• Ilmainen
  • Et sitoudu mihinkään
  • Tietojen täyttäminen vie pari minuuttia
Soita meille (09) 4241 4444
  • Laina  
    Laina Pikalaina Yhdistä lainat Pienlaina Vakuudeton laina Mökkilaina Remonttilaina Luottokortti Luotto Lainahakemus Lainaa netistä
    Edullinen laina Lainan marginaali Apua velkoihin Laina ja luottotiedot
  • Sähkö  
    Vertaa sähkösopimus Yösähkö
    Bonus sähkö Sähkösopimus ilman perusmaksua Reaaliaikainen sähkön seuranta Sähköyhtiöt
  • Yritysrahoitus  
    Yritysrahoitus Yrityslaina Yritysluotto Kiinteistövakuudellinen laina Yritysluottokortti
  • Autolaina  
    Autolaina Moottoripyörälaina Venelaina Lue, miten haet autolainaa
    Käytetyn auton osto Auton ostaminen ulkomailta
  • Vakuutus  
    Vakuutus Tuloturva
  • Neuvot ja vinkit  
    Neuvot ja vinkit Säästövinkit Sähkön säästäminen
    Lainan takaus Työttömyyskassa vertailu Miten tienata osakkeilla
  • Omatili

Zmarta Spring 22 - Mobile

Sähkön kilpailutus - vertaa sähkösopimuksia ja hintoja

Varmistathan, että sinulla ei ole sitovaa määräaikaista sopimusta jos haluat kilpailuttaa sähkösi.

Postinumero on virheellinen, tarkistaisitko antamasi postinumeron
?
  • Vertailu ei sido sinua mihinkään
  • Ilmaiseksi
  • Etusivulle
  • / Sähkösopimus
Vattenfall Oy - logo
Väre Oy - logo
Lumme Energia
Kymenlaakson Sähkö Oy - logo
Imatran Seudun Sähkö Oy - logo
GNP-energy-logo
Ilmatar
Tampereen sähkölaitos
KSS Energia logo
4,6/5, perustuu 804 arvosteluun
Jp sanoo:

Nopea prosessi.

Lue lisää arvosteluja
Vinkkejä pienempää sähkölaskua varten
  • Vertaile kotimaisten sähköyhtiöiden sähkösopimuksia.

  • Löydä tarpeitasi parhaiten vastaava sähkösopimus - edullinen, ympäristöystävällinen, määräaikainen tai kiinteähintainen sopimus.

  • Säästä jopa satoja euroja vuodessa!

Vaihda sähkösopimus edullisemmaksi!

Zmarta vertailee luotettavat sähköyhtiöt puolestasi maksutta. Sähkösopimuksen vaihtaminen onnistuu kätevästi vain muutamassa minuutissa - helposti ja vaivattomasti! Vertailu on maksutonta, eikä se sido tai velvoita sinua mihinkään.

Vertaile ja valitse sopivin

Sähkösopimusten vertailu voi tuntua monimutkaiselta, mutta se on itse asiassa hyvin helppoa ja yksinkertaista. Vertailun avulla voit löytää itsellesi edullisimman vaihtoehdon riippumatta siitä, asutko asunto-osakeyhtiössä vai omakotitalossa. Sähkösopimusten vertailuun tarvitset vain pari minuuttia ja viimeisimmän sähkölaskusi.

Me Zmartalla autamme sinua mielellämme, jotta sähkösopimusten kilpailutus käy mahdollisimman sulavasti!

Sähkösopimusten vertailu kannattaa – säästä jopa satoja euroja vuodessa!

Sähkösopimuksen kilpailutus voi olla taloudellisesti olla erittäin kannattavaa. Vaihtamalla sähkösopimusta voit parhaimmillaan säästää jopa satoja euroja vuodessa.

Zmartan sähkönvertailupalvelu auttaa löytämään sinulle sopivimman vaihtoehdon lukuisten luotettavien yhteistyökumppanien joukosta. Vertaile sähkösopimuksia maksutta ja anna Zmartan auttaa!

Näin kilpailutat sähkösopimuksesi

Ennen kuin aloitat sähkövertailun, tarkista, onko sähkösopimuksesi määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva. Mikäli voit vaihtaa sopimustasi, voit hyvillä mielin vaihtaa myös sähkön myyjää.

Ota käyttöön Zmartan maksuton sähkövertailu ja täytä siihen tietosi. Paikannamme postinumeron avulla sijaintisi, etsimme algoritmin perusteella alueellesi sähköä toimittavia yhtiöitä ja kerromme niiden toimittaman sähkön kilowattitunti- ja kokonaishinnan.

Mikäli sähköyhtiöillä on kampanjoita, kuten kuukausimaksuton sähkösopimus, näet sen erillisessä tarjousosiossa.

Valitse sopivin vaihtoehto, allekirjoita sopimus ja nauti pienestä sähkölaskusta!

