Zmarta Spring 22 - Mobile

Sähkön kilpailutus - vertaa sähkösopimuksia ja hintoja

Varmistathan, että sinulla ei ole sitovaa määräaikaista sopimusta jos haluat kilpailuttaa sähkösi.

?
 • Vertailu ei sido sinua mihinkään
 • Ilmaiseksi
Lumo Energia Oyj - logo
Vattenfall Oy - logo
Väre Oy - logo
Lumme Energia
Kymenlaakson Sähkö Oy - logo
Imatran Seudun Sähkö Oy - logo
GNP-energy-logo
Ilmatar
Tampereen sähkölaitos
KSS Energia logo
Karhu Voima Oy - logo
Anne Maria Åkerlund sanoo:

Käytimme jo toista kertaa smartan palveluja lainojen kilpailuttamisessa, ja olemme edelkeen writtäin tyytyväisiä

June 6, 2022
Lue lisää arvosteluja

Vinkkejä pienempää sähkölaskua varten

Sähkösopimuksen vaihtaminen on helppoa

Vertailemme luotettavat sähköyhtiöt maksutta puolestasi. Sähkösopimuksen vaihtaminen onnistuu kätevästi vain muutamassa minuutissa helposti ja vaivattomasti!

 • Vertaa sähkösopimuksia maksutta
 • Sähkövertailu ei sido sinua mihinkään

Näin vertaat juuri sinulle sopivan sähkösopimuksen

Sähkösopimuksen vertaaminen voi tuntua monimutkaiselta, mutta todellisuudessa se on hyvin helppoa. Sen avulla voit löytää edullisimman vaihtoehdon riippumatta siitä, asutko asunto-osakeyhtiössä vai omakotitalossa. Tarvitset ainoastaan pari minuuttia ja viimeisimmän sähkölaskusi, jotta voit vertaa sähkösopimuksia. Kilpailutusta tehdessä on muutamia asioita, jotka on hyvä pitää mielessä. Me Zmartalla autamme sinua erittäin mielellämme ja haluamme auttaa sinua, jotta sähkön kilpailutus sujuu mahdollisimman sulavasti!

Sähkön hinnan kilpailutus – mitä kannattaa ottaa huomioon?

Sähkösopimuksen kilpailutus voi taloudellisesti olla todella kannattavaa. Käytä kaksi minuuttia fiksusti ja vertaile sähköjä maksutta Zmartalla! Suuresta sähkönkulutuksesta kärsivät ihmiset voivat nimittäin säästää pakollisista menoistaan jopa satoja euroja vuodessa vain sähkösopimusta vaihtamalla, joten sähkön vertailu voi auttaa sinut todella hyville tuntipalkoille.

Moni meistä miettii, mistä löytyisi Suomen halvin sähkötarjous. Vastaus ei itse netistä tietoa etsiessä tunnu aina niin yksiselitteiseltä etenkin, jos käyt läpi jokaisen sähköyhtiön sivuja yksittäin ja vertailet niitä keskenään. Zmarta on sähkövertailupalvelu, joka haluaa auttaa sinua löytämään sinulle sopivimman vaihtoehdon omien yhteistyökumppanien joukosta. Vertaa sähkösopimuksia maksutta ja anna Zmartan auttaa sinua!

Vertaamalla sähkösopimuksia maksuttomasti saat selkeämmän kuvan siitä, mitkä ovat kokonaiskulut ja miten ne kokonaisuudessaan jakautuvat. Tämä auttaa sinua päätöksenteossa ja kertoo sinulle todella tärkeitä yksityiskohtia, joiden ansiosta voit selkeästi vertailla kokonaisuutta ja katsoa sitä yksityiskohtaisemmin. Zmarta kilpailuttaa sähkösopimus maksutta ja voit löytää juuri sinulle sopivan vaihtoehdon.

Sinun on hyvä vertailla sähkön hinta ennen sopimuksen allekirjoittamista. On todella aikaa vievää – ja rehellisesti sanottuna tylsää – kilpailuttaa itse eri sähköyhtiöitä ja vertailla hintoja. Suomessa on suuri määrä sähköyhtiöitä, joten jokaisen kontaktoiminen erikseen vie paljon aikaa.

Sähkötarjoukset voivat olla ehdoiltaan erilaisia, joten voi olla vaikeaa arvioida, mikä niistä on houkuttelevin. Maksuton sähkövertailu auttaa, että voit nähdä erilaisia sähkösopimuksia vain muutamissa minuuteissa. Tällä tavalla saat näppärästi selville, mikä on sinulle halvin sähkösopimus yhteistyökumppaneiltamme ja mikä sopii parhaiten lompakollesi.

Vertaa sähkösopimuksen hintoja ja säästää jopa satoja euroja kymmenen minuutin työllä

Ennen kuin aloitat sähkövertailun, on hyvä tarkistaa, onko sinulla tällä hetkellä määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus. Mikäli voit vaihtaa sopimustasi, voit hyvillä mielin vaihtaa sähkömyyjää.

