Miten sää voi vaikuttaa sähkön hintaan?
Olemme lukeneet lehdistä, miten myrskyt aiheuttavat sähkökatkoja ja kuinka kevättulvat alentavat sähkön hintaa. Säällä onkin suuri vaikutus kustannuksiin. Kysymys kuitenkin kuuluu, miksi sähköyhtiöt nostavat hintaa silloin, kun ulkona on kylmä?
Sähkön hinta perustuu kysynnän ja tarjonnan lakiin. Kun ulkona on pimeää ja kylmää, sähkön kulutus kasvaa. Tällöin myös sähköyhtiöt nostavat hintoja.
Sähköä ei voi varastoida, eikä sitä voi myöskään säästää pahempien päivien varalle. Energiaa siis tuotetaan samanaikaisesti, kun sitä käytetään. Kuluttajien lisääntynyt sähkönkäyttö vilkastuttaa siis myös sähköyhtiöiden toimintaa.
Mikäli maassamme ei ole tarpeeksi omavaraista sähköä, sähköä joudutaan tuomaan ulkomailta tai tuottamaan kalliimmilla muodoilla. Tämä johtaa kalliimpaan sähkön hintaan, mikä voi tuntua todella kohtuuttomalta markkinahintaisen sähkön ostajalle.
Tunteita herättävä ydinvoima
Ydin- ja vesivoima muodostavat yli puolet maamme sähköenergian tuotannosta. Ydinvoimaa voi tuottaa täysimääräisesti sateesta ja kylmyydestä huolimatta, mutta se reagoi korkeisiin lämpötiloihin.
Kun merivesi on yli 25-asteista, ydinvoiman jäähdyttäminen ei toimi kovin hyvin. Tällöin sähkön tuotantoa tulee vähentää ja tietyissä tapauksissa laitoksia jopa suljetaan.
Tervetuloa sade!
Sade ja lumi voivat tuntua ikävältä pimeänä talviaamuna töihin lähtiessä. Sähkön kulutuksesta puhuttaessa kyseessä on kuitenkin hyvä asia, sillä vesivarastot saavat täydennystä.
Lisääntyneen tarjonnan ansiosta sähkön hinta laskee. Moni onkin huomannut, kuinka sähkön hinta alenee aina keväällä, kun lumi sulaa eri puolella Suomea.
Tuulta purjeisiin
Tuulivoima on altis sään muutoksille. Tämä näkyy läpi koko prosessin – tuulivoiman syntymiseen vaaditaan tuulta, josta sähköä sitten syntyy. Mikäli ei tuule, sähköenergiaa ei siis synny. Jos taas tuulee liikaa, tuulivoimalaitos joudutaan sulkemaan. Tämän takia energiatuotantoa ei voi laskea pelkästään tuulivoiman varaan, vaan se tukee muita energiamuotoja.
Vesivoimalan varastojen hyvä tilanne ja sopivan lauha sää tekevät hyvää sähkön hinnalle. Mikäli pidemmällä aikavälillä on kuuma tai kylmä, se voi nostaa sähkön hintaa ja näkyä myös kuluttajien suuntaan.
Sähkön säästö pidemmällä tähtäimellä
Osa sähkön säästämiseen liittyvistä toimenpiteistä vaatii enemmän rahaa ja vaivaa, mutta pitkällä tähtäimellä ne voivat osoittautua hyvinkin kannattaviksi.
Vaihda tai uusi vanhat ikkunat
Vanhat ikkunat ovat kauniita, mutta todellisuudessa ne ovat energiasyöppöjä. Mikäli sinulla ei ole mahdollisuutta vaihtaa ikkunoita uusiin, tarkista, että niissä on kunnolliset tiivisteet.
Tarkista sisälämpötila
Asenna kotiin termostaatti ja ajasta se vaihtumaan automaattisesti matalampaan lämpötilaan yöajaksi.