Kun olet tutustunut saamiisi sähkösopimustarjouksiin, valitse niistä sopivin ja allekirjoita sähkösopimus verkossa. Tämän jälkeen sähköyhtiö peruuttaa vanhan sopimuksen puolestasi ja pääset nauttimaan uudesta ja edullisesta liittymästäsi.

Kiinteähintainen sopimus – sinulle, joka haluat olla huoleton

Kiinteähintainen sähkösopimus voi maksaa kuukaudessa enemmän kuin markkinahintainen, mutta sen turvin voit välttyä äkillisiltä hinnannousuilta.
Kiinteään kuukausimaksuun perustuva hinnoittelu voi olla hyvä vaihtoehto etenkin suurissa omakotitaloissa asuville, joille sähkön verotuksen muutokset tuntuvat herkemmin kukkarossa.

Omakotitaloon tehtävää sähkösopimusta kannattaakin pohtia huolella. Säästöä voi kertyä merkittävästi erityisesti talviaikaan, jolloin asunnon lämmitykseen voi upota pitkä penni.

Markkinahintainen sopimus – kun haluat optimoida taloutesi

Mikäli muutat kerrostaloasuntoon tai rivitaloon, markkinahintaisten sähkösopimusten vertailu on fiksumpi vaihtoehto. Vaikka sähkön hinta nousisi rajusti lyhyellä aikavälillä, laskussa näkyvä muutos on pitkällä aikavälillä varsin pieni.

Mieti myös, haluatko toistaiseksi voimassa olevan vai määräaikaisen sopimuksen. Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus voi olla hieman kalliimpi, mutta toisaalta voit irtisanoa sen helposti kahden viikon varoitusajalla. Määräaikainen sopimus on yleensä hieman edullisempi, mutta se on nimensä mukaisesti voimassa sopimukseen kirjatun ajan.

Tarkkaile sähkön kulutusta

Riippumatta siitä, valitsetko kiinteän vai markkinahintaisen hinnoittelun, sähköön kuluvaa rahasummaa kannattaa seurata reaaliaikaisella sähkönseurannalla.

Omien kulutustottumuksien muutos voi pienentää sähkölaskua. Myös sähkön kilpailutus voi osoittautua yllättävän tuottoisaksi.

Lähestyykö muutto? Muista kilpailuttaa ja tehdä uusi sähkösopimus

__Oletko muuttamassa uuteen asuntoon? Onneksi olkoon! Jotta muuttoa ei tarvitse tehdä pimeässä, tee sähkösopimus hyvissä ajoin.

  • Muuton yhteydessä on hyvä tietää, että uusi sähkösopimuksesi muodostuu sähkön siirtomaksusta ja itse sähköstä.

  • Sähköverkkoyhtiö vastaa sähkön toimittamisesta sekä sähköverkon
    ylläpitämisestä. Et voi itse valita palveluntarjoajaa, sillä paikallinen sähköverkkoyhtiö vastaa aina alueesi sähkön toimituksesta. Sähkönsiirron hintavertailu ei ole mahdollista, sillä paikallisyhtiö on monopoliasemassa.

  • Toisin kuin sähkönsiirto, sähkösopimus on sen sijaan vapaasti kilpailutettavissa. Voit tehdä sopimuksen minkä tahansa sähköyhtiön kanssa, asuinpaikastastasi riippumatta.

  • Zmarta auttaa sinua löytämään sopivimman sähköyhtiön ja -sopimuksen omien yhteistyökumppaniensa joukosta. Vertaile sähkösopimuksia maksutta ja valitse edullisin!

Mitä tapahtuu, jos et tee sähkösopimusta?

Vastaus on yksinkertainen – jäät ilman sähköä. Sähköjen kytkemiseen voi mennä sähköverkkoyhtiöstä riippuen muutama päivä, joten pahimmassa tapauksessa esimerkiksi jääkaapit ja pakastimet sulavat. Sähkösopimus on hyvä tehdä ajoissa, jotta et ole uudessa asunnossasi ilman sähköjä.

Kuinka nopeasti uusi sähkösopimus tulee voimaan?

Parhaassa tapauksessa voit saada uuden sähkösopimuksen voimaan jo samana tai seuraavana päivänä. Muistathan, että monissa yhtiöissä voit ajastaa sopimuksen alkamispäivän etukäteen, joten käytännössä et voi olla liian aikaisin liikenteessä.

  • Miten sähkön kilpailutus toimii?

    Sähkön kilpailutus voi olla hyvin kannattavaa. Suomessa on valtava määrä sähköyhtiöitä ja kilpailu on kovaa. Maksuttoman kilpailutuksen avulla saat tarpeisiisi parhaiten sopivan sähkösopimuksen. Vertailu kannattaa, sillä muutaman minuutin työllä voit säästää selvää rahaa!

  • Mitä tapahtuu, jos et tee sähkösopimusta?

    Vastaus on yksinkertainen – jäät ilman sähköjä. Sähköjen kytkemiseen voi mennä sähköverkkoyhtiöstä riippuen muutama päivä, joten pahimmassa tapauksessa esimerkiksi jääkaapin ja pakastimen sisältö ehtii sulaa. Sähkösopimus on hyvä tehdä ajoissa, jotta uudessa asunnossasi on muuttopäivänä sähköt.