 1. Ota viimeisin sähkölasku esiin. Tässä kohtaa voit tutkia yksityiskohtaisemmin tietoja ja katsoa, mitä se pitää sisällään. Se ei ole välttämätön vertailun kannalta, mutta helpottaa työtä ja voit syöttää yksityiskohtaiset tiedot suoraan järjestelmään pelkkien arvioiden sijaan.
 2. Ota käyttöön Zmartan fiksu ja ilmainen sähkövertailu. Pääset vertailemaan sähkön hintoja vaivatta vain muutaman minuutin työllä ja voit tutustua tarkemmin erilaisiin vaihtoehtoihin suodattimien perusteella – on kiinnostuksen kohteenasi sitten ekosähkö, laadukas asiakaspalvelu tai edullinen sähkö. Sähkön siirtohinta ei ole monopolijärjestelmän takia mahdollista kilpailuttaa, mutta itse sähkön hinnan voit.
 3. Täytä tietosi (tähän menee vain hetki!). Aluksi sinun tulee täyttää postinumero, jotta voimme paikantaa sijaintisi. Tämän jälkeen voimme etsiä algoritmin perusteella alueellasi sähköä toimittavia yhtiöitä ja tehdä niiden perusteella päätöksiä. Ohjelmistomme hakee automaattisesti postitoimipaikkasi.
  Silmiesi eteen avautuvat kwh hinta sekä kokonaishinta, jotta palvelu pysyy sinulle mahdollisimman läpinäkyvänä. Yhteistyökumppaniemme halvin sähkötarjous avautuu suoraan silmiesi eteen ja pääset tutustumaan siihen tarkemmin. Mikäli sähköyhtiöillä on kampanjoita, kuten kuukausimaksuton sähkösopimus, näet sen erillisessä tarjousosiossa.
 4. Valitse sinulle sopivin vaihtoehto ja allekirjoita sähkösopimus heti verkossa. Tämä käy vaivattomasti verkkopankkitunnuksia käyttämällä, jotta se astuu välittömästi käyttöösi. Tässä kohtaa sinun ei tarvitse enää tehdä mitään, vaan voit keskittyä nauttimaan edullisesta sähkölaskusta. Sähköyhtiö peruuttaa vanhan sopimuksen puolestasi ja tämän jälkeen pääset lähinnä nauttimaan uudesta liittymästäsi.
 5. Kaikki on valmista. Mahtavaa, hyvin tehty! Olet nyt toivottavasti saanut merkittäviä säästöjä – ja juuri sinun tarpeisiisi sopivan vaihtoehdon. Nyt voit fiilistellä saavutustasi!

Mietityttääkö sopiva sopimustunnus?

Onko sinusta haastavaa päättää, millaisen sähkösopimuksen haluaisit? Kiinteä hinta on hyvä, mikäli haluat tietää tarkkaan, paljonko sähköön menee rahaa. Sen sijaan pörssihintainen sähkö palkitsee etenkin pitkällä tähtäimellä, mutta hinta voi muuttua kuukausitasolla voimakkaasti. Pureudumme seuraavaksi hieman tarkemmin, että mitä nämä sopimukset tarkoittavat ja millaisia eroja niissä on.

Kiinteähintainen sopimus – sinulle, joka haluat olla huoleton

Kiinteähintainen sähkösopimus voi maksaa kuukaudessa enemmän kuin markkinahintainen, mutta sen turvin voit välttyä äkillisiltä hinnannousuilta. Se voi siis turvallisempi, mutta kalliimpi.

Kiinteään kuukausisummaan perustuva hinnoittelu voi olla hyvä vaihtoehto suurissa omakotitaloissa asuville henkilöille, sillä äkilliset hintamuutokset tuntuvat erityisesti isoissa asunnoissa, joissa sähkön verotus tuntuu kukkarossa. Kulutus on sitä suurempi, mitä isompi talo on kyseessä.

Sähkösopimus omakotitaloon kannattaa siis miettiä huolella ennen lopullisen päätöksen tekoa, sillä säästöä voi kertyä merkittävästi. Tämän eron voi huomata erityisesti talviaikaan, jolloin asunnon lämmitys voi viedä todella paljon rahaa. Sähkösopimus kerrostaloon voi sisältää hieman enemmän pelivaraa ja sen suhteen voit miettiä, haluaisitko kenties hieman enemmän pelivaraa.

Markkinahintainen sopimus – sinulle, joka voit optimoida kustannuksiasi

Mikäli muutat kerrostaloasuntoon tai rivitaloon, markkinahintaisten sähkösopimusten vertailu on todennäköisesti sinulle fiksumpi vaihtoehto. Vaikka sähkön hinta nousisi rajusti lyhyellä aikavälillä, puhutaan pienistä summista pitkällä aikavälillä. Esimerkiksi rajuilla talvipakkasilla hinnoissa voi näkyä merkittäviä piikkejä, joiden aikana kannattaa minimoida sähkön käyttöä.

Kannattaa myös miettiä, haluatko vakituisen vai määräaikaisen sopimuksen. Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus voi olla hieman kalliimpi, mutta määräaikainen sitoo sinut tietyksi ajaksi. Se on yleensä korkeintaan kahden vuoden mittainen, mutta tämän ajan jälkeen voit irtisanoa sen kahden viikon irtisanomisajalla.

Tarkkaile sähkön kulutusta

Riippumatta siitä, valitsetko kiinteän vai markkinahintaisen hinnoittelun, sähköön kuluvaa rahasummaa kannattaa seurata reaaliaikaisella sähkönseurannalla tarkasti. Voi olla, että valitsemasi sähkötarjous ei tunnukaan omalta ja siinä tapauksessa kannattaa harkita vaihtoa. On todella kiva huomata, kuinka omien kulutustottumuksien muutoksilla voi saada pienennettyä sähkölaskua – ja sähkön kilpailutus voi osoittautua yllättävän tuottoisaksi.

Mikä vaihtoehto on sitten paras?

