pitemmän päälle helpommin? Lue 10 vinkkiä

2019-11-26
Zmarta ja Radio Nova yhteistyö

Asuminen vie opiskelijan budjetista tavallisesti leijonanosan – joillakin jopa kaksi kolmasosaa kuukausibudjetista. Siksi monet opiskelijat ovat valmiita kääntämään jokaisen kiven ja kannon saavuttaakseen säästöjä asumiskuluista. Oletpa sitten hankkimassa ensimmäistä omaa kämppää tai etsimässä säästöjä nykyisiin asumiskuluihisi, käy läpi kymmenen vinkkiämme, jotka me Zmartalla olemme luoneet juuri sinua varten!

1. Opiskelupaikkakunnan valinta

Opiskelupaikkakunta vaikuttaa suuresti asumisen hintatasoon. Monissa maakuntakeskuksissa ja pienemmissä kaupungeissa voi päästä huomattavasti mukavampaan asumiseen kiinni pk-seutua pienemmillä hinnoilla. Mikäli alallesi voi opiskella isojen kasvukeskusten ulkopuolella, pidä vaihtoehtosi avoinna.

2. Vaihtoehtoja keskusta-asumiselle

Moni nuori hakee asuntoa juuri kaupunkien keskustoista. Mikäli joukkoliikenneyhteydet tai pyöräilyreitit mahdollistavat sulavan liikkumisen oppilaitokseen, kannattaa kuitenkin pitää ehdottomasti myös hieman kauempana sijaitsevat asuinalueet mukana asuntoa etsittäessä – keskusta-asumisen hohto ja houkutus tapaa karista usein jo ensimmäisen opiskeluvuoden aikana.

Mikäli opintosi ovat Helsingissä, kannattaa harkita myös Helsingin ja sen naapurikuntien ulkopuolella asumista. Esimerkiksi Järvenpään ja Keravan suunnasta raideyhteydet tarjoavat hyvän ja suhteellisen nopean vaihtoehdon etenkin lähellä päärataa sijaitseviin opinahjoihin.

3. Vielä tovi vanhempien luona?

Jos olet jäämässä opiskelemaan kotipaikkakunnallesi ja asut vielä vanhempiesi luona, ajatus vanhempien luona asumisesta vielä pidempään ei välttämättä tunnu houkuttelevalta. Kansainvälisessä vertailussa pohjoismainen tapa muuttaa hyvin varhain omilleen ensiasuntoon on kuitenkin melkoinen poikkeus – useissa maissa opiskeluaika vietetään jopa kokonaisuudessaan vanhempien luona asuen.

Ilmainen ei tämäkään asumismuoto välttämättä ole, mutta maksupolitiikan neuvottelet sinä vanhempiesi kanssa.

4. Kimppakämpät ja solut

Opiskelijat tahtovat entistä enemmän yksiöihin heti ensimmäisenä opiskeluvuotenaan ja soluasuntojen kysyntä onkin viime vuosina romahtanut. Tämän johdosta esimerkiksi Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö eli Hoas on jopa purkanut soluasuntoja käsittäviä talojaan.

Solut ja kimppakämpät ovat kuitenkin mainio tapa paitsi pitää asumiskulut alhaalla, myös tutustua kanssaopiskelijoihin. Monille kämppiksistä on tullut ystäviä, joihin ollaan yhteydessä vielä pitkään valmistumisen jälkeenkin. Kauhutarinoita oudoista kämppiksistä liikkuu, mutta tosiasiassa valtaosa kimppakämppäkokemuksista on positiivisia.

5. Osakuntien asunnot

Etenkin Helsingissä osakuntatoiminta on edelleen voimissaan, ja useat osakunnat omistavat myös huoneistoja tai jopa kokonaisia asuntoloita, vaikka asiaa ei aina kovasti mainostetakaan. Maakunnittain jakautuneet osakunnat ovat erittäin hyvä vaihtoehto asua suhteellisen huokeasti ja pysyä yhteyksissä omaan kotiseutuun.

6. Lehti-ilmoittelu ei ole kuollut

Oma aktiivisuus asunnon etsinnässä voi palkita edullisen vuokrasopimuksen myötä – ”halutaan vuokrata” -ilmoitukset voivat poikia todellisia löytöjä alle markkinahintojen. Sähköisten ilmoituskanavien ohella kannattaa käyttää myös lehti-ilmoituksia, sillä varsinkin vanhemmat sukupolvet seuraavat paikallislehtien ilmoituspalstoja edelleen hanakasti.

7. Sähkösopimuksen kilpailutus

Asumisen kustannukset eivät muodostu yksin vuokrasta. Vaikka Suomessa nautitaankin Euroopan unionin edullisimmasta sähköstä ja opiskelijoiden sähkönkulutus harvoin on suurta, voi sähkölaskusta silti olla mahdollista saavuttaa isokin säästö kilpailuttamalla sähkösopimus. Kilpailutuksessa kannattaa myös huomioida se, tarjoaako sähköyhtiö mahdollisesti opiskelija-alennuksia.

8. ASP-tilin avaaminen

Vaikka opiskeluaika useimmiten asutaankin vuokralla, saattaa omistusasunnon hankinta tulla kuitenkin yllättävän piankin kyseeseen vähintään harkinnan tasolla. Tällöin on iloa aikaisin avatusta ASP-tilistä. Moni pitää ensiasunnon ostoon tarkoitettua ASP-tiliä yhtenä parhaista nuorille tarjolla olevista sijoitustavoista.

9. Alivuokraaminen

Mikäli löydät hyvän ja edullisen vuokrakohteen opiskeluajaksesi ja kesätyöt toisella paikkakunnalla tai vaihto-opiskelu vetävät puoleensa, ei vuokrasopimuksen irtisanomisen tarvitse olla välttämättömyys. Voit nimittäin tarjota asuntoasi alivuokralle lyhyeksikin ajaksi. Muista kuitenkin, että vastuu asunnosta säilyy edelleen sinulla. Alivuokralaisen luotettavuus on hyvä varmistaa selvittämällä luottotiedot sekä tapaamalla tämä henkilökohtaisesti.

10. Opiskelu ulkomailla

Ei ole mikään salaisuus, että asumisen ja elämisen kulut Suomessa ovat melko korkealla. Pelkistä säästösyistä ei tutkinnon suorittaminen ulkomailla ehkä ole mielekästä, mutta monissa maissa voit asua huomattavasti Suomea edullisemmin. Lisäksi Kela myöntää opintotukea ja opintolainaa myös tutkintonsa kokonaan ulkomailla suorittaville, tosin joissakin maissa asumislisän määrä voi olla tavallista pienempi.