  • <p>Kuinka nopeasti uusi sähkösopimus tulee voimaan?</p>

    Parhaassa tapauksessa voit saada uuden sopimuksen hyvinkin nopeasti. Muistathan, että monissa yhtiöissä voit ajastaa sopimuksen alkamispäivämäärän esimerkiksi muuttopäivälle, joten käytännössä et voi olla liian aikaisin liikenteessä.

Pikavinkit pähkinänkuoressa

EL Dammsuga

Pidä kotisi siistinä ja säästä selvää rahaa

Imuroi jääkaapin ja pakastimen takaa – tällä tavalla on mahdollista säästää sähköä.
EL Hemlig

Kiinnitä ilmankiertoon huomiota

Tarkasta, että ilma pääsee liikkumaan vapaasti asunnossa. Vältä kalusteiden asettamista patterien eteen.
EL Vadra

Tuuleta tehokkaasti

Tuuleta tehokkaasti luomalla taloon läpiveto. Sulje kaikki ikkunat heti viiden minuutin jälkeen.
Varmista selustasi sähkökatkon varalta

Sähkön hinta – näin se muodostuu

Sähkön hinta on suosittu puheenaihe eikä mikään ihme, koska sillä on suuri merkitys jokapäiväisiin kuluihimme. Monien mielestä sähkölaskun suuruus ja sen määrittäminen tuntuu haastavalta, mutta todellisuudessa se on yhtä helppoa kuin heinänteko. Anna Zmartan auttaa ja katsotaan, miten voimme yhdessä pienentää sähkölaskuasi!

Keskeinen sähkölaskun termistö

Kwh hinta toimii sähkön hinnan pohjamääritteenä ja se kertoo, miten paljon yhden sähköyksikön kulutus oikein maksaa. Sähkölaitteen kulutus mitataan kilowattitunteina, minkä johdosta pystyt myös itse halutessasi seuraamaan kulutusta yksityiskohtaisesti. Saat nimittäin tiedon kulutuksesta laitteen oston yhteydessä, minkä johdosta voit pitää sähkökuluja silmällä.

Sähkön hinta muodostuu useasta eri osa-alueesta. Sinun täytyy erikseen maksaa sähkönsiirrosta, joka kattaa kirjaimellisesti käyttämäsi sähkön siirtämisen itse sähkön tuottajalta aina sinulle asti. Käytännössä tämä tarkoittaa, että sähkönsiirtoyhtiö toimii sinun ja valitsemasi sähköyhtiön välikätenä. Sama toimintatapa pätee myös kaasussa eli siinä on myös siirtoverkkoyhtiö, joka toimittaa kaasua aina siirtoputkia pitkin loppukäyttäjälle.

Sähkönsiirron perusmaksu sisältyy lähes poikkeuksetta sopimukseen siirtoyhtiöstä riippumatta. Tämä on kiinteä kuukausikulu, joka laskutetaan liittymän ylläpidosta. Sen suuruus ei ole yhteydessä käytettyyn sähkön määrään, vaan sen tarkoituksena on veloittaa korvausta itse sähköliittymän ylläpidosta. Tämän lisäksi käyttäjää veloitetaan erikseen kulutetusta sähköstä.

Kwh hinta siirtomaksuineen muodostuu siis sähkönsiirrosta sekä itse käytetystä sähköstä. Sähköverkkoyhtiöt omaavat alueillaan monopoliaseman eli niillä on yksinoikeus toimia sähkön toimittajana paikallisella alueella. Tämän johdosta sähkönsiirto hintavertailu ei ole mahdollinen.

Kilowattitunnin hinta saattaa vaihdella merkittävästi eri yhtiöiden välillä, minkä takia sinun kannattaa ehdottomasti vertailla sähköyksikön hintoja. Yhden sähköyksikön hinta saattaa tuntua pieneltä, mutta vuositason kulutusta tarkastellessa muodostuu isoja hintaeroja.

Mistä voi tarkistaa oman kwh-hinnan?

Erot näkyvät erityisesti asumismuotojen välillä. Yksiön sähkönkulutus on n. 1500 kilowattituntia, kun taas omakotitaloissa se voi olla jopa 10 000 kilowattituntia. Tämä johtuu erilaisesta hinnoittelusta – suurimmassa osassa kerrostaloissa on käytössä kaukolämpö, joka maksetaan osana yhtiövastiketta. Näin ollen sähkön kokonaishinta ei näy kuluttajan sähkölaskulla kokonaisuudessaan ja sitä voi olla hieman haastavampi hahmottaa, kun taas omakotitalossa asuja pystyy seuraamaan sähkönkulutusta hyvin tarkasti yksikkötasolla.