Sähkösopimus kannattaa tehdä oman tilanteen perusteella. Mikäli haluat budjetoida tietyn summan kuukaudesta sähkölaskuusi, kiinteä hinta voi sopia sinulle kaikkein parhaiten. Mikäli voit taas optimoida ja suunnitella sähkön kulutusta itse, markkinahintainen sähkö voi tulla sinulle kaikkein halvimmaksi vaihtoehdoksi. Nämä päätökset eivät ole siis yksioikoisia, vaan niitä on syytä miettiä monesta eri näkökulmasta käsin.

Tutki valintaasi myös kulutuskäyttäytymisen pohjalta

Päätöksestäsi riippumatta on tärkeää, että tutkailet päätöstäsi säännöllisin väliajoin. Mikäli sinusta alkaa tuntua siltä, että haluaisit vaihtaa sopimustyyppiäsi, asiasta kannattaa keskustella sähköyhtiön kanssa.

Sähkösopimuksen irtisanominen käy ketterästi yleensä netissä tai puhelimitse – voit sen jälkeen kilpailuttaa juuri sinulle sopivan vaihtoehdon Zmartan maksuttoman sähkövertailun ansiosta. Sinun ei siis tarvitse miettiä, miten homma toteutetaan käytännössä. Pääset alkuun ainoastaan postinumeron syöttämällä, joten käytä 2 minuuttia fiksusti!

Onko muutto lähestymässä, muista kilpailuttaa uusi sähkösopimus

Muutatko uuteen asuntoon – vai kenties ASP-lainalla ensimmäistä kertaa omaan kotiin? Sähköasiat voivat muuton yhteydessä tuntua haastavilta, mutta todellisuudessa ne ovat helpompia kuin olettaa saattaa. Nauti uudesta kodistasi ja hyödynnä vinkkimme, joiden avulla muuttaminen on paljon helpompaa!

Muuton yhteydessä onkin hyvä tietää, että uusi sähkösopimus kattaa kaksi erillistä yksikköä – sähkönsiirron ja itse sähkön. Asian kanssa kannattaa olla liikkeellä hyvissä ajoin jo yleensä vähintään pari viikkoa ennen muuttopäivää. Sähkö on yleensä tärkeimpiä asioita, joita tarvitsee miettiä ennen uuteen kotiin muuttamista. Olemme koonneet sinua varten kokonaisuuden, jonka turvin sinun on hyvä jatkaa matkaa kohti uutta kotia.

Sähkönsiirron kilpailutus

Sähköverkkoyhtiö vastaa sähkön toimittamisesta sekä sähköverkon ylläpitämisestä. Kyseessä on hieman poikkeuksellinen sähkösopimus, sillä et saa itse valita palveluntarjoajaa, vaan paikallinen sähköverkkoyhtiö vastaa aina alueesi sähkön toimituksesta. Sähkönsiirron hintavertailu ei siis ole mahdollista, sillä paikallisyhtiö on monopoliasemassa.

Jos et tiedä alueellasi toimivaa sähkönsiirtoyhtiötä, voit kysellä asiaa esimerkiksi valtion Energiavirastosta. Sähkösopimuksen siirto onnistuu suoraan sähköverkkoyhtiön kanssa, mutta voit myös päästä helpommalla. Sähköyhtiö voi nimittäin tehdä sopimuksen puolestasi sähkösopimuksen yhteydessä.

 • Miten sähkön kilpailutus toimii?
  Sähkön kilpailutus voi olla hyvin kannattavaa. Suomessa on valtava määrä sähköyhtiöitä ja kilpailu on kovaa. Maksuton sähkön kilpailutus mahdollistaa sinulle sopivan sähkötarjouksen löytymisen. Muutaman minuutin työllä voit säästää selvää rahaa, joten sähkön vertailu on erittäin kannattavaa.
 • Mitä tapahtuu, jos et tee sähkösopimusta?
  Vastaus on yksinkertainen – siinä tapauksessa jäät ilman sähköjä. Sähköjen kytkemiseen voi mennä sähköverkkoyhtiöstä riippuen muutama päivä, joten pahimmassa tapauksessa esimerkiksi jääkaapit ja pakastimet sulavat. Sähkösopimus on hyvä valmistella ajoissa, ettet vain jää ilman sähköjä uuteen asuntoosi muuttaessa.
 • Kuinka nopeasti uusi sähkösopimus tulee voimaan?
  Parhaassa tapauksessa voit saada uuden sopimuksen hyvinkin nopeasti. Muistathan, että monissa yhtiöissä voit ajastaa päivän jo jollekin tietylle ajankohdalle, joten käytännössä et voi olla liian aikaisin liikenteessä. Tämä on hyvä tietää ja huomioida etenkin siinä mielessä, että riski sähköjen mennessä voi olla esimerkiksi jääkaapin ja muiden tuotteiden sulamisen suhteen.

Pikavinkit pähkinänkuoressa

EL Dammsuga

Pidä kotisi siistinä ja säästä selvää rahaa

Imuroi jääkaapin ja pakastimen takaa – tällä tavalla on mahdollista säästää sähköä.

EL Hemlig

Kiinnitä ilmankiertoon huomiota

Tarkasta, että ilma pääsee liikkumaan vapaasti asunnossa. Vältä kalusteiden asettamista patterien eteen.

EL Vadra

Tuuleta tehokkaasti

Tuuleta tehokkaasti luomalla taloon läpiveto. Sulje kaikki ikkunat heti viiden minuutin jälkeen.

Varmista selustasi sähkökatkon varalta

Sähkön hinta – näin se muodostuu

Sähkön hinta on suosittu puheenaihe eikä mikään ihme, koska sillä on suuri merkitys jokapäiväisiin kuluihimme. Monien mielestä sähkölaskun suuruus ja sen määrittäminen tuntuu haastavalta, mutta todellisuudessa se on yhtä helppoa kuin heinänteko. Anna Zmartan auttaa ja katsotaan, miten voimme yhdessä pienentää sähkölaskuasi!

