Bonus sähkö – mitä bonuksia voit kerätä sähkömaksuista?

2021-01-22
Zmarta sähkö

Bonukset ja pistekertymät, etuohjelmat ja kanta-asiakkuudet, niitähän riittää. Toisinaan kyse ei ole kuin yrityksen vaivoin verhoillusta tavasta pitää markkinointikanava auki asiakkaan suuntaan, mutta moni bonusohjelma on oikeasti rahanarvoinen.

Aina ei kuitenkaan kuluttajalle juolahda mieleen mistä kaikesta sähkö bonuksia voi kerätä – sähkömaksut ovat tästä malliesimerkki.

S-bonus sähkö - vihreän kortin etuja

Suomalaisten lompakoissa valta on pitkään ollut kahden bonuskortin, S-ryhmän S-Etukortin ja K-ryhmän Plussa-kortin. Ensin mainitun asiakasomistajia on peräti huimat 2,4 miljoonaa, Plussa-etuohjelman kortteja löytyy 2,3 miljoonasta taloudesta yli 3,6 miljoonaa korttia.

Näiden kahden tutun bonusjärjestelmän rinnastaminen sinällään on hieman epäreiluakin, sillä S-ryhmän bonusetuja nauttiakseen on liityttävä osuuskaupan asiakasomistajaksi, K-ryhmän Plussassa on kyse perinteisemmästä etuohjelmasta.

Bonusta sähkö onnistuu, kunhan on tarkkana – bonusta halajavalle S-ryhmän asiakasomistajuus on palkitseva mahdollisuus, sillä useat sähköä myyvät yhtiöt tarjoavat mahdollista kerryttää S-bonusta. Näihin yhtiöihin kuuluvat muun muassa Tampereen sähkölaitos, Loiste, Lumme Energia ja Imatran seudun sähkö. Bonusta kertyy siis sähkölaskusta aivan samaan tapaan kuin mistä tahansa muusta bonuskelpoisista ostoista.

Huomattavaa on, että asiakasomistajuuskaan ei enää tuo entisenlaisia säästömahdollisuuksia sähkölaskusta. Tämä johtuu siitä, että moni sähköyhtiö nimittäin luopunut S-bonusjärjestelmästä. Tähän puolestaan ovat johtaneet järjestelmän kustannukset sähköyhtiöille.

K-plussa sähkö

K-Plussa-ohjelmasta voi saada monia rahanarvoisia etuja, mutta se ei ole tällä hetkellä sähköasiakkuuden kannalta merkittävä. Taannoin K-ryhmän Plussa-pisteitä saattoi kerryttää Helsingin energian eli Helenin sähkösopimuksista. Tämä mahdollisuus päättyi kuitenkin jo vuoden 2015 lopussa.

Sähköyhtiöiden omat asiakasedut

Vaikka sähköyhtiösi ei olisikaan mukana bonuskorttijärjestelmässä, voi yhtiön asiakkuuden mukana seurata muita rahanarvoisia etuja. Usein kyse on alennuksista yhteistyökumppaneiden palveluihin ja tuotteisiin.

Esimerkiksi Väre sähkösopimus tarjoaa vakuutusetuja, kuten omavastuuosuuden poistoa kotivakuutuksesta. Edun saa solmimalla kahden vuoden määräaikaisen sähkösopimuksen. Vattenfallilla edut vaihtuvat tiheään, kirjoitushetkellä on tarjolla esimerkiksi 200 euron alennus Blok-kiinteistönvälitysyhtiön välityspalkkiosta.

Suomalaisten sähköyhtiöiden vertailussa, sähkön kilpailutuksessa ja valinnassa asiakaseduille ei ehkä kannata antaa kovin suurta painoarvoa, mutta oman yhtiönsä mahdolliset edut kannattaa ehdottomasti tarkistaa. Yhtiöiden asiakaslehdistä lähtee enää harvoin printtiversiota jokaisen asiakkaan kotiin, joten nämä edut voivat helposti mennä ohi.

Silmällä kannattaa pitää myös erilaisten yhdistysten ja järjestöjen jäsenetuja – nämäkin saattavat tarjota alennusta sähkölaskuista. Esimerkiksi Enefit tarjoaa Omakotiliiton jäsenille etuhintaisia sähkösopimuksia.