Sähkönhinta ilmoitetaan mahdollisimman selkeästi, jotta pystyt seuraamaan ja vertailemaan selkeästi tarjolla olevia vaihtoehtoja. Sähkön perusmaksu on kuukausittainen kulu, joka kattaa sähköyhtiön kuluja esimerkiksi hallinnoinninsta. Tämän päälle tulee vielä itse sähkönkulutus, johon pystyy myös itse omilla toimenpiteillä vaikuttamaan. Tämän ansiosta voit itse kontrolloida ja hallita sähkölaskusi suuruutta, sillä voit miettiä esimerkiksi säästöihin liittyviä toimenpiteitä.

Kannattaa kiinnittää huomiota koko kokonaisuuteen, sillä esimerkiksi perusmaksu voi viedä leijonanosan koko sähkölaskun summasta. Joillain sähköyhtiöillä on tarjolla sähkösopimus ilman perusmaksua ja etenkin vähän sähköä kuluttaville. Zmartan sähkövertailu auttaa sinua hahmottamaan laskun suuruuden kokonaiskuluineen, joten sinun on helpompi nähdä kokonaisuus.

Sähkön hintakehitys – mihin se perustuu?

Sähkön hintakehitys määräytyy tarkasti markkinoiden antamien raamien puitteissa, sillä sähkön markkinahinta perustuu kuluttajien kysynnän ja tarjonnan väliseen sähkömarkkinalakiin. Tämä näkyy siten, että pörssisähkön hinta noudattaa yleistä trendiä. Kiinteähintaisen sähkösopimuksen hinta sidotaan niin ikään tiettyyn tasoon, joka määräytyy sähkömarkkinoiden sen hetkisen trendin mukaan. Esimerkiksi pörssisähkön hinta tänään näkyy läpinäkyvästi Pohjoismaiden laajuisessa sähköpörssissä, jossa on esillä pörssisähkön hintakehitys.

Saat esimerkiksi tarkasteltua hintatasoa tunti tunnilta ja optimoida sen perusteella omien sähkölaitteiden käyttöä. Halvin sähkö on lähes poikkeuksetta yöaikaan, jolloin kysyntä on vähäisempää. Mikäli sinulla on siis mahdollisuus ajastaa sähkölaitteita toimimaan yöllä, se voi tulla taloudellisesti kaikkein edullisimmaksi – ja pitkässä juoksussa voit säästää merkittävän summan rahaa.

Ota sähkölasku haltuun

Sähkönkulutus määrää pitkälti, minkä suuruinen sähkölasku putoaa postiluukustasi kuukausittain. Tämän takia on hyvä kiinnittää jo hankintavaiheessa huomiota määrittäviin tekijöihin. Esimerkiksi kodinkoneen sähkönkulutus saattaa tulla pitkällä aikavälillä todella kalliiksi, mikäli se on todellinen energiasyöppö. Hieman laadukkaammasta laitteesta kannattaa siis maksaa, jotta saat kaiken hyödyn irti ja ne täyttävät usein sähköturvallisuuden asettamat tarkat vaatimukset!

Sähkölaskuri on monelle hyödyllinen apuväline, mutta tiesitkö, että voit laskea laitteen kulutuksen vaivattomasti myös itse? Sähkönkulutus lasketaan kilowattien kulutukseen perustuen tai jos ei itse halua laskea niin reaaliaikaista sähkönseurantalaitetta käyttämällä. Sähkön kokonaishinta selviää helposti yksinkertaista laskukaavaa käyttämällä seuraavasti:

  1. Selvitä kodinkoneen energiakulutus tuotetiedoista. Mikäli et löydä sitä, voit ottaa yhteyttä laitteen maahantuojaan ja kysyä heiltä tarkempaa tietoa.

  2. Kun sinulla on tieto, voit siirtyä tarkastelemaan kulutusta tarkemmin. Sähkön hinnan laskuri löytyy tässä kohtaa lähempänä kuin luuletkaan! Ota esiin esimerkiksi kännykän laskin tai taskulaskin. Tässä kohtaa alkaa laskeminen.

  3. Ota esiin hankkimasi tieto, jossa näkyy laitteen kulutus kilowatteina. Nyt voit näppäillä summan laskimesi näyttöruudulle. Tässä kohtaa voit painaa kertomerkkiä ja etsiä käsiisi sähkön kilowattitunnin hinnan. Esimerkiksi jääkaappi kuluttaa arviolta 0,8 kilowattituntia päivää kohden. Otetaan sähkön kilowatin esimerkkihinnaksi 5,99 senttiä. Näin ollen saat laskutoimitukseksi 0,8 * 5,99 = 4,79 senttiä per päivä. Tadaa, paina yhtäsuuruusmerkkiä ja vuorokauden kulutus avautuu suoraan silmiesi eteen!

  4. Voit siirtyä seuraavan laitteen sähkönkulutuksen metsästämiseen!

Miten sähkönkulutus lasketaan käytännössä?

Laskukaava on siis seuraava: elektroniikkalaitteen kulutus * sähkön kilowattitunnin hinta = sähkön hinta päivätasolla. Vuositasolla tarkasteltuna hinnan saa siis kertoa luvulla 365 eli päivien lukumäärällä vuodessa. Lopputuloksena näkyy luku, joka on hinta mitattuna senteissä. Euromääräisen luvun saat, kun jaat koko summan vielä sadalla. Tämä voi tuntua monimutkaiselta kaavalta, mutta todellisuudessa kyseessä on helppo prosessi.