Keskeinen sähkölaskun termistö

Kwh hinta toimii sähkön hinnan pohjamääritteenä ja se kertoo, miten paljon yhden sähköyksikön kulutus oikein maksaa. Sähkölaitteen kulutus mitataan kilowattitunteina, minkä johdosta pystyt myös itse halutessasi seuraamaan kulutusta yksityiskohtaisesti. Saat nimittäin tiedon kulutuksesta laitteen oston yhteydessä, minkä johdosta voit pitää sähkökuluja silmällä.

Sähkön hinta muodostuu useasta eri osa-alueesta. Sinun täytyy erikseen maksaa sähkönsiirrosta, joka kattaa kirjaimellisesti käyttämäsi sähkön siirtämisen itse sähkön tuottajalta aina sinulle asti. Käytännössä tämä tarkoittaa, että sähkönsiirtoyhtiö toimii sinun ja valitsemasi sähköyhtiön välikätenä. Sama toimintatapa pätee myös kaasussa eli siinä on myös siirtoverkkoyhtiö, joka toimittaa kaasua aina siirtoputkia pitkin loppukäyttäjälle.

Sähkönsiirron perusmaksu sisältyy lähes poikkeuksetta sopimukseen siirtoyhtiöstä riippumatta. Tämä on kiinteä kuukausikulu, joka laskutetaan liittymän ylläpidosta. Sen suuruus ei ole yhteydessä käytettyyn sähkön määrään, vaan sen tarkoituksena on veloittaa korvausta itse sähköliittymän ylläpidosta. Tämän lisäksi käyttäjää veloitetaan erikseen kulutetusta sähköstä.

Kwh hinta siirtomaksuineen muodostuu siis sähkönsiirrosta sekä itse käytetystä sähköstä. Sähköverkkoyhtiöt omaavat alueillaan monopoliaseman eli niillä on yksinoikeus toimia sähkön toimittajana paikallisella alueella. Tämän johdosta sähkönsiirto hintavertailu ei ole mahdollinen.

Kilowattitunnin hinta saattaa vaihdella merkittävästi eri yhtiöiden välillä, minkä takia sinun kannattaa ehdottomasti vertailla sähköyksikön hintoja. Yhden sähköyksikön hinta saattaa tuntua pieneltä, mutta vuositason kulutusta tarkastellessa muodostuu isoja hintaeroja.

Mistä voi tarkistaa oman kwh hinnan?

Erot näkyvät erityisesti asumismuotojen välillä. Yksiön sähkönkulutus on n. 1500 kilowattituntia, kun taas omakotitaloissa se voi olla jopa 10 000 kilowattituntia. Tämä johtuu erilaisesta hinnoittelusta – suurimmassa osassa kerrostaloissa on käytössä kaukolämpö, joka maksetaan osana yhtiövastiketta. Näin ollen sähkön kokonaishinta ei näy kuluttajan sähkölaskulla kokonaisuudessaan ja sitä voi olla hieman haastavampi hahmottaa, kun taas omakotitalossa asuja pystyy seuraamaan sähkönkulutusta hyvin tarkasti yksikkötasolla.

Sähkönhinta ilmoitetaan mahdollisimman selkeästi, jotta pystyt seuraamaan ja vertailemaan selkeästi tarjolla olevia vaihtoehtoja. Sähkön perusmaksu on kuukausittainen kulu, joka kattaa sähköyhtiön kuluja esimerkiksi hallinnoinninsta. Tämän päälle tulee vielä itse sähkönkulutus, johon pystyy myös itse omilla toimenpiteillä vaikuttamaan. Tämän ansiosta voit itse kontrolloida ja hallita sähkölaskusi suuruutta, sillä voit miettiä esimerkiksi säästöihin liittyviä toimenpiteitä.

Kannattaa kiinnittää huomiota koko kokonaisuuteen, sillä esimerkiksi perusmaksu voi viedä leijonanosan koko sähkölaskun summasta. Joillain sähköyhtiöillä on tarjolla sähkösopimus ilman perusmaksua ja etenkin vähän sähköä kuluttaville. Zmartan sähkövertailu auttaa sinua hahmottamaan laskun suuruuden kokonaiskuluineen, joten sinun on helpompi nähdä kokonaisuus.

Sähkön hintakehitys – mihin se perustuu?

Sähkön hintakehitys määräytyy tarkasti markkinoiden antamien raamien puitteissa, sillä sähkön markkinahinta perustuu kuluttajien kysynnän ja tarjonnan väliseen sähkömarkkinalakiin. Tämä näkyy siten, että pörssisähkön hinta noudattaa yleistä trendiä. Kiinteähintaisen sähkösopimuksen hinta sidotaan niin ikään tiettyyn tasoon, joka määräytyy sähkömarkkinoiden sen hetkisen trendin mukaan. Esimerkiksi pörssisähkön hinta tänään näkyy läpinäkyvästi Pohjoismaiden laajuisessa sähköpörssissä, jossa on esillä pörssisähkön hintakehitys.

Saat esimerkiksi tarkasteltua hintatasoa tunti tunnilta ja optimoida sen perusteella omien sähkölaitteiden käyttöä. Halvin sähkö on lähes poikkeuksetta yöaikaan, jolloin kysyntä on vähäisempää. Mikäli sinulla on siis mahdollisuus ajastaa sähkölaitteita toimimaan yöllä, se voi tulla taloudellisesti kaikkein edullisimmaksi – ja pitkässä juoksussa voit säästää merkittävän summan rahaa.

