Älypuhelin on useimmille meistä korvaamaton – joillekin jopa riippuvuutta aiheuttava – apuväline arjen askareissa. Se viihdyttää ja toisinaan kiihdyttää, mutta kulkee aina mukana. Siksi onkin kätevää, että puhelin voi toimia myös maksuvälineenä käteisen ja korttien sijasta. Joko sinä hyödynnät puhelimesi maksuominaisuuksia? Jos tahdot tietää näistä ominaisuuksista enemmän, jatka lukemista.
NFC eli Near Field Communication on tiedonsiirron tapa, jota voidaan käyttää esimerkiksi uusimpien älypuhelinten ja muiden elektronisten laitteiden väliseen viestintään.
Mobiilimaksamisesta puhuttaessa: NFC:tä tukevan puhelimen siru kommunikoi toisen sirun kanssa, joka sijaitsee tässä tapauksessa kaupan maksupäätteessä. Tätä samaa tekniikkaa käytetään myös viime vuosina tutuiksi tulleissa maksukorttien etämaksutoiminnoissa.
Voidaksesi käyttää puhelimen lähimaksua, tarvitset ensinnäkin puhelimen ja tietenkin hyvän kännykkäliittymän, joka tukee NFC-tekniikkaa. Sen lisäksi tarvitset tätä tekniikkaa hyödyntävän maksusovelluksen (esimerkiksi Pivo) – sekä tietenkin kauppiaan, joka voi vastaanottaa NFC:llä tehtyjä maksuja. Suomessa Lidl, S-ryhmät ja K-ryhmät tukevat tekniikkaa laajalti.
Ensimmäiset NFC:tä tukevat älypuhelimet ilmestyivät markkinoille jo vuonna 2006 (Nokia 6131), mutta laajemmalti tekniikka alkoi levitä puhelimiin vasta 2010-luvun puolivälissä. Nykyisin se on jo hyvin tavallinen ominaisuus, mutta ei missään nimessä vieläkään kuulu kaikkien älypuhelinten ”vakiovarusteluun” – esimerkiksi Motorolan Moto G7 ei tue tekniikkaa. Varmista siis, löytyykö NFC omasta puhelimestasi.
Lähimaksut eivät suinkaan ole ainoa tapa, jolla älypuhelinta voi käyttää maksamiseen. Erilaisten maksusovellusten kirjo on suuri, eikä yksittäisen kulutusluottojen kanssa ole aina helppo pysyä kärryillä niiden käyttömahdollisuuksista ja toiminnoista.
MobilePay – Suomessa voimakkaan suosion ansainnut sovellus, jolla voi lähettää ja vastaanottaa rahaa nopeasti. Sillä voi maksaa myös verkko- ja kassaostokset ja se on laajalti tuettu.
Pivo – Maksusovellus, joka tukee myös NFC:tä. Sovelluksessa on myös laajat oman talouden seurantatyökalut. Siinä on integroitu opiskelijakortti.
Google Pay – Vuoden 2018 lopulla Suomessa julkaistulla Google Paylla voi siihen luotto- tai maksukortin liitettyään maksaa kaikissa lähimaksutoimintoa tukevissa kaupoissa, mutta ilman NFC:tä tukevaa puhelinta sen käyttö rajoittuu lähinnä verkko-ostoksiin.
Apple Pay – Applen omille laitteilleen kehittämä maksusovellus, joka muistuttaa pitkälti Google Payta toimintatavoiltaan.
Vaikka MobilePayn ja Pivon taustalla ovatkin tietyt pankit eli tässä tapauksessa OP ja Danske Bank, ovat sovellukset saatavilla kaikkien pankkien asiakkaille. Lisäksi kannattaa tietenkin muistaa pankkien omat mobiilisovellukset, jotka on suunniteltu päivittäisten raha-asioiden hoitamiseen – esimerkiksi laskujen maksaminen on varsin kätevää matkapuhelimen kameran hoitaessa viivakoodin skannaamisen.
Sinällään matkapuhelimella ostosten maksaminen ei ole uusi juttu. Jo 90-luvulla, ennen nykyisiä huippunopeita älypuhelimia, tekstiviestin avulla maksaminen oli melko laajalle levinnyt mahdollisuus esimerkiksi pikaruokaloissa ja erilaisissa automaateissa. Samalla periaatteella toimivat myös puhelinsoiton avulla tehdyt maksut.
Nykyisin tällainen mobiilimaksamisen muoto, jossa ostettavien tuotteiden hinta lisätään yksinkertaisesti puhelinlaskuun, alkaa olla jo harvinainen. Esimerkiksi juoma- ja välipala-automaattien maksulliset numerot on korvattu monissa paikoissa MobilePayn QR-koodeilla. Avaat sovelluksen, skannaat automaatissa olevan koodin puhelimella ja pyyhkäiset oikealle ja kas, virvoitusjuomapullo sujahtaa automaatista käteesi!
Lopuksi muistutus: Zmartan verkkosivusto on kaikkine toimintoineen täysin mobiilioptimoitu eli se toimii mainiosti niin älypuhelimilla kuin tablet-tietokoneillakin. Lainaa verkkopankkitunnuksilla onnistuu siis myös mobiiliselaimella paremmin kuin hyvin.