Monet yllättyvät näitä lukuja katsellessaan ja niistä voi saada merkittävää apua omaan kulutuskäyttäytymiseen. Voit tehdä pistokokeita esimerkiksi eri laitteiden välillä. Sähkölasku voi muuttua huomattavasti pienemmäksi jo pienillä muutoksilla. Esimerkiksi puhelimen akkulaturin irrottaminen seinästä tai television sammuttaminen valmiustilasta voi vähentää huomattavasti kulutusta.

Kun hankinnassa on kodinkonelaite, kannattaa laatuun panostaa. Halvempi hinta – ja matalampi energiateholuokka voivat maksaa pitkän pennin vuosikausien saatossa. Energiatehokas kylmälaite on kustannustehokas ja ekologinen valinta, sillä se tarkoittaa pienempää sähkölaskua.

Pienetkin asiat voivat merkitä paljon. Tiesitkö esimerkiksi, että plusmerkki energialuokan perässä merkitsee sen kuluttavan noin 20 prosenttia vähemmän kuin edeltävä taso? Tällaisia asioita on hyvä miettiä etenkin pitkässä juoksussa. Lisää sähkönkulutukseen liittyviä säästövinkkejä olemme keränneet siihen tarkoitettuun artikkeliin.

Sähköliittymän hankkiminen mökille tai omakotitaloon

Oletko suunnittelemassa uutta omakotitaloa tai onko sähköliittymän hankinta vapaa-ajan asuntoon ajankohtainen asia? Paljon onnea – se on todella hyvä idea, riippumatta siitä, uudistatko kiinteistöäsi vai oletko rakentamassa unelmataloasi. Tämän asian kanssa on hyvä olla liikkeellä ajoissa, jotta saat sen toimintaan haluamanasi ajankohtana. Koko projektiin voi mennä jopa useita kuukausia. Tutustu listaukseemme ja hoida homma kotiin fiksusti!

  1. Sähköliittymän hinta mökille on hyvä selvittää, sillä liittymien hinnoissa voi olla valtavia hintaeroja. Mikäli haaveilet vapaa-ajan asunnon sähköistyksestä, voit pyytää tarjouksen paikallisesta sähköyhtiöstä ennen lopullisen päätöksen tekoa.

  2. Sijainnilla on merkitystä, sillä liittymismaksu voi riippua kaavoituksesta – sijaitseeko kohde kaava-alueella vai sen ulkopuolella. On tärkeää selvittää asia jo etukäteen ennen sopimuksen allekirjoittamista, ettei sähköliittymän hinta yllätä suuruudellaan. Pahimmassa tapauksessa voi käydä niin, että siitä tulee huomattavasti suurempi kustannus kuin olet etukäteen budjetoinut, joten hintatietojen suhteen on hyvä olla todella varovainen.

  3. Sähköliittymän hankinta lähtee liikkeelle, kun olet saanut haltuusi tontin asemapiirroksen, jossa on yksityiskohtaisempia tietoja tontista. Tarvitset tätä sähköverkkoyhtiötä varten. Sinun on hyvä miettiä myös kohteen käyttötarkoitusta, jotta voit määritellä tarpeesi täyttävän sulakekoon. Sulakkeen kanssa kannattaa olla tarkkana ja valita se huolellisesti, koska sillä voi olla merkittävää vaikutusta ennen kaikkea sähkönsiirron laskuun. Älä siis maksa turhasta, vaan pyydä tarvittaessa apua osaavilta asiantuntijoilta.

  4. Kun olet päässyt prosessissa tähän vaiheeseen, olet jo pitkällä. Tämän jälkeen sinun tulee allekirjoittaa liittymissopimus ja selvittää käytännön asiat, jotta saatte kaiken kuntoon. Onkin hyvä hankkia paperiasiat kuntoon ja pyytää apua sähköalaan erikoistunut ammattilainen, kuten sähkömies tai sähkösuunnittelija. Tämä on hyvin yleinen vaatimus, jota sähköverkkoyhtiöt toivovat asiakkailtaan.

  5. Kun olet saanut sopimusasiat kuntoon, voitte aloittaa käytännön työt, joihin lukeutuvat mm. liittymäjohdon hankinta, liittymän rakentaminen sekä liittymiskaapeliin kuuluvat työt. Tähän on hyvä varata aikaa – ja kärsivällisyyttä, jotta kaikki sujuu optimaalisella tavalla.

Liittymän rakentamiseen liittyvät kustannukset jäävät liittyjän vastattavaksi, joten myös erilaiset toimijat kannattaa mahdollisuuksien mukaan kilpailuttaa. Tämän jälkeen voit keskittyä nauttimaan upouudesta sähköliittymästäsi, joka tuo varmasti paljon iloa haluamaasi tarpeeseen!