Ota sähkölasku haltuun

Sähkönkulutus määrää pitkälti, minkä suuruinen sähkölasku putoaa postiluukustasi kuukausittain. Tämän takia on hyvä kiinnittää jo hankintavaiheessa huomiota määrittäviin tekijöihin. Esimerkiksi kodinkoneen sähkönkulutus saattaa tulla pitkällä aikavälillä todella kalliiksi, mikäli se on todellinen energiasyöppö. Hieman laadukkaammasta laitteesta kannattaa siis maksaa, jotta saat kaiken hyödyn irti ja ne täyttävät usein sähköturvallisuuden asettamat tarkat vaatimukset!

Sähkölaskuri on monelle hyödyllinen apuväline, mutta tiesitkö, että voit laskea laitteen kulutuksen vaivattomasti myös itse? Sähkönkulutus lasketaan kilowattien kulutukseen perustuen tai jos ei itse halua laskea niin reaaliaikaista sähkönseurantalaitetta käyttämällä. Sähkön kokonaishinta selviää helposti yksinkertaista laskukaavaa käyttämällä seuraavasti:

 1. Selvitä kodinkoneen energiakulutus tuotetiedoista. Mikäli et löydä sitä, voit ottaa yhteyttä laitteen maahantuojaan ja kysyä heiltä tarkempaa tietoa.
 2. Kun sinulla on tieto, voit siirtyä tarkastelemaan kulutusta tarkemmin. Sähkön hinnan laskuri löytyy tässä kohtaa lähempänä kuin luuletkaan! Ota esiin esimerkiksi kännykän laskin tai taskulaskin. Tässä kohtaa alkaa laskeminen.
 3. Ota esiin hankkimasi tieto, jossa näkyy laitteen kulutus kilowatteina. Nyt voit näppäillä summan laskimesi näyttöruudulle. Tässä kohtaa voit painaa kertomerkkiä ja etsiä käsiisi sähkön kilowattitunnin hinnan. Esimerkiksi jääkaappi kuluttaa arviolta 0,8 kilowattituntia päivää kohden. Otetaan sähkön kilowatin esimerkkihinnaksi 5,99 senttiä. Näin ollen saat laskutoimitukseksi 0,8 * 5,99 = 4,79 senttiä per päivä. Tadaa, paina yhtäsuuruusmerkkiä ja vuorokauden kulutus avautuu suoraan silmiesi eteen!
 4. Voit siirtyä seuraavan laitteen sähkönkulutuksen metsästämiseen!

Miten sähkönkulutus lasketaan käytännössä?

Laskukaava on siis seuraava: elektroniikkalaitteen kulutus * sähkön kilowattitunnin hinta = sähkön hinta päivätasolla. Vuositasolla tarkasteltuna hinnan saa siis kertoa luvulla 365 eli päivien lukumäärällä vuodessa. Lopputuloksena näkyy luku, joka on hinta mitattuna senteissä. Euromääräisen luvun saat, kun jaat koko summan vielä sadalla. Tämä voi tuntua monimutkaiselta kaavalta, mutta todellisuudessa kyseessä on helppo prosessi.

Monet yllättyvät näitä lukuja katsellessaan ja niistä voi saada merkittävää apua omaan kulutuskäyttäytymiseen. Voit tehdä pistokokeita esimerkiksi eri laitteiden välillä. Sähkölasku voi muuttua huomattavasti pienemmäksi jo pienillä muutoksilla. Esimerkiksi puhelimen akkulaturin irrottaminen seinästä tai television sammuttaminen valmiustilasta voi vähentää huomattavasti kulutusta.

Kun hankinnassa on kodinkonelaite, kannattaa laatuun panostaa. Halvempi hinta – ja matalampi energiateholuokka voivat maksaa pitkän pennin vuosikausien saatossa. Energiatehokas kylmälaite on kustannustehokas ja ekologinen valinta, sillä se tarkoittaa pienempää sähkölaskua.

Pienetkin asiat voivat merkitä paljon. Tiesitkö esimerkiksi, että plusmerkki energialuokan perässä merkitsee sen kuluttavan noin 20 prosenttia vähemmän kuin edeltävä taso? Tällaisia asioita on hyvä miettiä etenkin pitkässä juoksussa. Lisää sähkönkulutukseen liittyviä säästövinkkejä olemme keränneet siihen tarkoitettuun artikkeliin.

Sähköliittymän hankkiminen mökille tai omakotitaloon

Oletko suunnittelemassa uutta omakotitaloa tai onko sähköliittymän hankinta vapaa-ajan asuntoon ajankohtainen asia? Paljon onnea – se on todella hyvä idea, riippumatta siitä, uudistatko kiinteistöäsi vai oletko rakentamassa unelmataloasi. Tämän asian kanssa on hyvä olla liikkeellä ajoissa, jotta saat sen toimintaan haluamanasi ajankohtana. Koko projektiin voi mennä jopa useita kuukausia. Tutustu listaukseemme ja hoida homma kotiin fiksusti!

 1. Sähköliittymän hinta mökille on hyvä selvittää, sillä liittymien hinnoissa voi olla valtavia hintaeroja. Mikäli haaveilet vapaa-ajan asunnon sähköistyksestä, voit pyytää tarjouksen paikallisesta sähköyhtiöstä ennen lopullisen päätöksen tekoa.

