Influenssarokotteet – hinta, uusiminen ja muut kysymykset

2019-11-26
Zmarta ja Radio Nova yhteistyö

Influenssarokotteista liikkuu joka vuosi kysymyksiä, jotka tapaavat pysyä samoina. Rokotteiden hinta, se kuka saa rokotteen ilmaiseksi, suositeltava rokotusajankohta, sen hyödyllisyys… kokosimme nämä ja muut yleisimmät kysymykset sekä niiden vastaukset yhteen.

Kuka saa rokotteen ilman maksua?

Maksuttoman influenssarokotuksen piiriin kuuluvat ne ihmisryhmät, joiden on arvioitu olevan erityisen uhan alla influenssasta johtuen tai joille rokotuksesta arvioidaan olevan erityistä hyötyä.

Maksuttoman rokotuksen piiriin kuuluvat sote-alan henkilöstö, raskaana olevat naiset, 65 vuotta täyttäneet, 6 kk – 6-vuotiaat lapset, riskiryhmiin sairauden tai hoidon takia kuuluvat, vakavalle influenssalle alttiiden henkilöiden läheiset sekä asepalveluksen suorittamisen aloittavat henkilöt.

Mikä on influessarokotteen hinta?

Mikäli henkilö ei kuulu maksuttoman rokotusohjelman piiriin, on hänen arvioitava oma tarpeensa rokotuksen ottamiselle. Tällöin hän hoitaa myös rokotteen ottamisesta aiheutuvat kustannukset itse. Hinta on siis todella maltillinen, joten nopea laina ei tule tarpeeseen.

Influenssarokotteeen hinnassa on pientä vaihtelua. Esimerkiksi kaudella 2019-2020 Terveystalo veloittaa rokotteesta palvelumaksuineen ja rokotuspalkkioineen 38,50 euroa. Mehiläisellä rokotuksen hinta kuluineen on 41,78 euroa. Nämä hinnat edustavat yleistä hintatasoa varsin hyvin. Rokotteen voi myös ostaa apteekista ja käydä ottamassa omalla terveysasemallaan – itse rokotteen hinta on 10–18 euron luokkaa.

Markkinoilla on myös nenäsumutteena annettava Fluenz Tetra -influenssarokote, joka tosin on huomattavasti kalliimpi. Terveystalossa Fluenz Tetran kokonaishinnaksi tulee 68 euroa.

Koska influenssarokotus kannattaa ottaa?

Rokotteen ottamista suositellaan ennen influenssakauden alkamista eli marras- ja joulukuun vaihteen tienoilla. Rokotteen voi hyvin ottaa myös vielä kauden jo alettuakin. Tällöin tulee kuitenkin ottaa huomioon, että rokote antaa suojan vasta noin kaksi viikkoa ottamisensa jälkeen.

Kuka ei voi ottaa influenssarokotetta?

Tavallisesti olkavarteen pistoksena annettava influenssarokote on hyvin siedetty. Allergiset reaktiot ovat harvinaisia. Rokotetta ei pidä antaa, mikäli aiemmin influenssarokotteen antamisen jälkeen on todettu anafylaktinen reaktio eli äkillinen yliherkkyysreaktio, johon ei ole todettu muuta syytä. Myöskään kuumetaudin aikana rokotusta ei pidä antaa. Kananmuna-allergiasta kärsivien kohdalla tulee käyttää yksilöllistä harkintaa.

Kuinka pitkään rokote suojaa influenssalta?

Influenssarokotteen teho vaihtelee kausittain, mutta kestää tavallisesti noin vuoden verran. Viime kaudella otettu rokote ei siis välttämättä tarjoa suojaa enää seuraavalla kaudella, ja sen suojateho on varmuudella alentunut. Erityisesti rokotteen teho alenee ajan myötä iäkkäillä ihmisillä.

Kuinka tehokkaasti rokote suojaa influenssalta?

Influenssarokotteiden tehosta on käytä paljon keskustelua ja tehty myös runsaasti tutkimusta. Terveillä aikuisilla rokotteen arvioidaan torjuvan noin 70–90 % tautitapauksista, lapsilla 50–80 %, ikäihmisillä 50 %. On kuitenkin huomioitava, että rokotteiden suojateho vaihtelee kausittain. Samaten yksilöllisillä tekijöillä on vaikutusta.