Hanki tiskikone
Säästät energiaa samalla, kun vältyt turhauttavalta tiskaukselta. Win-win!
Pienistä puroista kertyy suuri joki
Vuotavat hanat tulevat todella kalliiksi. Sulje hanat säännöllisesti tai hanki uusi, sähköä säästävä sekoittaja.
Vaihda suihkupää
Vettä säästävä suihkupää auttaa vähentämään vedenkulutusta tai lämmitystä – ja samalla sähköä.
Tarkista kodinkoneiden energialuokka
Osta energiatehokkaita kodinkoneita, joilla on korkein mahdollinen energialuokitus. Parhaimmat tuotteet tunnistaa luokituksesta A+++.
Ota sähkötermit haltuun!
Sähköstä puhuessa on tärkeää ymmärtää useat keskeiset termit. Tutustu aakkosjärjestykseen asetettuihin termeihimme, joiden avulla sähköstä puhuminen helpottuu huomattavasti.
Aikasähkö
Aikasähkö perustuu nimensä mukaisesti tiettyyn vuorokauden aikaan. Sähkö on halvempaa yöaikaan, jolloin ihmiset käyttävät vähemmän sähkölaitteita. Tämä sähkömuoto sopiikin erityisesti yökukkujille ja heille, joilla on mahdollisuus ajastaa laitteiden käyttöä yön pimeille tunneille. Yösähkön hintataulukko on valtakunnallisesti voimassa iltakymmenestä aamuseitsemään.
Aurinkosähkö
Aurinkosähköä saadaan auringonsäteistä, jotka kerätään aurinkokennoihin. Kyseessä on uusiutuva energiamuoto, josta ei vapaudu hiilidioksidipäästöjä. Aurinkoenergia muuttuu kennon sisällä sähköksi, jota voidaan myydä eteenpäin kuluttajille. Tämä sähkö sopii hyvin Suomeen etenkin kesäaikana, jolloin päivät ovat pitkiä ja yöt lyhyitä.
Bonussähkö
Asiakasomistajille bonussähkö on usein asia iloinen yllätys, sillä se auttaa kartuttamaan bonustiliä erilaisissa asiakkuusohjelmissa. Tarkista sähkönmyyjältäsi kerryttääkö sähkösopimuksesi bonuksia.
Energiatodistus
Energiatodistus auttaa asiakasta ymmärtämään, miten energiatehokas rakennus on. Nykyinen energiatodistuslaki vaatii energiatodistuksen kaikilta taloilta.
Kaukolämpö
Kaukolämpö on jo pitkään käytössä Suomessa ja se on noussut maamme yleisimmäksi lämmitysmuodoksi. Kaukolämmön hinta on kuitenkin jäänyt mietityttämään monia. Toimintaperiaate perustuu hybridimalliin, johon kuuluvat energiamaksu ja perusmaksu.
Kausisähkö
Kausisähkö perustuu kahteen eri ajanjaksoon. Toista hinnoittelustrategiaa noudatetaan päiväsaikaan marraskuusta aina maaliskuun loppuun, kun taas muuna aikana käytössä on toinen, edullisempi hinnoittelumalli. Kausisähkö soveltuu erityisen hyvin heille, jotka käyttävät sähköä kesäaikaan.
Kiinteähintainen sähkö
Tämä sähkömuoto sopii erityisesti heille, jotka haluavat tietää kulunsa tarkasti etukäteen. Kiinteähintaiseen sopimusmuotoon sovelletaan yleensä määräaikaista sopimusta ja sen pituus on yleensä kaksi vuotta.
Kilowattitunti eli kWh
Kilowattitunti on energian mittayksikkö, joka kertoo kyseisen sähkölaitteen kulutuksen määrän. Sen laskeminen on hyvä opetella, jotta sähkölaskun kokonaissumma on helpompi hahmottaa.
Käyttöpaikkanumero
Käyttöpaikkatunnus on paikkakohtainen tunniste, joka määrittää, missä sähkösopimuksen kohde sijaitsee. Tieto löytyy sähkölaskusta.