 2. Sijainnilla on merkitystä, sillä liittymismaksu voi riippua kaavoituksesta – sijaitseeko kohde kaava-alueella vai sen ulkopuolella. On tärkeää selvittää asia jo etukäteen ennen sopimuksen allekirjoittamista, ettei sähköliittymän hinta yllätä suuruudellaan. Pahimmassa tapauksessa voi käydä niin, että siitä tulee huomattavasti suurempi kustannus kuin olet etukäteen budjetoinut, joten hintatietojen suhteen on hyvä olla todella varovainen.

 3. Sähköliittymän hankinta lähtee liikkeelle, kun olet saanut haltuusi tontin asemapiirroksen, jossa on yksityiskohtaisempia tietoja tontista. Tarvitset tätä sähköverkkoyhtiötä varten. Sinun on hyvä miettiä myös kohteen käyttötarkoitusta, jotta voit määritellä tarpeesi täyttävän sulakekoon. Sulakkeen kanssa kannattaa olla tarkkana ja valita se huolellisesti, koska sillä voi olla merkittävää vaikutusta ennen kaikkea sähkönsiirron laskuun. Älä siis maksa turhasta, vaan pyydä tarvittaessa apua osaavilta asiantuntijoilta.

 4. Kun olet päässyt prosessissa tähän vaiheeseen, olet jo pitkällä. Tämän jälkeen sinun tulee allekirjoittaa liittymissopimus ja selvittää käytännön asiat, jotta saatte kaiken kuntoon. Onkin hyvä hankkia paperiasiat kuntoon ja pyytää apua sähköalaan erikoistunut ammattilainen, kuten sähkömies tai sähkösuunnittelija. Tämä on hyvin yleinen vaatimus, jota sähköverkkoyhtiöt toivovat asiakkailtaan.

 5. Kun olet saanut sopimusasiat kuntoon, voitte aloittaa käytännön työt, joihin lukeutuvat mm. liittymäjohdon hankinta, liittymän rakentaminen sekä liittymiskaapeliin kuuluvat työt. Tähän on hyvä varata aikaa – ja kärsivällisyyttä, jotta kaikki sujuu optimaalisella tavalla.

Liittymän rakentamiseen liittyvät kustannukset jäävät liittyjän vastattavaksi, joten myös erilaiset toimijat kannattaa mahdollisuuksien mukaan kilpailuttaa. Tämän jälkeen voit keskittyä nauttimaan upouudesta sähköliittymästäsi, joka tuo varmasti paljon iloa haluamaasi tarpeeseen!

Fiksuja vinkkejä sähkön säästämistä varten

EL SlackLampan
Sammuta valot

Muistathan sammuttaa valot joka kerta, kun lähdet huoneesta.

EL Temperatur
Laske sisälämpötilaa

Jo pelkästään yhdellä asteella voi olla merkitystä – ja sähkön kulutus voi olla huomattavasti pienempää.

EL Tvatta
Pese pienemmässä lämpötilassa

Voit säästää puolet energialaskustasi laskemalla pesulämpötilan 60 asteesta 40 asteeseen.

EL Dusch
Ota lyhyempiä suihkuja

Lyhyempiä suihkuja ottamalla – ja jopa hieman lämpötilaa laskemalla – voit säästää merkittävästi rahaa.

EL Vattenkokare
Käytä vedenkeitintä

Vedenkeittimen käyttäminen säästää energiaa siihen nähden, että käyttäisit uunia.

On todella yllättävää, miten pienillä muutoksilla voi vaikuttaa merkittävästi sähkölaskun loppusummaan. Vanha astianpesukone tai harvinaisen kuiva kesä voi vaikuttaa sähkön hintaan. Olemme keränneet sinua varten tietoa, jonka tuella voit ymmärtää paremmin sähkön hinnan muodostumista. Lopussa oleva termistö on apunasi vaikeiden termien ymmärtämistä varten.

Miten sää voi vaikuttaa sähkön hintaan?

Olemme lukeneet lehdistä, miten myrskyt aiheuttavat sähkökatkoja ja kuinka kevättulvat alentavat sähkön hintaa. Säällä onkin suuri vaikutus kustannuksiin. Kysymys kuitenkin kuuluu, miksi sähköyhtiöt nostavat hintaa silloin, kun ulkona on kylmä?

Hinta perustuu tälläkin alalla kysynnän ja tarjonnan lakiin. Kun ulkona on pimeää ja kylmää, sähkön kulutus kasvaa. Tämän takia myös sähköfirmat nostavat hintojaan lisääntyneen kulutuksen johdosta.

Sähköä ei voi varastoida eikä sitä voi myöskään säästää pahempien päivien varalle. Energiaa siis tuotetaan samanaikaisesti, kun sitä käytetään. Tämä johtaa siihen, että kuluttajien lisääntynyt käyttö vilkastuttaa myös sähköyhtiön toimintaa.

Mikäli maassamme ei ole tarpeeksi omavaraista sähköä, sähköä joudutaan tuomaan ulkomailta tai tuottamaan kalliimpia muotoja käyttäen. Tämä johtaa kalliimpaan sähkön hintaan, mikä voi tuntua todella kohtuuttomalta markkinahintaisen sähkön ostajalle.

Tunteita herättävä ydinvoima

Ydin- ja vesivoima ovat kulmakiviä Suomen sähkötuotannosta. Nämä kaksi eri osa-aluetta muodostavat yli puolet koko maan energiasta. Ydinvoimaa voi tuottaa täysimääräisesti sateesta ja kylmyydestä riippumatta – se on sen sijaan hyvin herkkä korkeissa lämpötiloissa.