Fiksuja vinkkejä sähkön säästämistä varten

EL SlackLampan
Sammuta valot

Muistathan sammuttaa valot joka kerta, kun lähdet huoneesta.

EL Temperatur
Laske sisälämpötilaa

Jo pelkästään yhdellä asteella voi olla merkitystä – ja sähkön kulutus voi olla huomattavasti pienempää.

EL Tvatta
Pese pienemmässä lämpötilassa

Voit säästää puolet energialaskustasi laskemalla pesulämpötilan 60 asteesta 40 asteeseen.

EL Dusch
Ota lyhyempiä suihkuja

Lyhyempiä suihkuja ottamalla – ja jopa hieman lämpötilaa laskemalla – voit säästää merkittävästi rahaa.

EL Vattenkokare
Käytä vedenkeitintä

Vedenkeittimen käyttäminen säästää energiaa siihen nähden, että käyttäisit uunia.

Miten sää voi vaikuttaa sähkön hintaan?

Olemme lukeneet lehdistä, miten myrskyt aiheuttavat sähkökatkoja ja kuinka kevättulvat alentavat sähkön hintaa. Säällä onkin suuri vaikutus kustannuksiin. Kysymys kuitenkin kuuluu, miksi sähköyhtiöt nostavat hintaa silloin, kun ulkona on kylmä?

Sähkön hinta perustuu kysynnän ja tarjonnan lakiin. Kun ulkona on pimeää ja kylmää, sähkön kulutus kasvaa. Tällöin myös sähköyhtiöt nostavat hintoja.

Sähköä ei voi varastoida, eikä sitä voi myöskään säästää pahempien päivien varalle. Energiaa siis tuotetaan samanaikaisesti, kun sitä käytetään. Kuluttajien lisääntynyt sähkönkäyttö vilkastuttaa siis myös sähköyhtiöiden toimintaa.

Mikäli maassamme ei ole tarpeeksi omavaraista sähköä, sähköä joudutaan tuomaan ulkomailta tai tuottamaan kalliimmilla muodoilla. Tämä johtaa kalliimpaan sähkön hintaan, mikä voi tuntua todella kohtuuttomalta markkinahintaisen sähkön ostajalle.

Tunteita herättävä ydinvoima

Ydin- ja vesivoima muodostavat yli puolet maamme sähköenergian tuotannosta. Ydinvoimaa voi tuottaa täysimääräisesti sateesta ja kylmyydestä huolimatta, mutta se reagoi korkeisiin lämpötiloihin.

Kun merivesi on yli 25-asteista, ydinvoiman jäähdyttäminen ei toimi kovin hyvin. Tällöin sähkön tuotantoa tulee vähentää ja tietyissä tapauksissa laitoksia jopa suljetaan.

Tervetuloa sade!

Sade ja lumi voivat tuntua ikävältä pimeänä talviaamuna töihin lähtiessä. Sähkön kulutuksesta puhuttaessa kyseessä on kuitenkin hyvä asia, sillä vesivarastot saavat täydennystä.

Lisääntyneen tarjonnan ansiosta sähkön hinta laskee. Moni onkin huomannut, kuinka sähkön hinta alenee aina keväällä, kun lumi sulaa eri puolella Suomea.

Tuulta purjeisiin

Tuulivoima on altis sään muutoksille. Tämä näkyy läpi koko prosessin – tuulivoiman syntymiseen vaaditaan tuulta, josta sähköä sitten syntyy. Mikäli ei tuule, sähköenergiaa ei siis synny. Jos taas tuulee liikaa, tuulivoimalaitos joudutaan sulkemaan. Tämän takia energiatuotantoa ei voi laskea pelkästään tuulivoiman varaan, vaan se tukee muita energiamuotoja.

Vesivoimalan varastojen hyvä tilanne ja sopivan lauha sää tekevät hyvää sähkön hinnalle. Mikäli pidemmällä aikavälillä on kuuma tai kylmä, se voi nostaa sähkön hintaa ja näkyä myös kuluttajien suuntaan.

Sähkön säästö pidemmällä tähtäimellä

Osa sähkön säästämiseen liittyvistä toimenpiteistä vaatii enemmän rahaa ja vaivaa, mutta pitkällä tähtäimellä ne voivat osoittautua hyvinkin kannattaviksi.

Vaihda tai uusi vanhat ikkunat

Vanhat ikkunat ovat kauniita, mutta todellisuudessa ne ovat energiasyöppöjä. Mikäli sinulla ei ole mahdollisuutta vaihtaa ikkunoita uusiin, tarkista, että niissä on kunnolliset tiivisteet.

Tarkista sisälämpötila

Asenna kotiin termostaatti ja ajasta se vaihtumaan automaattisesti matalampaan lämpötilaan yöajaksi.

Hanki tiskikone

Säästät energiaa samalla, kun vältyt turhauttavalta tiskaukselta. Win-win!

Pienistä puroista kertyy suuri joki

Vuotavat hanat tulevat todella kalliiksi. Sulje hanat säännöllisesti tai hanki uusi, sähköä säästävä sekoittaja.