Markkinahintainen sähkö
Markkinahintaisen sähkön hinta riippuu sähkömarkkinoista. Tämän johdosta se voi vaihdella huomattavastikin esimerkiksi eri kuukausien välillä. Eroa saattaa syntyä jopa eri tuntien välillä.
Määräaikainen sähkösopimus
Määräaikainen sähkösopimus on voimassa ennalta määrättyyn ajankohtaan asti, mutta yleinen sopimuksen kesto on 2 vuotta.
Pörssisähkö perustuu Suomen alueelle sovellettavan Nordpool-sähköpörssin hintaan, jossa jokainen vuorokauden tunti hinnoitellaan yksilöllisesti erikseen. Pörssisähkö mielletään edullisemmaksi kuin kiinteähintainen sähkö, mutta todellisuudessa erot tuntien väleillä saattavat olla suuria. Hinta tässä hinnoittelumallissa perustuu kysynnän ja tarjonnan lakiin. Tämän perusteella sähkö on halvinta yöllä, jolloin sähköä käytetään vähemmän.
Pörssisähkö sopii erityisesti henkilöille, jotka käyttävät sähkölaitteita hiljaisempina tunteina. Sen hintaa voi seurata reaaliajassa internetissä.
Sähkölaskuri
Mikäli et ole varma kodin sähkölaitteen kulutuksesta, kannattaa ottaa netin sähkölaskuri apuun tai lukea enemmän sähkönkulutukseen liittyvistä säästövinkeistä.
Sähkömittari
Sähkömittari seuraa kohteen sähkönkulutusta realiaikaisesti. Mittarit ovat etäluettavia, joten tieto siirtyy automaattisesti sähköyhtiölle. Tämän perusteella muodostuu sähkölasku, joka lähetetään kuluttajalle.
Sähkön hinta
Sähkön hinta riippuu kahdesta asiasta: sähkönsiirrosta ja sähköenergiasta. Sähkönsiirto on paikallisen verkkoyhtiön hallussa ja sitä ei voi kilpailuttaa. Sähköenergia on sen sijaan mahdollista kilpailuttaa ja sinulle halvin sähköyhtiö voi sijaita missä päin Suomea tahansa.
Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus
Tämä sopimustyyppi on joustava, sillä sen voi irtisanoa koska tahansa. Hinta on yleensä kuitenkin hieman korkeampi määräaikaiseen sopimukseen nähden.
Tuulivoima
Tuulivoima on uusiutuva ja päästötön energialähde, joka pohjautuu tuulesta syntyvään energiaan. Tämä on yksi suosituimmista sähkömuodoista Suomessa. Tuulivoima kerätään talteen tuuliturbiineissa eli tuulimyllyissä, jotka muuntavat sen energiaksi.
Uusiutuva energia
Uusiutuva energia on luonnon ja ilmastonmuutoksen kannalta turvallisin muoto, jonka takia Suomessa pyritään merkittävästi lisäämään sen osuutta sähkön kokonaistuotannosta. Suomessa tunnetuimpia uusiutuvan energian muotoja ovat aurinkoenergia, tuulivoima sekä vesivoima.
Vihreä sähkö
Vihreä energia on ympäristön kannalta paras vaihtoehto. Sen tuotanto pohjautuu puhtaisiin ja luontoa saastumattomiin toimintatapoihin. Vihreä sähkö on energiatietoisen kuluttajan valinta, sillä se ehkäisee ilmastonmuutoksen etenemistä. Vihreää sähköä voi olla mikä tahansa kotimaassa toteutettu ympäristöystävällinen sähkötyyppi – yleisimpiä ovat esimerkiksi vesisähkö, biokaasu sekä aurinkoenergia.
Yleissähkö
Yleissähkön vahvuutena on, että hinta on sama vuorokauden ajasta riippumatta. Hinta on siis helpommin ennustettavissa.