Kun merivesi on yli 25-asteista, ydinvoiman jäähdyttäminen ei toimi kovin hyvin liian lämpimällä kelillä. Tämä johtaa siihen, että sähkön tuotantoa tulee vähentää ja tietyissä tapauksissa laitoksia jopa suljetaan.

Tervetuloa sade!

Sade ja lumi voivat tuntua ikävältä pimeänä talviaamuna töihin lähtiessä. Sähkön kulutuksesta puhuttaessa kyseessä on kuitenkin hyvä asia, sillä vesivarastot saavat täydennystä.

Tämä johtaa siihen, että lisääntyneen tarjonnan johdosta myös sähkön hinta laskee. Moni onkin huomannut, kuinka sähkön hinta alenee aina keväällä, kun lumi sulaa eri puolella Suomea.

Tuulta purjeisiin

Tuulivoima on altis sään muutoksille. Tämä näkyy läpi koko prosessin – tuulivoiman syntymiseen vaaditaan tuulta, josta sähköä sitten syntyy. Mikäli ei tuule, sähköenergiaa ei siis synny. Jos taas tuulee liikaa, tuulivoimalaitos joudutaan sulkemaan. Tämän takia energiatuotantoa ei voi laskea pelkästään tuulivoiman varaan, vaan se tukee muita energiamuotoja.

Vesivoimalan varastojen hyvä tilanne ja sopivan lauha sää tekevät hyvää sähkön hinnalle. Mikäli pidemmällä aikavälillä on kuuma tai kylmä, se voi nostaa sähkön hintaa ja näkyä myös kuluttajien suuntaan.

Sähkön säästö pidemmällä tähtäimellä

Osa sähkön säästämiseen liittyvistä toimenpiteistä vaatii hieman enemmän vaivaa – ja ehkäpä myös rahaa, mutta pitkällä tähtäimellä se voi osoittautua hyvinkin kannattavaksi. Et voi tietenkään tehdä kaikkea yhdellä kertaa, mutta pidemmällä tähtäimellä on hyvä tutkia alla olevia kohtia ja miettiä niitä.

Vaihda tai uusi ikkunasi

Vanhat ikkunat ovat kauniita, mutta todellisuudessa ne ovat energiasyöppöjä. Mikäli sinulla ei ole mahdollisuutta vaihtaa niitä uusiin, tarkasta, että ovissa ja ikkunoissa on tiivisteet.

Tarkista sisälämpötila

Asenna termostaatti ja ajasta se automaattisesti vaihtumaan matalampaan lämpötilaan yöajaksi.

Hanki tiskikone

Säästä energiaa samalla, kun vältyt samalta turhauttavalta tiskaukselta. Win-win!

Pienistä puroista kertyy suuri joki

Vuotavat hanat tulevat todella kalliiksi. Sulje hanat säännöllisesti tai hanki uusi, sähköä säästävä sekoittaja.

Vaihda suihkupää

Vettä säästävä suihkupää auttaa sinua vähentämään vedenkulutusta tai lämmitystä – ja samalla sähköä.

Tähtää korkealle

Osta energiatehokkaita kodinkoneita, joilla on korkein mahdollinen energialuokitus. Parhaimmat tuotteet tunnistaa luokituksesta A+++.

Sähkötermit

Ota sähkötermit haltuun parissa minuutissa!
Sähköstä puhuessa on tärkeää ymmärtää useat keskeiset termit, jotka voivat tuntua todella monimutkaisilta. Haluamme olla tässä tukenasi ja auttaa sinua lutviutumaan tämän alan läpi!

Tutustu aakkosjärjestyksessä asetettuihin termeihimme – lupaamme, että sähköstä puhuminen helpottuu huomattavasti.

Aikasähkö

Aikasähkö perustuu nimensä mukaisesti tiettyyn vuorokauden aikaan. Sähkö on halvempaa yöaikaan, jolloin ihmiset käyttävät vähemmän sähkölaitteita. Tämä sähkömuoto sopiikin erityisesti yöpöllöille ja heille, joilla on mahdollisuus ajastaa laitteiden käyttöä yön pimeille tunneille. Yösähkön hintataulukko on valtakunnallisesti voimassa iltakymmenestä aamuseitsemään.

Aurinkosähkö

Aurinkosähköä saadaan auringonsäteistä, jotka kerätään aurinkokennoihin. Kyseessä on uusiutuva energiamuoto, josta ei vapaudu hiilidioksidipäästöjä. Aurinkoenergia muuttuu kennon sisällä sähköksi, jota voidaan myydä eteenpäin kuluttajille. Tämä sähkö sopii hyvin Suomeen etenkin kesäaikana, jolloin päivät ovat pitkiä ja yöt lyhyitä.

Bonus sähkö

Asiakasomistajina bonus sähkö on usein asia iloinen yllätys joka auttaa kartuttamaan bonustiliä erilaisissa asiakkuusohjelmissa, kuten S-bonus. Tarkista saatko sähkönmyyjäsi kautta kerryttää bonuksia.

Energiatodistus

Energiatodistuksen tarkoituksena on auttaa asiakasta ymmärtämään, miten energiatehokas rakennus on kyseessä.

Nykyinen energiatodistuslaki astui voimaan muutamia vuosia sitten, minkä seurauksena energiatodistus vaaditaan kaikenlaisilta taloilta.

Kaukolämpö

Kaukolämpö on jo pitkään käytössä Suomessa ja se onkin noussut maamme yleisimmäksi lämmitysmuodoksi. Kaukolämmön hinta on kuitenkin jäänyt mietityttämään monia. Toimintaperiaate perustuu hybridimalliin, jossa on niin energiamaksu kuin vesivirtamaksu eli perusmaksu.