Vaihda suihkupää

Vettä säästävä suihkupää auttaa vähentämään vedenkulutusta tai lämmitystä – ja samalla sähköä.

Tarkista kodinkoneiden energialuokka

Osta energiatehokkaita kodinkoneita, joilla on korkein mahdollinen energialuokitus. Parhaimmat tuotteet tunnistaa luokituksesta A+++.

Ota sähkötermit haltuun!

Sähköstä puhuessa on tärkeää ymmärtää useat keskeiset termit. Tutustu aakkosjärjestykseen asetettuihin termeihimme, joiden avulla sähköstä puhuminen helpottuu huomattavasti.

Aikasähkö

Aikasähkö perustuu nimensä mukaisesti tiettyyn vuorokauden aikaan. Sähkö on halvempaa yöaikaan, jolloin ihmiset käyttävät vähemmän sähkölaitteita. Tämä sähkömuoto sopiikin erityisesti yökukkujille ja heille, joilla on mahdollisuus ajastaa laitteiden käyttöä yön pimeille tunneille. Yösähkön hintataulukko on valtakunnallisesti voimassa iltakymmenestä aamuseitsemään.

Aurinkosähkö

Aurinkosähköä saadaan auringonsäteistä, jotka kerätään aurinkokennoihin. Kyseessä on uusiutuva energiamuoto, josta ei vapaudu hiilidioksidipäästöjä. Aurinkoenergia muuttuu kennon sisällä sähköksi, jota voidaan myydä eteenpäin kuluttajille. Tämä sähkö sopii hyvin Suomeen etenkin kesäaikana, jolloin päivät ovat pitkiä ja yöt lyhyitä.

Bonussähkö

Asiakasomistajille bonussähkö on usein asia iloinen yllätys, sillä se auttaa kartuttamaan bonustiliä erilaisissa asiakkuusohjelmissa. Tarkista sähkönmyyjältäsi kerryttääkö sähkösopimuksesi bonuksia.

Energiatodistus

Energiatodistus auttaa asiakasta ymmärtämään, miten energiatehokas rakennus on. Nykyinen energiatodistuslaki vaatii energiatodistuksen kaikilta taloilta.

Kaukolämpö

Kaukolämpö on jo pitkään käytössä Suomessa ja se on noussut maamme yleisimmäksi lämmitysmuodoksi. Kaukolämmön hinta on kuitenkin jäänyt mietityttämään monia. Toimintaperiaate perustuu hybridimalliin, johon kuuluvat energiamaksu ja perusmaksu.

Kausisähkö

Kausisähkö perustuu kahteen eri ajanjaksoon. Toista hinnoittelustrategiaa noudatetaan päiväsaikaan marraskuusta aina maaliskuun loppuun, kun taas muuna aikana käytössä on toinen, edullisempi hinnoittelumalli. Kausisähkö soveltuu erityisen hyvin heille, jotka käyttävät sähköä kesäaikaan.

Kiinteähintainen sähkö

Tämä sähkömuoto sopii erityisesti heille, jotka haluavat tietää kulunsa tarkasti etukäteen. Kiinteähintaiseen sopimusmuotoon sovelletaan yleensä määräaikaista sopimusta ja sen pituus on yleensä kaksi vuotta.

Kilowattitunti eli kWh

Kilowattitunti on energian mittayksikkö, joka kertoo kyseisen sähkölaitteen kulutuksen määrän. Sen laskeminen on hyvä opetella, jotta sähkölaskun kokonaissumma on helpompi hahmottaa.

Käyttöpaikkanumero

Käyttöpaikkatunnus on paikkakohtainen tunniste, joka määrittää, missä sähkösopimuksen kohde sijaitsee. Tieto löytyy sähkölaskusta.

Markkinahintainen sähkö

Markkinahintaisen sähkön hinta riippuu sähkömarkkinoista. Tämän johdosta se voi vaihdella huomattavastikin esimerkiksi eri kuukausien välillä. Eroa saattaa syntyä jopa eri tuntien välillä.

Määräaikainen sähkösopimus

Määräaikainen sähkösopimus on voimassa ennalta määrättyyn ajankohtaan asti, mutta yleinen sopimuksen kesto on 2 vuotta.

Pörssisähkö

Pörssisähkö perustuu Suomen alueelle sovellettavan Nordpool-sähköpörssin hintaan, jossa jokainen vuorokauden tunti hinnoitellaan yksilöllisesti erikseen. Pörssisähkö mielletään edullisemmaksi kuin kiinteähintainen sähkö, mutta todellisuudessa erot tuntien väleillä saattavat olla suuria. Hinta tässä hinnoittelumallissa perustuu kysynnän ja tarjonnan lakiin. Tämän perusteella sähkö on halvinta yöllä, jolloin sähköä käytetään vähemmän.
Pörssisähkö sopii erityisesti henkilöille, jotka käyttävät sähkölaitteita hiljaisempina tunteina. Sen hintaa voi seurata reaaliajassa internetissä.