Kausisähkö

Kausisähkö perustuu kahteen eri ajanjaksoon. Toista hinnoittelustrategiaa noudatetaan päiväsaikaan marraskuusta aina maaliskuun loppuun, kun taas muuna aikana käytössä on toinen, edullisempi hinnoittelumalli. Tämän johdosta kausisähkö soveltuu erityisen hyvin heille, jotka käyttävät sähköä kesäaikaan.

Kiinteähintainen sähkö

Tämä sähkömuoto sopii erityisesti heille, jotka haluavat tietää kulunsa tarkasti etukäteen. Tähän sopimusmuotoon sovelletaan yleensä määräaikaista sopimusta ja sen pituus on yleensä kaksi vuotta.

Kilowattitunti eli kWh

Kilowattitunti on energian mittayksikkö, joka kertoo kyseisen sähkölaitteen kulutuksen määrän. Sen laskeminen on hyvä opetella, jotta sähkölaskun kokonaissumma on helpompi hahmottaa.

Käyttöpaikkanumero

Käyttöpaikkatunnus on paikkakohtainen tunniste, joka määrittää, missä sähkösopimuksen kohde sijaitsee. Tieto löytyy sähkölaskusta.

Markkinahintainen sähkö

Markkinahintaisen sähkön hinta riippuu sähkömarkkinoista. Tämän johdosta se voi vaihdella huomattavastikin esimerkiksi eri kuukausien välillä. Eroa saattaa syntyä jopa eri tuntien välillä.

Määräaikainen sähkösopimus

Määräaikainen sähkösopimustyyppi on voimassa ennalta määrättyyn ajankohtaan asti, mutta yleinen sopimuksen kesto on 2 vuotta.

Pörssisähkö

Pörssisähkö perustuu Suomen alueelle sovellettavan Nordpool-sähköpörssin hintaan, jossa jokainen vuorokauden tunti hinnoitellaan yksilöllisesti erikseen.

Pörssisähkö mielletään edullisemmaksi kuin kiinteähintainen sähkö, mutta todellisuudessa erot tuntien väleillä saattavat olla suuria. Hinta tässä hinnoittelumallissa perustuu kysynnän ja tarjonnan lakiin. Tämän perusteella sähkö on halvinta yöllä, jolloin sähköä käytetään vähemmän.

Pörssisähkö sopii erityisesti henkilöille, jotka käyttävät sähkölaitteita hiljaisempina tunteina. Sen hintaa voi seurata reaaliajassa internetissä.

Sähkölaskuri

Mikäli et ole varma kodin sähkölaitteen kulutuksesta, kannattaa ottaa netin sähkölaskuri apuun tai lukea enemmän sähkönkulutukseen liittyvistä säästövinkeistä. Sen avulla voit saada käsityksen sähkölaitteesta, jota suunnittelet hankkivasi.

Sähkömittari

Sähkömittari seuraa kohteen sähkönkulutusta realiaikaisesti. Mittarit ovat etäluettavia, joten tieto siirtyy automaattisesti sähköyhtiölle. Tämän perusteella muodostuu sähkölasku, joka lähetetään kuluttajalle.

Sähkön hinta

Sähkön hinta riippuu kahdesta erillisestä asiasta. Sähkönsiirto on paikallisen verkkoyhtiön hallussa ja sähkönsiirtoa ei voi kilpailuttaa. Sähköenergia on sen sijaan mahdollista kilpailuttaa ja sinulle halvin sähköyhtiö voi sijaita missä päin Suomea tahansa.

Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus

Tämä sopimustyyppi on joustava, sillä sen voi irtisanoa koska tahansa. Hinta on yleensä kuitenkin hieman korkeampi määräaikaiseen sopimukseen nähden.

Tuulivoima

Tuulivoima on uusiutuva ja päästötön energialähde, joka pohjautuu tuulesta syntyvään energiaan. Tämä on yksi suosituimmista sähkömuodoista Suomessa. Tuulivoima kerätään talteen tuuliturbiineissa eli tuulimyllyissä, jotka muuntavat sen energiaksi.

Uusiutuva energia

Uusiutuva energia on luonnon ja ilmastonmuutoksen kannalta turvallisin muoto, minkä johdosta Suomessa pyritään merkittävästi lisäämään sen sähkön kokonaistuotannosta. Suomessa tunnetuimpia muotoja ovat aurinkoenergia, tuulivoima sekä vesivoima.

Vihreä sähkö

Vihreä energia on energiamuoto, joka on ympäristön kannalta paras vaihtoehto. Tämä tarkoittaa, että sen tuotanto pohjautuu puhtaisiin ja luontoa saastumattomiin toimintatapoihin. Tämä on energiatietoiselle kuluttajalle hyvä valinta, sillä se ehkäisee ilmastonmuutoksen etenemistä.

Vihersähkö voi olla mikä tahansa kotimaassa toteutettu ympäristöystävällinen sähkötyyppi – yleisimpiä ovat esimerkiksi vesisähkö, biokaasu sekä aurinkoenergia.

Yleissähkö

Yleissähkön vahvuutena on, että hinta on sama vuorokauden ajasta riippumatta. Hinta on siis helpommin ennustettavissa.

Tutustu myös muihin fiksuihin vertailuihin

Artboard 1

Vakuudeton laina

 • Ilmainen
 • Et sitoudu mihinkään
 • Lainapäätöksiä yli 25 luotonmyöntäjältä

Lisää sähkösopimuksen kilpailuttamisesta