Sähkölaskuri

Mikäli et ole varma kodin sähkölaitteen kulutuksesta, kannattaa ottaa netin sähkölaskuri apuun tai lukea enemmän sähkönkulutukseen liittyvistä säästövinkeistä.

Sähkömittari

Sähkömittari seuraa kohteen sähkönkulutusta realiaikaisesti. Mittarit ovat etäluettavia, joten tieto siirtyy automaattisesti sähköyhtiölle. Tämän perusteella muodostuu sähkölasku, joka lähetetään kuluttajalle.

Sähkön hinta

Sähkön hinta riippuu kahdesta asiasta: sähkönsiirrosta ja sähköenergiasta. Sähkönsiirto on paikallisen verkkoyhtiön hallussa ja sitä ei voi kilpailuttaa. Sähköenergia on sen sijaan mahdollista kilpailuttaa ja sinulle halvin sähköyhtiö voi sijaita missä päin Suomea tahansa.

Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus

Tämä sopimustyyppi on joustava, sillä sen voi irtisanoa koska tahansa. Hinta on yleensä kuitenkin hieman korkeampi määräaikaiseen sopimukseen nähden.

Tuulivoima

Tuulivoima on uusiutuva ja päästötön energialähde, joka pohjautuu tuulesta syntyvään energiaan. Tämä on yksi suosituimmista sähkömuodoista Suomessa. Tuulivoima kerätään talteen tuuliturbiineissa eli tuulimyllyissä, jotka muuntavat sen energiaksi.

Uusiutuva energia

Uusiutuva energia on luonnon ja ilmastonmuutoksen kannalta turvallisin muoto, jonka takia Suomessa pyritään merkittävästi lisäämään sen osuutta sähkön kokonaistuotannosta. Suomessa tunnetuimpia uusiutuvan energian muotoja ovat aurinkoenergia, tuulivoima sekä vesivoima.

Vihreä sähkö

Vihreä energia on ympäristön kannalta paras vaihtoehto. Sen tuotanto pohjautuu puhtaisiin ja luontoa saastumattomiin toimintatapoihin. Vihreä sähkö on energiatietoisen kuluttajan valinta, sillä se ehkäisee ilmastonmuutoksen etenemistä. Vihreää sähköä voi olla mikä tahansa kotimaassa toteutettu ympäristöystävällinen sähkötyyppi – yleisimpiä ovat esimerkiksi vesisähkö, biokaasu sekä aurinkoenergia.

Yleissähkö

Yleissähkön vahvuutena on, että hinta on sama vuorokauden ajasta riippumatta. Hinta on siis helpommin ennustettavissa.

Tutustu myös muihin fiksuihin vertailuihin

Kokeile myös maksutonta lainavertailuamme, jonka avulla tavoitat yli 25 luotonmyöntäjää!

Artboard 1

Vakuudeton laina

  • Ilmainen
  • Et sitoudu mihinkään
  • Lainapäätöksiä yli 25 luotonmyöntäjältä

Lisää sähkösopimuksen kilpailuttamisesta

Aikasähkö

Aikasähkö on sopiva sähkötuote esimerkiksi sähkölämmittäjille. Periaatteena on, että sähkö on yöllä edullisempaa. Enimmillään ero voi olla jopa yli sentin per kWh.
Yöksi voi siis esimerkiksi lämmittämisen ohella vaikkapa ajastaa
lämminvesivaraajan päälle.

Spot-sähkö

Spot-sähkö on sähkösopimustuote, jonka suosio Suomessa on tasaisessa kasvussa, mutta mistä on tarkemmin kyse? Spot-sähkön hinta perustuu pohjoiseurooppalaisen Nord Pool -sähköpörssin Suomen spot-hintoihin. Sähköpörssissä spot-hinta määräytyy tuntikohtaisesti: jokaisella vuorokauden tunnilla on oma hintansa. Ehkä tämä sopimus sopisi juuri sinulle?

Määräaikainen sähkösopimus

Määräaikainen sopimus on pitänyt suomalaisten sähkönkuluttajien parissa pintansa hyvin, vaikka valtaosa sähkönmyyjistä tarjoaa nykyisin myös toistaiseksi voimassaolevia pörssisähkötuotteita.

  • Tietoa Zmartasta

    • Laina
    • Yrityslaina
    • Autolaina
    • Lainojen yhdistäminen
    • Edullinen laina
    • Kilpailuta sähkösopimus
    • Sanasto
  • Tietoa Zmartasta

    • Neuvot ja vinkit
    • Mikä on Zmarta
    • UKK
    • Media
    • Tietoa Zmartasta
    • Yhteistyökumppanit
  • Tietoturva

    • Tietosuoja
    • Yleiset ehdot
    • Evästeet
  • Asiakaspalvelu

    • Zmarta Trustpilot-arvostelut
    • Ota yhteyttä asiakaspalveluun

Zmarta Suomi
Y-tunnus: 2207313-9 / Firdonkatu 2, Workery West, 6th floor, 00520 Helsinki

(09) 4241 4444 / info@zmarta.fi / Ota Yhteyttä

facebook linkedIn